2 Aralık 2011 06:05
Hilal Yağız

TRT’de tepki toplayan “emekliliğe teşvik” uygulaması ilk kez İbrahim Şahin’in genel müdürlüğünün erken dönemleri olan 2008 yılında çıkarttığı “5767 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu İle Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile TRT’de çalışanları mağdur etmişti. Tecrübeli TRT emekçilerini işlevsizleştiren, müdür ve üstü makamlarda çalışanları “araştırmacı” kadrosuna getiren kanun ile çalışanlar, emekliliğe zorlanmıştı. Yasanın emekliliğe zorladığı yüzlerce kişi mağdur olup, geçim sıkıntısına düştü.
O dönemde yüzde 30 olan ekstra emeklilik ikramiyesi, 2 Kasım 2011’de çıkarılan 661 sayılı KHK ile yüzde 40’a kadar çıkartıldı. 661 sayılı KHK’nin 24. maddesi ile TRT kanununa eklenen geçici 13. maddede “zorla emeklilik” şöyle yer alıyor: “Bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanların emekli ikramiyeleri, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla;
a) Yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç olmak üzere, yaş haddinden emekliliğine en fazla üç yıl kalanlar için yüzde 25,
b) Yaş haddinden emekliliğine üç yıldan fazla beş yıldan az kalanlar için yüzde 30,
c) Yaş haddinden emekliliğine beş yıl ve daha fazla kalanlar için yüzde 40,
fazlasıyla ödenir”

‘ATIL’ PERSONEL NE DEMEK?

TRT’de 17 Kasım tarihinde gönderilen, TRT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu imzası taşıyan, “atıl personel” konulu yazı da zorunlu emeklilik ve personeli işlevsizleştirmenin bir parçası.

TRT Genel Müdürlüğü’nden tüm teşkilata dağıtılması istenen yazıda ise şu ifadeler dikkat çekti: “Gerek memur, gerekse sözleşmeli statüde istihdam edilen personelden; atıl olan, hizmetinden yararlanılamayan var ise söz konusu personelin isim ve unvan bazında olmak üzere liste halinde en geç 22 Kasım 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar insan Kaynakları Dairesi Başkanlığına bildirilmesi istenmektedir.”

ŞAHİN’DEN EMEKLİLİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME

İbrahim Şahin ise “kurum içinde, personel arasında ve basında”  TRT’deki emeklilik teşviki uygulamaları ile ilgili yanlış bilgiler verildiğini iddia ederek, bir “Emeklilik hakkında bilgilendirme” yazısı paylaşma ihtiyacı duyduğunu belirtti. Şahin, yazısında “özel emeklilik hakkı”nın yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini savunarak, “söz konusu süreç esas itibariyle emekliliğini hak etmiş personel için özel bir hak olup, bu hakkın sonucunda idaremizce elde edilebilen zorlu bir çalışma sonucunda elde edilebilmiştir... Kurumumuz çalışanlarınca tanınan bu özel uygulamanın bir kez daha tekrar edilmesi ise planlanmamaktadır.” dedi.

Şahin, “Diğer taraftan dün olduğu gibi, bugün ve yarın da ihtiyaçlar doğrultusunda personel görev yeri değişiklikleri olabilecektir” diyerek de TRT emekçilerine görev yeri değişikliği tehdidiyle gözdağı vermeyi ihmal etmedi.
TRT’de örgütlü olan Haber-Sen de bütün bu uygulamalara tepkili, yazılı açıklamalarla saldırıları kınadı. Haber-Sen Yönetim Kurulu ayrıca, “TRT’de atıl personel” olmadığının altını çizerek, TRT yönetiminin “atıl” sıfatı kullanılarak personel belirlemesi halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et