228 milyon lira nereye harcandı?
Van Valiliği İl Özel İdaresi, 23 Ekim ile 9 Kasım’da yaşanan 7.2 ile 5.6’lik depremlerle ilgili olarak İl Genel Meclisi’ne sunulmak üzere 29 sayfalık bir rapor hazırladı. Ancak raporda, gerçekçi bulunmayan pek çok bilgi yer alıyor. Bunlardan biri arama kurtarma çalışmalarına ilişkin. Başbakan Erdoğan’ın “Van’da 24 saat geç kaldık” şeklindeki açıklamasına rağmen raporda, depremden sonra 6 saat içinde 71 enkazda arama kurtarma çalışmaların başlatıldığı iddiası yer alıyor. Van’da İpekyolu ile Bölge Hastanesi’nin sadece acil bölümleri hizmet vermesine rağmen, raporda Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi, İhtisas Hastanesi’nin kullanabilinir durumda olduğu belirtiliyor.
KAMU BİNALARI KULLANILMAZ HALDE
Raporda, Van genelindeki kamu binaların durumuna da dikkat çekilmiş. Toplam 557 kamu binasının olduğu belirtilen raporda, bu binalardan 55’i ağır hasarlı, 135’i orta hasarlı, 230 bina az hasarlı ve 126 bina ise hasarsız olduğu belirtiliyor. Raporda, kullanılamaz kamu binaların içinde Tarım İl Müdürlüğü, Karayolları hizmet binası, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü hizmet binası, Sağlık İl Müdürlüğü hizmet binası, Defterdarlık binası olmak üzere kamu binaların büyük bölümünün kullanılamaz olduğu kaydediliyor. Raporda hasar tepti çalışmalarına da yer verilerek, Van ve Erciş’te 141 bina için yıkım kararı alındığı belirtilerek, 34 binanın yıktırıldığı kalan 107 binanın ise yıktırılacağı ifade ediliyor.
228 MİLYON LİRA YARDIM TOPLANDI
Raporda, kente gelen ödeneklere de yer verildi. İlk anda Başbakanlık’tan Acil Yardım Ödeneği adı altında 28 milyon 760 bin TL para aktarıldığı belirtilirken, bu paranın 10 milyon TL’sinin Özel İdare’ye, 2 milyonun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, 5 milyon 860 bin TL’nin Emniyet Müdürlüğü’ne, 5 milyon 200 bin TL’si TEADAŞ Genel Müdürlüğü’ne, 1 milyon 700 bin TL’si Sağlık Bakanlığı’na, 4 milyon TL’sinin ise Van Valiliği’ne aktarıldığı belirtiliyor. Raporda yardım kampanyalarında şu ana kadar 228 milyon 300 bin TL para toplandığı belirtilmesine rağmen, paranın nerede olduğu ya da nereye harcandığı belirtilmiyor.
BDP’Lİ BELEDİYELER YOK
Raporda, kentte kurulan çadır kentler ve hangi kurumların çalıştığına da yer verildi. 14 çadır kentinin kurulduğu belirtilen raporda, kurulan çadırkentlerde 4 bin 276 çadırın yer aldığı kaydedildi. Çadırların Kızılay, Deniz Feneri, Mehmetçik, Özel İdare, Belçika gibi kurum ve ülkelerin kurduğu belirtilmesine rağmen ne BDP’li belediyelerin kurduğu sosyal yaşam merkezileri hizmeti, ne de Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) tarafından İki Nisan Caddesi’nde kurulan çadırkentinden söz edilmemesi dikkat çekti. (Van/DİHA)
Evrensel'i Takip Et