24 Şubat 2009 00:00

Daha örgütlü mücadele

Ben Tuzla Organize Deri’de çalışan ama şu anda işsiz kalan bir işçi olarak deri de çalışan birçok işçi arkadaşımın da yaşadığı sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Paylaş

Ben Tuzla Organize Deri’de çalışan ama şu anda işsiz kalan bir işçi olarak deri de çalışan birçok işçi arkadaşımın da yaşadığı sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yaklaşık üç aydır işsizim ve benim gibi birçok işsiz deri işçisi arkadaşım var. Şu anda çalışan örgütlü işyerlerinde deri patronları ücretsiz izin dayatmalarını yapmaktalar ya ücretsiz izinleri kabul edeceksiniz ya da çıkışınızı alın. Zaten birçok işsiz insan iş bekliyor tehditlerin sonucu bugün birçok iş yeri ve fabrika işçilere önce ücretli daha sonra da ücretsiz izinleri dayatıyor. Ve birçok iş yeri bunları kabul etmiş durumda. Bundan üç ay önce Erol Deri’de yaklaşık 110 deri işçisi patronunun ‘bu krizden dolayı çalışamayız bundan dolayı fabrikayı kiraya vereceğiz ve sizlerin hiç biri mağdur olmayacak. Var olan tüm haklarınızla beraber burayı uluslararası bir firma olan İtalyanlara kiralayacağız. Sakın ola adamları korkutmayın. Eğer onlar da vazgeçerse zaten kriz var, hepiniz işsiz kalırsınız” dediklerini aktardı. Erol Deri’de çalışan işçi arkadaşlar patronun bu sözüne gülerek çıkışları kabul ettiler. Ancak Erol patronu bütün işçilerin çıkışlarını verdikten sonra “sizin benimle olan hiçbir alacağınız, vereceğim kalmadı. İtalyanlar burayı kiraladılar ve onlar ne zaman alacaklar bilmiyorum. Zaten benimde üç yıllığına burayla bir ilgim kalmadı” dedi. Aradan bir ay geçtikten sonra yeri kiralayan İtalyan firması gazete ilanı aracılığıyla vasıflı işçi aradığını ve orada çalışan işçilerin de kendilerine başvurmalarını eğer işinize gelirse burada daha önce çalışan işçileri alabileceğini söyledi. Gazete ilanını gören 700 işsiz deri işçisi üç gün içerisinde başvuru yaptı. Bir hafta içerisinde yaklaşık 1500 işçi 100 kişi alacağını söyleyen İtalyan firmasına iş için başvuruda bulundu.
İşsizliğin olabildiğince yaygınlaştığı ve bu işsizliği deri patronlarının çok iyi kullandıkları biliniyor. Bu süreçte patronlar mart ayında TİS sözleşmesi içinde var olan hakların budanması, sosyal hakların gaspını gündemine alacakları kesin. Bizler işsiz çalışan deri işçileri olarak geleceğimize patronların bu dayatmalarına karşı, krizin yaratmış olduğu ve bunların kriz fırsatçılığını yaptığını bilerek, yapılan bu dayatmalara karşı düne göre daha örgütlü ve daha kararlı bir şekilde mücadele emek zorundayız.
Ali Sönmez (Tuzla Organize Deri işçisi/İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

İki can dost

SONRAKİ HABER

atv-Sabah grevi emekçiler için neden önemlidir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa