Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimi 25 Ocak 2011’de başlayan halk ayaklanması neticesinde yıkılmıştı. 6 Nisan Hareketi adı altında örgütlenen gençlik grupları tarafından 25 Ocak tarihi “öfke günü” ilan edilerek Tahrir Meydanı’nda protesto gösterileri yapılmıştı. Gösteriler kısa zamanda halk ayaklanmasına dönüşerek 11 Şubat günü, 1981’den beri devlet başkanlığı koltuğunda oturan Hüsnü Mübarek’in yetkilerini orduya devrederek görevinden ayrılmasına yol açmıştı.
‘DEVRİM SÜRÜYOR’
Seçimlerde kayda değer bir varlık gösteremeyen gençlik hareketleri devrimin devam ettiği şiarını öne çıkarırken; halk için yeni kazanımlar elde etmek isteyen, çoğunluğunu liberal ve sol grupların oluşturduğu gruplar, askeri yönetimin Mübarek rejimini halen koruduğuna dikkat çekiyor.
Aradan geçen bir yıl içerisinde yaşanan sorunları çözme konusunda istekli davranmayan ülkenin en büyük siyasi oluşumu Müslüman Kardeşler’in Hürriyet ve Adalet Partisi ise devrim kazanımlarının ve ülke problemlerinin yeni yönetim tarafından kurulacak siyasi mekanizma içerisinde çözüleceğini iddia ediyor.
Aradan geçen bir yıl içerisinde Mısır halkı, Mübarek’in yargılanması, ülkede ilk defa demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihinin belirlenmesi, yeni anayasa yapılması, Mübarek döneminde tutuklanan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, siyasi parti kurulmasının kolaylaşması ve serbest bırakılması, özel televizyonların kurulmasına izin verilmesi gibi önemli kazanımları meydanlara çıkıp gösteriler yaparak elde ettiler. Ve kazanımlarını ilerletmenin yolunun da yine mücadeleden geçtiğini anlamış görünüyorlar.
ADAYLAR DA TAHRİR MEYDANINDA
Mübarek dönemindeki siyasi muhaliflerden Eymen Nur, cumhurbaşkanı adayları tıp doktoru Abdulmuin el-Futuh, uluslararası hukukçu Muhammed Selim el-Avva, Arap Birliği Eski Başkanı Amr Musa da Tahrir’deki kutlamalara katıldı.
OHAL KISMEN KALDIRILDI
Mısır Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, televizyonda yaptığı konuşmada, Ekim 1981’de ilan edilen olağanüstü halin, şiddet suçlarıyla mücadele durumu haricinde kaldırıldığını açıkladı.
Böylece 30 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan olağanüstü hal uygulaması kısmen tarihe karışmış oldu.
Ülkedeki insan hakları örgütleri ile birçok siyasi hareket Enver Sedat’ın öldürülmesinden sonra ilan edilen olağanüstü halin kaldırılmasını istiyordu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et