12 Mart 2012 13:15
Şerif Karataş

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ilde bulunan çocuk sayısı yaklaşık 700 bin. Kentteki tek çocuk hastalıkları hastanesi, 45 yoğun bakım, 35 yeni doğan ve toplamda 229 yatakla hizmet vermeye çalışıyor. Hastanenin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şube Başkanı İsmet Karadağ, “Enfeksiyon riskine karşı iki yatak arasının en az 4 metre olması gerekirken hastanede bu mesafe bir metreyi bile bulmuyor” diyor. 20 metrekare olan odalarda hasta ve refakatçileri ile birlikte 20 kişinin kaldığını anlatan Karadağ, bu durumun da tedavi sağlamaktan çok hastaların birbirine enfeksiyon dağıtmasına neden olduğunu belirtiyor.

‘ATILAN ADIMLAR GÖZ BOYAMAYA DÖNÜK’

Yaşanan duruma dikkat çekmek için sendika olarak bir çok kez basın açıklaması yaptıklarını hatırlatan Karadağ, geçen yaz bir yatakta 3-4 çocuğun yatırılmasının kamuoyu tarafından da tepki görmesi nedeniyle Balıklı Göl Devlet Hastanesinin yaklaşık yüzde 60’lık yatak kapasitesinin boşaltılarak, çocuk hastalara ayrıldığını belirtti. Karadağ, söz konusu uygulamanın yeterli sayıda doktor ve sağlık emekçisi olmadan sadece kamuoyu tepkisini azaltmaya dönük yapıldığını söyledi.

‘HASTANE HASTALIK DAĞITIYOR’

İlde günlük ortalama 75, ayda ise 2 bin doğum gerçekleştiği bilgisini veren İsmet Karadağ, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nin durumuna ilişkin de çarpıcı bilgiler verdi. Hastanenin günlük ortalama 700 poliklinik hastaya bakabildiğini dile getiren Karadağ, hastanenin doluluk oranının yüzde 109 olduğunu belirtti. 2 kişilik odalarda 3 ya da 4 hastanın yattığı bilgisini veren Karadağ, hastanenin toplam yatak sayısının 135 olduğunu söyledi. 32 kuvözün olduğunu ve kuvöz aralıklarının 10 santimetre bile olmadığını anlatan Karadağ, yoğun bakım yatak sayısının ise 4 olduğu ifade etti. Hastanede başhekim dahil 18 doktor ve 190 civarında ebenin hizmet vermeye çalıştığını dile getiren Karadağ, söz konusu hastanenin sağlıktan çok hastalık dağıtmaya aday olduğuna dikkat çekti.

40 ÇOCUK ÖLDÜ SORUŞTURMA BİLE AÇILMADI

Daha önce yaptıkları bütün uyarılara rağmen 2009’un ağustos ayında 40 civarında bebek ölümü yaşandığını hatırlatan Karadağ, çocuk ölümleriyle ilgili sendika olarak yaptıkları açıklamaların yerel ve ulusal basında yer almasına karşın Sağlık Bakanlığı’nın çocuk ölümlerinin ısrarla kabul etmediğini, dönemin valisinin uzun süre sonra ölümleri kabul ettiğini söyledi. Urfa’ya gönderilen müfettişlerin bir gün bile kalmadan sadece hastane yetkilileriyle görüşerek olayın üstünü örttüğünü vurgulayan Karadağ, müfettişlerin sendikayla da görüşmediğini ifade etti. Karadağ, yaptıkları açıklamaları suç duyurusu olarak kabul etmesi gereken savcıların da ölümlerle ilgili herhangi bir soruşturma açmadığını söyledi.

AKP YENİ HASTANE SÖZÜNÜ TUTMADI

Kötü yönetime karşın sağlık emekçilerinin özverili çalışmalarıyla hizmet vermeye devam ettiğini belirten Karadağ, ‘sağlıkta dönüşüm’ adı altında sağlığı piyasalaştıran AKP’nin 10 yılık iktidarında Urfa’da kamusal alanda neredeyse hiç yeni sağlık tesisi yapılmadığını söyledi. Karadağ, “Ancak bu dönemde özel hastane ve tıp merkezi sayısı  yüzde 1000 oranında artmıştır. En son 2004’te ilimize gelen Sağlık Bakanı en kısa sürede yeni bir kadın doğum ve çocuk hastanesi yapılacağı sözü verdi. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen hastanenin yapılacağı yer dahi belirlenmedi” dedi. (İstanbul\EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et