6 Şubat 2007 01:00

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 23 Ocak günü Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Prodi’nin açılışını birlikte yaptıkları Bolu Dağı Otoyol Tüneli’ni fiyasko olarak değerlendirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yaptığı yazılı açıklamada, idare ile Astaldi arasında yaşandığı iddia edilen olayın, kamuoyuna açıklanmasını istedi. İddiaya göre eksikliklere karşın açılan otoyol ve tünel ile ilgili olarak idare, emanette tutulmak zorunluluğu varken kayda değer bir miktar parayı müteahhit firma İtalyan Astaldi’ye ödedi. Bu ödemeye karşın müteahhit Astaldi, noter vasıtasıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’ne uyarıda bulunarak sorumluluktan kurtulmaya çalıştı.
İMO, bu iddiaya idareden yanıt isterken Bolu Dağı Otoyol Geçişi’nin İstanbul-Ankara güzergahında birçok eksiklik bulunmasına karşın, tünelin siyasi bir tercihle açıldığını bildirdi.
Hızlandırılmış tren kazasından önce meslek örgütlerinin uyarılarını dikkate almayan yetkilileri uyaran İMO, tünelin üstyapı asfalt işlerinin kış şartlarında yapıldığına dikkat çekerek tüneldeki üstyapı asfalt işlerinin dayanıklılığından endişe duyulduğunu belirtti. Bolu Dağı Otoyol Geçişi’nin vadi kesimindeki aydınlatma ve sis lambalarına enerji sağlayacak trafoların hâlâ yapılmadığına işaret edilen açıklamada, “Vadi kesimindeki aydınlatma ve sis lambalarına enerji, jeneratörle sağlanmaktadır. Zira asıl enerji bağlantısı, trafoların olmaması nedeni ile yapılamamıştır” denildi.
İMO’nun tespit ettiği eksiklikler
  • Tünelin her iki tarafındaki trafo binalarına ana trafolar yerleştirilememiştir. Tünelin içindeki enerji trafo merkezi kurulmamıştır.
  • Tüneldeki aydınlatma, havalandırma, yangın işleri manuel olarak yapılmaktadır. Yangın sistemi henüz çalışmamaktadır. Bolu Belediyesi’nin bir aracı ile olası bir yangına müdahale edebilmesi söz konusudur.
  • Tünelde kamera sistemi yetersizdir.
  • Tünele yakın olan viyadüğün tabliye betonu kış şartlarında dökülmüştür. Trafiğe açılan kesimlerde asfalt ve betonarme, tuz dökülmesi sonucu şimdiden bozulmaya başlamıştır.
  • Tünel çalışmasına hizmet edecek tünel bakım merkezi inşaatı, henüz yüzde 50 seviyelerindedir.
  • Tünelin çalışma sistemine hizmet edecek yaklaşık 30 kişilik kadro ve ekipman, henüz kurulmamıştır. Diğer bölgelerden ehil olmayan takviye personelle idare edilmektedir.
  • Bakım merkezindeki kontrol binası, bitmeden hizmete açılmıştır. İç donanımı henüz yapılmamıştır.
  • Tünel kontrol odası henüz hizmete açılmamıştır.
  • Tüneldeki herhangi bir kazaya karşı kurtarma ekibi henüz yoktur.
  • Otoyoldaki sis lambaları, eğreti olarak yol kenarına dikilmiştir. Şimdiden birçok sis lambası direği devrilmiştir.
  • Otoyolun her iki tarafında canlıların yola çıkmasını önleyen tel çit sistemi henüz tamamıyla bitirilmemiştir. Yol açılımından beri birçok hayvan ölmüş ve araçlar zarar görmüştür.
  • Tünelin diğer tarafı açık olmadığı için acil geçişlerde kullanılamamaktadır.
  • 1998 yılında meydana gelen yağışlar nedeniyle Asur Suyu Deresi’nde önemli taşkınlar meydana gelmiştir. Bu taşkın tehlikesinin her zaman olasılık dahilinde olduğu unutulmamalıdır. Tünelin taşkın tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilindiği halde, dere ıslah çalışmaları yapılmamıştır.
  • Tünele giriş ve çıkıştaki düşey güvenlik levhaları yerine konmadan, otoyol trafiğe açılmıştır. Bu eksiklikler ve yanlışlar, gerekli birimler tarafından ifade edilmesine karşın göz ardı edilmiştir. (İstanbul/EVRENSEL)
  • Evrensel'i Takip Et