Ticaret mahkemesi, sendikal hakları yok saydı
İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, SF Deri işçilerinin sendikal haklarını yok sayan ihtiyati tedbir kararına ilişkin sendikanın itirazlarını reddetti. İhtiyati tedbirin devamına karar verdi.
Metehan UD
Muhammet KARAKÖSE
İzmir
SF Deri patronunun, direnişteki işçilerin mücadelesini kırmak için açtığı 600 bin TL'lik haksız rekabet davasının ilk duruşması görüldü. Patron, DERİTEKS Sendikası'nı, yöneticilerini ve işten atılan işçileri şirketin ticari bilgilerini kullanmakla suçluyor.
2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada sendikanın avukatları İsmail Ertan, Erkan Göbekçin, DERİTEKS Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, SF Deri işçileri ile patronun avukatı ve şirket temsilcileri katıldı. Yine HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, Tez-Koop İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Caner Fırat, DİSK/Gıda İş Ege Bölgesi Şube Başkanı Gürsel Köse, Çiğli İşçi Kurultay'ından işçiler, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, HDP İzmir İl Eş Başkanları Cavit Uğur ile Dilek Aykan ve çok sayıda kişi davaya izleyici olarak katıldı.
'KARAR HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN'
Duruşmada, DERİTEKS Sendikası'nın mahkemenin ihtiyati tedbir kararına verdiği itiraz görüşüldü. Sendikanın Avukatı İsmail Ertan, tedbir kararının hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu ifade ederek "Davacı SF'nin işyerinde işçileri anayasal, sosyal, ekonomik haklarını kullanmak için sendikaya üye oldu. Patron önce işçileri istifa ettirmeye çalıştı, bu olmayınca işçileri işten çıkardı. Bu olaydan sonra sendikal mücadele başladı. Mahkeme inceleme yapmaksızın tedbir kararını verdi. Bizim düşüncemiz dikkate alınmadı. bu tedbir kararı ile işçilerin demokratik hakları elinden alnmıştr. Bu kararla patron içeride de baskı yapmış ve işçileri sendikadan istifa etmeleri için zorlamıştır. Mahkeme yanıltılmıştır. İşçilerin boykot çağrısı da olmamıştır" dedi.
'SF DERİ ZARAR GÖRMÜŞTÜR'
Patronun Avukatı Mustafa Nevhan Akyıldız da karşı tarafın itirazlarını kabul etmediklerini dile getirerek şunları söyledi "Burada ticaret hukuku kuralları geçerlidir, iş hukuku kuralları geçerli değildir, uygulanamaz. İşçilerin iş akitleri son erdiği için müvekkil karşısında işçi sıfatı yoktur, sendika da yetkisizdir. Haksız rekabet nedeniyle sendikanın zarar görmesi mümün değildir. Karar olmasaydı müvekkilim, Mulbberry isimli şirketle olan ticari bağını da kaybedebecekti. İhtiyati tedbir kararı devam etmelidir. Karara rağmen sendika yasaklı pankartları kullanmaya da devam etmiştir. Kararın devamını istiyoruz".
SENDİKAYA RET KARARI
Daha sonra Hakim Vedat Uğur, itirazlara ilişkin kararını açıkladı. Tedbirin devamına karar veren hakim, kararın davalı sendikanın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte olamadığını ifade ederek sendikanın itirazlarını reddetti.
SENDİKADAN KARARA TEPKİ
Mahkeminin kararına ise sendikadan tepki geldi. Dava sonrası açıklama yapan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz "İşten atılan işçilerin işe geri alınması için sendikal faaliyet yürüttük, sendikal haklara saygı duyulmasını istedik ama bugün bakıyoruz ki 2. Asliye Ticaret Mahkemesi bunu suç olarak saydı. Biz mücadelemiz devam edeceğiz" dedi Daha sonra konuşan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da hakimin ticari eksen doğrultusunda verdiği kararın hukuksuz olduğunu kaydetti.