Fransa'da OHAL 3 ay uzatılıyor
Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis, Paris saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılmasına onay verdi. İsveç’te de ülke tarihinde ilk defa terör tehdit seviyesi 'yüksek' seviye olarak bilinen 5 üzerinden 4’e çıkarıldı.
Avrupa’da hükümetler “IŞİD korkusu”nu kullanarak güvenlik politikalarını sertleştiriyor. Fransa Başbakanı Manuel Valls, terör örgütlerinin ülkesinde kimyasal ya da biyolojik silahlar düzenleyebileceğini iddia ederek, Olağanüstü Hal uygulamasının 3 ay uzatılmasını istedi. Talep Ulusal Meclis’te kabul edildi. Valls, daha önce de “Güvenliğin sağlanması için bazı özgürlüklerimizi kısıtlamak zorunda kalabiliriz, savaştayız” açıklaması yapmıştı.
Fransa’da parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Mecliste konuşan Başbakan Valls, milletvekillerinden olağanüstü halin 3 ay uzatılmasını öngören yasa tasarısına destek vermelerini istedi. Valls, “Terörizm Fransa’yı Irak ve Suriye’de olanlardan dolayı değil, doğası gereği vurdu” dedi.
Ulusal Meclisin gündeminde, Cumhurbaşkanı Hollande’ın istediği şekilde olağanüstü halin 3 ay uzatılmasının yanı sıra, kamu düzeni için tehdit oluşturduğuna inanılan herkesin ev hapsine alınabilmesi, yine kamu düzeninin tehdit altında olduğunun düşünülmesi halinde polise mahkeme izni gerekmeksizin arama yapma yetkisi verilmesi var. Gözaltındaki zanlıların birbirleriyle iletişim kurmalarının önlenmesi de gündemde.
Meclis, OHAL’in uzatılmasını onaylarken kararın yarın Fransa Parlamentosunun üst kanadı olan Senato'da görüşülmesi bekleniyor.
Tasarıda dikkat çeken unsurlar şöyle:
- Polisler görevleri dışında silah taşıyabilecek,
- Kamu düzeni için tehdit oluşturduğuna inanılan herkes ev hapsine alınabilecek,
- Kamu düzeninin tehdit altında olduğunun düşünülmesi halinde polise mahkeme izni gerekmeksizin arama yapma yetkisi veriliyor,
- Gözaltındaki "terör zanlılarının" birbirleriyle iletişim kurmaları önlenecek.
İKLİM YÜRÜYÜŞÜ YASAKLANDI
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BM İklim Değişikliği Zirvesi dolayısıyla 29 Kasım ve 12 Aralık tarihlerinde Paris’te düzenlenmesi öngörülen gösteri yürüyüşlerinin terör saldırıları yüzünden yasaklandığını açıkladı. Fabius, yaptığı yazılı açıklamada “‘Hükümet aldığı kararla daha fazla ilave riske yol açmamak için zirve öncesi ve sonrası düzenlenmesi öngörülen gösteri yürüyüşlerinin yasaklanmasını kararlaştırdı” ifadesini kullandı.
PARİS KATLİAMININ MİMARI ÖLDÜRÜLDÜ
Fransız polisi, Paris’te dün düzenlenen operasyonda ölen en az iki zanlının kimliklerini tespit etmeye çalışıyor. 129 kişinin öldüğü saldırıların mimarı olduğu düşünülen Abdelhamid Abaaoud’un da operasyonda öldürülenler arasında olduğu açıklandı.
Paris Savcısı François Molins, şehrin banliyölerinden Saint Denis’te gerçekleştirilen operasyonda bölgedeki “terör hücresinin” çökertildiğini söylemiş, operasyonun gerçekleştiği binada molozların altında henüz kimliği tespit edilmemiş ceset parçaları olduğunu belirtmişti.
Mollins, Fransız güvenlik güçlerinin çatışmalarda 5 bin civarında mermi kullandığını da açıklamıştı.
Paris savcılığından yapılan yazılı açıklamada, Abaaoud'un kimliğinin parmak izleri üzerinden tespit edildiği belirtildi. Saint-Denis'teki bir daireye yapılan operasyonda bir kadın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmiş, ölen diğer kişinin kimliği ise cesedi patlamanın etkisi ve polisin yağdırdığı kurşunlar nedeniyle paramparça olduğu için hemen belirlenememişti.
BELÇİKA’DA TERÖR ALARMI
Belçika’da, Paris saldırıları nedeniyle düzenlenen polis operasyonları bugün de devam etti. Belçika Başbakanı Charles Michel ise, sınır kontrollerinin arttırılması, askeri güç takviyesi ve göz altı sürelerinin uzatılması gibi bir dizi yeni önlemler alınacağını söyledi.
Ayrıca Belçika hükümetinin "radikal İslamcı terör örgütleri"yle mücadelede ek 400 milyon avro bütçe ayıracağını açıkladı. Bu bütçe kapsamında nefret söylemi, potansiyel tehlikeli ve radikalleşmiş kişilerin takibi ve istihbarat birimlerinin güçlendirilmesi var.
İSVEÇ TARİHİNDE İLK DEFA
İsveç’te terör tehdit seviyesi “yüksek” seviye olarak bilinen 5 üzerinden 4’e çıkarıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan İsveç Gizli İstihbarat Teşkilatı Säpo güvenlik güçlerinin teröristleri aradığını bildirdi. Ülkede 1976 yılında Başbakan Olof Palme öldürüldüğünde ya da 2010 yılında başkent Stockholm’de terör saldırıları gerçekleştirildiğinde bile terör tehdit seviyesi ‘yüksek’ seviyeye çıkarılmamıştı. Basın toplantısı düzenleyen İsveç İstihbarat Teşkilatı Säpo Genel Direktörü Anders Thornberg, İsveç’e terör saldırısı planlayan bir kişinin yakalandığını bazı kişilerin ise hâlâ arandığını açıkladı.
FBI İTALYA’YI KORKUTTU: ROMA VE MİLANO TEHDİT ALTINDA
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Fransa’nın başkenti Paris’te Cuma günü düzenlenen ve 129 kişinin öldüğü saldırıların ardından İtalya’yı uyardı. FBI İtalyan makamlarına, başkent Roma ve Milano’da saldırılar düzenlenebileceğini ileri sürdü.
İtalyan gazetelerinin neredeyse tamamı, FBI’ın uyarısını ilk sayfadan “FBI’dan İtalya’da terör alarmı”, “İtalya’da kırmızı alarm” gibi başlıklarla verdi.
FBI’ın raporunda; başkent Roma’nın içinde bulunan Vatikan’a ait San Pietro Bazilikası ile Milano’daki Duomo Katedrali ve La Scala Opera Evi muhtemel hedefler arasında sayılıyor.
İtalyan gazetelerine yansıyan haberlere göre FBI ayrıca İtalya’ya saldırı hazırlığında olan 5 Arap asıllı şüphelinin isimlerini de verdi. IŞİD bağlantılı oldukları iddia edilen bu kişilerin bir bazilikaya saldırı planladıkları belirtildi.
İTALYA BAŞBAKANI: HİSTERİK OLMAYALIM
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise olası risklerin küçümsenmemesi gerektiğini teslim ederken, “histerik olunmaması” çağrısı yaptı. “Güvenlik kaygıları ile kimliğini kaybetmeme” arasında bir denge kurulması gerektiğini vurgulayan Renzi “Her şeyden önce yaşamalıyız, kendimizi kapatmama ve kimliğimizden vazgeçmeme cesaretine sahip olmalıyız” dedi.
Tehditleri ciddiye aldıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Gentiloni de, “Yine de bu alarm konumunun esiri olmamalıyız, çünkü bu ancak IŞİD'e ödül vermek olur” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et