8 Ocak 2016 17:41

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi`nin yürütücülüğünü yaptığı, ilki 6-7 Kasım 2009 tarihinde Antalya`da, ikincisi 23-24 Eylül 2011 tarihinde Muğla`da gerçekleştirilen "İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu"nun üçüncüsü bugün Ankara`da başladı.  İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda yapılan sempozyum http://www.imo.org.tr/ web adresi üzerinden canlı olarak yayınlanmaktadır. 

İnşaat Mühendisliği Eğitimi`nde yaşanan sorunlar ve bu sorunların yarattığı sonuçlardan olumsuz etkilenen tüm bileşenlerin bir araya getirilerek sorunların ve bu sorunlara ilişkin somut çözüm önerilerinin tartışılacağı bir platform oluşturulması amacıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Selim Tulumtaş yaptı. 

Sempozyumun ilk tarihi olan 24-25 Ekim 2015 tarihinin, 10 Ekim`de Ankara`da yaşanan katliam nedeniyle değiştirildiğini söyleyen Tulumtaş, “10 Ekim Ankara katliamında yitirdiğimiz meslektaşlarımız Güney ve Sidar`ın şahsında ülkemizin içinden geçmekte olduğu karanlık dönemde yitirdiğimiz tüm yurttaşlarımızın anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. Katliamda yaralanan meslektaşlarımızdan İlyas ve Cihan`ın tedavileri hastanede halen sürmekte, tüm yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını diliyorum” dedi. 

Ülkedeki eğitim alanının halen temel sorun alanlarından biri olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Tulumtaş şunları söyledi: “Ülke gereksinimi, iş ve istihdam olanakları düşünülmeksizin yapılan kapasite artışları, altyapı eksiklikleri, öğretim kadrosu yetersizlikleri ve düşen nitelikleri, öğrenci niteliklerinde meydana gelen düşüşler, müfredatın niteliği ve işlevselliği, öğretme yol ve yöntemleri gibi çeşitli konuların bu sorun yumağının parçalarını oluşturuyor. İnşaat Mühendisleri Odası`nın değişik zamanlarda düzenlediği sempozyumlarla meslek eğitimi alanının ülkemiz ve halkımız için taşıdığı önemin altını çizdi ve bu konuda farkındalık yaratılması yönündeki çalışmaların da aktif bir katılımcısı oldu. Sempozyumun konusuyla ilgili olarak ülkemizde yürütülen politikalara ilişkin olumlu-olumsuz yönde tüm görüş sahiplerinin görüşlerini sağlıklı bir ortamda aktarmasını ve bu görüşlerin yine sağlıklı bir ortamda tartışılmasını sağlamak temel ilkemizdir.”

'EĞİTİM PİYASA KOŞULLARINA GÖRE TANZİM EDİLİYOR'

Tulumtaş`ın ardından söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan eğitim gibi en temel haklar arasında bulunan bir hakkın, piyasa koşullarına göre tanzim edilmek istendiğine dikkat çekerek: “Eğitim metalaştırılıyor, okullar şirket, öğrenciler müşteri gibi görülüyorsa; popülist politikalar sonucu her ile üniversite açılıyorsa; liseden bozma binalarda, teçhizatsız, laboratuarsız, öğretim üyesi olmadan mühendislik eğitimi veriliyorsa; işsizlik, ucuz işgücü, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizlik mesleğimizin geleceğini olumsuz yönde etkiliyorsa konu üzerinde hassasiyetle durmak, daha pek çok bilimsel etkinlik düzenlemek toplumsal bir sorumluluk olarak karşımızda durmaktadır" diye belirtti. 

Yükseköğretim bütçesinin payının hiç artmadan okul sayısının neredeyse iki katına çıkmasının bir bütün olarak eğitimin niteliksizliğine, fiziki altyapı eksikliklerinin artarak varlığını devam ettirdiğine ve istihdam sorununa işaret ettiğini belirten Ersan şöyle konuştu: “Her geçen yıl inşaat mühendisliği bölümü mezunlarının sayısının artıyor. Sadece son dört yılda inşaat mühendisliği bölümlerinin kontenjanının yüzde 102`lik bir artış gösterdi. Bu gidişat, inşaat mühendisliği uygulamalarının niteliğini hayli tartışmalı bir zemine taşıyacak ve önümüze önemli bir sorun bizi bekliyor. 

Türkiye gibi bir deprem ülkesinde inşaat mühendisliği eğitiminin diğer mühendislik eğitimlerinden daha nitelikli ve kapsayıcı olması gerektiğini söyleyen Ersan, inşaat mühendisliği eğitimini tamamlayarak mesleğe adım atan gençlerin taşıdığı zafiyetin mesleki uygulamalara doğrudan yansıyacağını; meslek içi eğitimin yetersizliği, hayat boyu öğrenme kültürünün yokluğu, düşük ücretler, işsizlik, sağlıksız çalışma koşulları gibi olumsuzluklarla birlikte sorunların içinden çıkılamayacak hale geleceğini belirtti 

'ÖĞRENCİNİN AKTİF KATILIMINI SAĞLAYAN MÜFREDAT OLUŞTURULMALI'

Açılışa çağrılı konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Güney Özcebe, inşaat mühendisliği mesleğinin gelişim tarihini ve inşaat mühendisleri örgütlenmelerinin dünyada ve Türkiye`de ortaya çıkışını, gelişimini anlattı. Türkiye`de YÖK`ün ve TÜİK`in verilerinin, ülkede inşaat mühendisi ihtiyacının sağlıklı belirlenemediğini belirten Özcebe, yaklaşık olarak bin kişiye bir inşaat mühendisi düştüğünü ve bunun ABD`ye kıyasla fazla olduğunu ifade etti. Son yıllarda üniversitelerde kayıtlı inşaat mühendisi öğrenci sayısının çok büyüdüğünü kaydeden Özcebe, inşaat mühendisliği öğretiminde öğrencinin aktif katılımını sağlayacak bir müfredat oluşturulması gerektiğini söyledi. 

İki gün devam edecek sempozyumda 6 oturum gerçekleştirilecek, bu oturumlarda 6`sı çağrılı olmak üzere toplam 29 bildiri sunulacaktır. Sempozyum yönlendiriciliğini Tuğrul Tankut`un yapacağı "Kurumsal bakış Açılarıyla İnşaat Mühendisliği Eğitimi" başlıklı panel ile son bulacak. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et