15 Ocak 2016 04:53

Güneş’ten 570 milyar kat parlak ‘süpernova’ keşfedildi

Paylaş

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’ndeki tüm gökcisimlerini gölgede bırakan bir süpernovayı (büyük bir yıldızın şiddetle patlamasını) tespit etti. İnfilakın Güneş’ten 570 milyar kat daha fazla ışık saçtığı belirlendi.

Uluslararası bir gökbilimci ekibinin, bilim dergisi Science’ta yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Dünya’dan yaklaşık 3,8 milyar ışıkyılı (1 ışıkyılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki ‘ASASSN-151lh’ kodu verilen dev patlama, bütün Samanyolu Galaksisi’nden 20 - 50 kat daha parlak.

GÜÇ KAYNAĞI GİZEMİNİ KORUYOR

Yer teleskoplarıyla keşfedilen ‘ASASSN-151lh’ şimdiye kadar gözlemlenen en büyük süpernovadan yaklaşık 2 kat daha fazla ışıldıyor. Patlama, ilk olarak 14 Haziran 2015’te tespit edildi. Araştırmayı yapan ekibin lideri olan Çin’deki Peking Üniversitesi’nden Subo Dong, “Büyüklüğü öğrendiğim gece sabaha kadar heyecandan uyuyamadım. Patlamanın mekanizması ve güç kaynağı şu an bir gizem. Çünkü bildiğimiz tüm teoriler, ASASSN-151lh’nin yaydığı enerjiyi açıklamakta yetersiz kalıyor” dedi.

ABD’nin California eyaletindeki Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Benjamin Shappee ise, “İlk başta sonuçlara inanamadım. Sürreal (gerçeküstü) görünüyordu. Bu tarz keşifler için astronom oldum. Süpernovalar zaten nadir rastlanan olaylardır, böylesi ise ilk kez keşfediliyor” diye konuştu.

Teorilerden biri, süpernovaya bir galaksinin merkezindeki dev karadeliğin yol açmış olabileceği. Şimdilik bu patlamayı neyin tetiklediğini çözmeye çalışan Subo Dong ve ekibi, daha net veriler elde edebilmek için önümüzdeki aylarda Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanmayı planlıyor.

SÜPERNOVA NEDİR?

Araştırmalara göre, Güneş'ten daha fazla kütleye sahip yıldızlar, çekirdeklerindeki tüm atomları demire dönüştürdüklerinde kütle çekime karşı koyacak füzyon enerjilerini de tüketmiş oluyor. Kontrolü tekrar ele geçiren kütle çekim, yıldızın çekirdeğini 100 milisaniye gibi bir sürede kendi üstüne çökerterek ya bir karadelik ya da nötron yıldızı oluşmasını sağlıyor.

Merkezdeki atomların bozulmaları sonucu oluşan nötrinolar (nükleer fizikte kütlesiz olarak belirlenen madde) yayılarak nükleer tepkimelerin devam ettiği dış katmanları inanılmaz yüksek sıcaklıklara çıkartıyor. Uzaya doğru genleşen yıldız olağanüstü bir güçle patlıyor. Büyük bir yıldızın patlaması bir galaksinin tüm ışığını bastırabiliyor. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Sultanahmet saldırganı IŞİD'den önce AKP destekli ÖSO ve Ahrar üyesiymiş

SONRAKİ HABER

Van'da eğitime kar tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa