Dünya Tabipler Birliği sempozyumu: Savaş kıskacında mülteci sağlığı
Dünya Tabipler Birliğinin, “Savaş, Göç ve Sağlık: Hekimler Ne Yapmalı?” sempozyumunda konuşan Avrupa ülkelerinin hekimleri, mülteci sorununa çözüm olabilmek için bir araya geldi.
Şişli’deki Point Hotel’de gerçekleşen ve 2 gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde, mülteci sorunu konuşuldu. Burada konuşan AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin, Suriye’den gelen vatandaşların mağdur edilmediğini öne sürerek, “Türkiye yardım alan değil, yardım eden bir konuma gelmiştir. Suriye’den gelen mağdur insanlara gönlümüzü kapımızı açtık. Türkiye’de savaşın dilini değil barışın dilini öğrendiler.” dedi.
Dünya Hekimler Birliği Başkanı Sir Michael Marmot da, Türk Tabipleri Birliğinin raporunu incelediğini söyleyerek, “Bir yerde mülteci krizi varsa, sağlık çalışanları da görevlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Savaş bunlara sebep oluyor ve yoksulluğu körüklüyor. Sosyal eşitliği sağlamaya çalışıyoruz. Bu mültecilerin geldiği göç alan ülkeler için de geçerli. İnsanların yaşamları için uygun koşullar sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları olarak barışın dilini kurmalıyız.” şeklinde konuştu.
HEKİMLER ÜLKELERİNİ ANLATTI
İsveç, Belçika, Yunanistan ve İsrail hekimler birliğinin başkanlarının konuşmacı olduğu oturumda da mülteciler soruna ilişkin çözümler, ülkelerinde mülteci sorununun boyutları konuşuldu.
İsveç Hekimler Birliği Başkanı Dr. Heidi Stensmyren, İsveç’te mültecilere sağlık hizmeti verdiklerini ancak tam anlamıyla yetemediklerini ifade ederken, Belçika Hekimler Birliği Başkanı Prof. Andre Herchuelez da, Belçika’da, mülteciler için bir ulaştırma merkezleri olduğunu belirterek, “Mültecilerin çoğu evsiz, dışarıda çadırda kalıyor. Dünya Ticaret Örgütü binası önünde çadır kurmuş çokça mülteci var, Brüksel Üniversitesinin araştırmalarına baktığımız zaman ayda 5 bin kişinin başvurusu olduğunu görüyoruz.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
‘DAHA FAZLA POLİS DEĞİL, SAĞLIK LAZIM’
Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası, Dünya Tabipler Birliği Başkanı Profesör Sir Micheal Marmot’ın da katılımıyla, “Sağlıkta uçurum: Eşitsiz dünyanın zor sınavı” isimli panel gerçekleştirdi. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen panelde konuşan sağlıkta eşitsizlik ve halk sağlığı sorunlarıyla ilgili araştırmalar yapan Marmot, eğitim ve sağlık ücretsiz değilse, bunları devlet karşılamıyorsa sağlıkta eşitsizliğin söz konusu olacağını ve bu durumun yoksulların sağlıksız olmasına neden olacağını belirtti. Marmot, “Böyle bir toplumda alt sınıf üst sınıftan daha az yaşıyor. En yoksul mahallelerde yaşayanların ömrü en kısa oluyor. Toplumun sosyal ve çevresel koşulları, günlük hayatların şartları, kısa veya uzun yaşanmasına neden oluyor.” dedi. “Daha fazla polis değil daha fazla sağlık lazım. Çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam için, güvenli yaşam, eğitim ve istihdam sağlaması gerek” diyen Marmot, sağlık alanında Küba, Kosta Rika ve Şili örneğini verdi.
Evrensel'i Takip Et