21 Nisan 2016 10:39

Katliamı kınadığı için memuriyetten men edilmek isteniyor

Ankara Katliamından sağ kurtulan BES üyesi Ramis Sağlam, 10 Ekim grevindeki konuşması ve paylaşımlarıyla ilgili memuriyetten men edilmek isteniyor

Katliamı kınadığı için memuriyetten men edilmek isteniyor

Metehan UD
İzmir

Ankara Katliamı'ndan sağ olarak kurtulan BES üyesi maliye emekçisi Ramis Sağlam, 10 Ekim grevinde yaptığı konuşma ve sosyal medyada katliamı kınayan paylaşımlarda bulunduğu için önce hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaretten adli soruşturma açıldı. Sağlam'a yine aynı konulardan başlatılan idari soruşturmalar kapsamında da memuriyetten iki defa men cezası verilmek isteniyor. 

Cumhurbaşkanı'na hakaret soruşturmalarına hemen hemen hergün yenileri ekleniyor. İzmir'de son olarak BES İzmir Eski Şube Başkanı, Kordon Vergi Dairesi maliye emekçisi Ramis Sağlam hakkında BİMER'e yapılan isimsiz ihbarla birlikte  Cumhurbaşkanına hakaret suçundan soruşturma açıldı. 

'DEVLET TARAFINDAN MAAŞ VERİLMESİN'

23 Ekim 2015 tarihinde 'Bir Vatandaş' ismiyle BİMER üzerinden Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlığa ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'na yollanan dilekçede Ramis Sağlam'ın sosyal medya hesaplarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddia edildi. Şikayette 'Vatanına ve milletine ihanet içinde olan bu kişiye devlet tarafından maaş verilmemesi gerektiğini düşünüyorum' ifadeleri yer alıyor. 

İSİMSİZ İHBAR SAVCIYA YETTİ

İsimsiz ihbar üzerine harekete geçen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Emniyeti'ne yazı yazarak Ramis Sağlam'ın sosyal medya hesaplarında inceleme talep etti. İncelemede bulunan Siber Suçlar Büro Amirliği ise sosyal medya hesaplarındaki görüntüleri ekran çıktısını alarak Savcılığa yolladı. Siber Suçlar Büro Amirliği ayrıca raporunda internetin doğası gereği verilerin kesin delil niteliği taşımadığını da belirtti. Soruşturmaya devam edilebilmesi için Sağlam'ın çalıştığı Maliye Bakanlı'ğından izin bekleniyor. İzin çıktığında soruşturma davaya dönebilir.  

SADECE ADLİ SORUŞTURMAYLA KALMADI

Öte yandan Sağlam hakkında başlatılan işlemler adli soruşturmayla ile sınırlı kalmadı. Hükümetin kamu emekçilerine yönelik başlatmış olduğu cadı avı kapsamında da ayrıca Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı da Ramis Sağlam hakkında idari soruşturma başlattı. Açılan idari soruşturmaya Sağlam'ın 12 Ekim günü gerçekleşen 10 Ekim Ankara Katliamı Grevi sırasında Kordon Vergi Dairesi önünde yaptığı konuşma ve sosyal medyada katliamı kınayan paylaşımlar gerekçe gösterilmiş durumda. Dedektif gibi çalışan Yüksek Disiplin Kurulu kişilik hakkı ihlalleri yaparak Ramis Sağlam'ın sosyal medya hesaplarında incelemelerde bulundu. 

GREV SUÇ OLARAK YANSITILDI

Yüksek Disiplin Kurulu, sendikanın aldığı grev kararı doğrultusunda iş bırakma eylemini 'İdeolojik veya sitasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak' suçu kapsamında olduğunu iddia etti. Ayrıca Yüksek Disiplin Kurulu Sağlam'ın Kordon Vergi Dairesi önünde yaptığı konuşmadan 'Biz nereden geldiğini çok iyi bildiğimiz o bomba Saray'ın bombasıydı. Başkanlık isteyenlerin bombasıydı' sözlerinden de rahatsız olmuş durumda. 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA YASAK YAYIN BENZETMESİ

Hazırlanan soruşturma dosyasında Ramis Sağlam'ın sosyal medya hesaplarından görüntü çıktısı da koyan Yüksek Disiplin Kurulu yolladığı metinde şu ifadelere yer verdi 'Ankara'da yaşanan terör saldırısının sorumluluğunu "saray" tabiriyle, Cumhurbaşkanlığı Makamı'na ve bir siyasi partiye yükleyen ideolijik ve siyasi içerikli paylaşımlar olduğu, bu ideolijik ve siyasi içerikli paylaşımlarınızın 657 Sayılı Kanunu 125/E-b maddesinde yer alan "Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolijik amaçlı bildiri, afiş, pankart ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek" fiiline nitelik ve ağırlığı itibariyle benzer eylemler kapsamında olduğu belirtilerek, her bir fiiliniz için ayrı ayrı olmak üzere (2 defa) "Devlet memurluğundan çıkarma" cezası ile cezalandırılmanız önerilmektedir". Kurulun, Sağlam'ın sosyal medya paylaşımları ile yasaklanmış yayınlar arasındaki bağlantıyı hukuken nasıl kurduğu ise soru işareti. Sağlam'dan 10 gün içinde ifade vermesi isteniyor. 

Sağlam'n yapmış olduğu paylaşımlar arasında 'Katili Biliyoruz, Barış İstiyoruz', 'Korku Cumhuriyetinden Korku Diktatörlüğüne', 'AKP Pimi Çekilmiş Bomba', Saray Denetim Katliam' ve 'Cizre'ye Ses Ver' gibi sözler yer alıyor. Ankara Katliamı sonrası milyonlarca vatandaş benzer sözlerle sosyal medya üzerinden katliama tepkisini dile getirmişti. 

1996'TAN 2016'YA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Ramis Sağlam, yine çatışmalı ortamın yüksek olduğu 1996 ve 1997 yıllarında sendikal faaliyetlerden dolayı iki defa memuriyetten men cezası almıştı. Açılan davalar sonrası Sağlam görevine dönmüştü. Açılan soruşturmaları gazetemize değerlendiren Ramis Sağlam "Şu anda adaletin, hukuğun ayaklar altına alındığı bir dönemdeyiz. Bu ceza sadece bana verilmiş bir ceza değildir. 7 Haziran süreci sonucu gördük ki hak ve özgürlük diyenlerin bir bütün olarak saldırı altındadır. Kamu emekçileri de bu saldırıdan en çok etkilenenler arasında. Edindiğimiz bilgilere göre 12 bin kamu emekçisi 10 Ekim sonrası soruşturma geçirdi. Bu siyasal konjöktür içerisinde herkesin susturulması ve yıldırılması amaçlanıyor. Kamu emekçilerinin iş güvencesinin çok çok tartışıldığı bir dönemde soruştumaların açılması ve men cezalarının verilmesi birbirinden bağımsız değildir" dedi. 

Evrensel'i Takip Et