29 Nisan 2016 22:25

Dünyada her yıl milyonlarca hayvan kürkü, dişleri, boynuzları, derisi için katlediliyor. Fillerden, gergedanlara, sincaplardan foklara, timsahlardan tilkilere hatta evcil hayvanlardan kedi ve köpeğe kadar bir çok tür acımasızca katlediliyor. Bu iğrenç katliamlar nedeniyle birçok tür yok olmakla karşı karşıya. Bunlardan biri de filler. Uzmanlar fil dişi avcılığının yasak olmasına rağmen son yıllarda katledilen fil sayısında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Bu artışın temel nedeni ise “beyaz altın” denilen ve değerli olan dişleri. Fildişi yüzünden her 15 dakikada bir fil öldürülüyor. Rakamlar Afrika’daki fil nüfusunun geçen yüzyılda yüzde 90 oranında düştüğünü söylüyor.

KENYA’DA FİLLER İÇİN ZİRVE

Önümüzdeki on yıllar içerisinde fillerin soyunun tükenebileceği kaygısı Afrikalı liderleri bir araya getirdi. Liderler tarafından, fillerle ilgili krize çözüm bulmak için kurulan ‘Devler Kulübü’nün zirvesi Kenya’da gerçekleştirilecek. Zirveye liderlerin dışında iş ve bilim insanları da katılacak.

Zirvenin ardından Kenya’da ele geçirilmiş 6 bin 700 file ait 105 tonluk fi dişi ateşe verilecek. Ayrıcı yaklaşık 1.35 tonluk gergedan boynuzu da yakılacak. Yakılacak fildişlerinin değeri 100 milyon dolardan fazla. Gergedan boynuzlarının değeri ise yaklaşık 80 milyon dolar.

‘FİL DİŞİ SADECE FİLLERİN ÜZERİNDE DEĞERLİ’

Kenya Vahşi Yaşam Servisi Genel Müdürü Kitili Mbathi, “Özünde fil dişinde bir değer olduğuna inanmıyoruz. Bundan dolayı tüm stokları yakacağız ve dünyaya, fil dişinin sadece fillerin üzerinde değeri olduğunu göstereceğiz” dedi.
Afrika kıtası yaklaşık 450 bin ila 500 bin arasında file ev sahipliği yapıyor ancak her yıl 30 binden fazla fil, yasa dışı fil dişi ticareti için kaçak avcılar tarafından öldürülüyor. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et