Yayıncılardan Aram’la dayanışma çağrısı
Yayınevleri ve yazarlar, Amed Kitap Fuarı'nda Aram Yayınevi’nin kitap afişlerinin sökülmesi ve çalışanının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Amed Kitap Fuarı'nda Aram Yayınevi’nin kitap afişlerinin sökülmesi ve çalışanının gözaltına alınmasına tepki gösteren yayınevleri ve yazarlar, fuarı ve yayınevlerini sahiplenmeye çağırdı. Baskın sırasında stantta kitaplarını imzalayan Şair Ehmed Huseynî, “O fotoğrafı oradan indirdiklerinde şöyle düşündüm; oradan indirdiler ama halkın gönlünden çıkaramayacaklar ve başaramayacaklar” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Amed Fuarı’nda kitapları yoğun ilgi gören Aram Yayınları, önceki gün polis baskınına uğradı. Sakine Cansız ile Özgür Gündem Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Gurbetelli Ersöz’ün kitap afişlerini bahane eden polis, Yayınevi Çalışanı Emine Özkeskin’i de gözaltına aldı.
‘KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Öteki Yayınevi’nin Sahibi Vedat Yeniçeri, Aram’ın Türkiye’de yeni bir yayınevi olmadığını ve durduğu nokta ile yaptıklarının herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. Diyarbakır’da çatışmalar nedeniyle 2. Amed Kitap Fuarı’nın yapılamayacağını düşündüklerini ifade eden Yeniçeri, “Amed’de bunun yapılabileceğini ve ilginin de oldukça yoğun olduğunu görünce bir anlamıyla sabote etmek isteniliyor. İnsanların fuara gelmelerini önlemek için baskın yapıyorlar. Diyarbakır halkı duyarlı bir halk, tam tersi bir davranış gösterip, kitap fuarına sahip çıkması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
‘SAVAŞIN SANATA YANSIMASIDIR’
Yazar Yıldız Çakar ise saldırının sadece yayınevine, bir kitaba ve bir insana yapılmadığının altını çizerek, “İstediğimiz zaman geliriz sizin için önemli olan değerli olan bir şeyi sizin gözünüzün önünde kaldırabiliriz” mesajı verilmeye çalışıldığını ifade etti. Polislerin herkesin gözü önünde silahlarla baskın yaparak, insanları korkutmaya çalıştığını söyleyen Çakar, şöyle devam etti: “Burada bulunan insanlar onların bu yapmış oldukları şeye karşı gereken cevabı verdi. Aram’a yönelik böylesi bir şeyin yapılmasının sebebi Aram Yayınevi’nin oldukça takip edilmesi ve dikkate alınmasıdır. Bunu bildikleri için böylesi kirli bir şeye giriştiler. Yaptıkları şey ile Aram Yayınevi’nin önünü kesmeye çalışıyorlar.” dedi.
‘SİLAHLARLA GİRDİKLERİNDE ESKİLERİ HATIRLADIM’
Baskın sırasında Aram Yayınevi standında okur buluşmasında bulunan ve kitaplarını imzalayan Şair Ehmed Huseynî, “O fotoğrafı oradan indirdiklerinde şöyle düşündüm; oradan indirdiler ama halkın gönlünden çıkaramayacaklar ve başaramayacaklar. ” diyerek tepki gösterdi.
‘BÖYLE GİTMEYECEK’
Kitabı Aram Yayınları’ndan çıkan ve baskın sırasında yayınevinin standında kitabını imzalayan Sanatçı Mikail Aslan da, süreçten sanatçılar ve yayıncılar olarak etkilendiklerini ancak bu durumun kaderleri olmadığını vurguladı. Bütün çatışmalı sürece rağmen halkın sanata ve kültüre yoğun ilgisinin olduğuna dikkat çeken Aslan, “Sakine Cansız’ı tanıyan biri olarak ve onun üzerine klam yazmış biri olarak fotoğrafının indirilmesi bende çok farklı etkiler bıraktı. Bu şahsiyetin duruşuna, asaletine karşı bir kindir. Gözümün önünde fotoğraflarının indirilmesi, sanki o cenaze gününü bir kez daha yaşamış gibi oldum. Seyit Rıza gibi, Sakine Cansız gibi insanlar yok edilemez. Onlar fiziki, bedensel olarak yanımızda olmayabilirler. Ama onların ruh hali, onların asaleti mezara gömülemez, öyle büyük bir şeydir ki toprağa, yere sığmaz” dedi. (DİHA)