6 Haziran 2016 15:01

Kısırlaştırılan 300 bin Perulu kadın için adalet çağrısı

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te aralarında parti liderleri ve Avrupa parlamenterlerinin de bulunduğu 147 kadın, ortak bir açıklama yaparak 1995 ila 2000 yıllarında 300 bin Perulu kadını zorla kısırlaştırma emrini veren Peru’nun Eski Diktatörü Alberto Fujimori’nin adalet karşısına çıkarılmasını talep etti. 1990’lı yıllarda ülkeyi demir yumrukla yöneten ve her türlü muhalefeti ezen Fujimori yolsuzluk ve insan haklarını ihlal etme suçundan tutuklu bulunuyor.

Fujimori’nin zorla kısırlaştırdığı 300 bin kadından 2 bin 74’ü eski diktatörün zorla kısırlaştırma suçundan yargılanmasını talep ediyor. Ön soruşturma 14 yıl önce başlamasına rağmen Fujimori aleyhinde henüz zorla kısırlaştırma suçundan dava açılmadı.

FUJİMORİ HAKKINDA DAVA AÇILMALI

Bu durum, hem Peru’daki hem de dünyanın diğer ülkelerindeki kadın örgütlerinin tepkilerine yol açıyor. İsveç’te de aralarında Feminist İnisiyatif adlı partinin başkanı Gudrun Schyman, Avrupa Birliği parlamenterleri Soraya Post, Bodil Valero, Sami Parlamentosu Milletvekili Maria Persson, İsveç Parlamentosu ve belediyelerde görev yapan çok sayıda milletvekili ve belediye meclis üyesinin bulunduğu 147 kadın, yaptıkları ortak açıklamada “yoksulluğa karşı mücadele” bahanesiyle çoğunluğu yerli halklardan 300 bin kadını kısırlaştıran eski diktatör hakkında dava açılmasını talep ediyor. Zorla kısırlaştırma sırasında yüzlerce kadının yaşamlarını yitirdiğini hatırlatan imzacılar, “Biz, aynı zamanda katledilen ve kaybedilen binlerce kişinin aileleriyle ve siyasi nedenlerle ve haksız olarak hapse atılanlarla dayanışıyoruz. Sorumluların cezalandırmama özgürlüğüne hayır diyor ve 1985-2000 yıllarında devlet terörünün kurbanı olanlar için adalet istiyoruz” diyorlar.

İSVEÇ’TE DE BİNLERCE ROMAN, SAMİ VE YOKSUL KADIN KISIRLAŞTIRILDI

İmzacı kadınlar, kadın bedenine yönelik saldırıların 1920 ila 1970 yılları arasında İsveç’te de gerçekleştiğini, binlerce Sami, Roman ve yoksul kadının zorla kısırlaştırıldığını hatırlattı. Devlet başkanlığı seçimlerinde Diktatör Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori’nin seçilmesi durumunda başlatılan soruşturmaların takipsizlikle sonuçlanabileceğinden kaygı duyduklarını belirten kadınlar, Fujimori’nin zorla kısırlaştırdığı yerli halkların kardeşleri olarak Peru devletinden adaletin uygulanmasını ve ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirenlerin cezalandırmasını talep ediyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et