KESK: Yıllık izin genelgesi geri çekilsin
Kamuda yıllık izinlerin iptaline ilişkin açıklama yapan KESK, kamu emekçilerinin zan altında bırakıldığını ve geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Başbakanlık genelgesiyle kamuda yıllık izinlerin iptaline ilişkin açıklama yapan KESK, tüm kamu emekçilerinin zan altında bırakıldığını ve geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Darbecilerin demokrasiyi askıya almak ve sıkıyönetimi hayata geçirmek istediğini belirtilen açıklamada, demokratik ilkelerin esas alınmasına ve olağan demokratik bir sürece ihtiyaç olduğu vurgulandı.
KESK Başbakanlık genelgesiyle kamu emekçilerinin yıllık izinlerinin iptalini eleştirdi. Yazılı olarak yapılan açıklamada, darbecilere yönelik izlenecek sürecin yasal ve anayasal düzlemde gerçekleşmesi ve mevcut zeminin anti demokratik uygulamalara gerekçe yapılmaması gerektiğibi ifade edildi. Darbecilerin demokrasiyi askıya almak ve sıkıyönetimi hayata geçirmek istediğini belirtilen açıklamada, bu nedenle her zamankinden daha fazla demokratik ilkelerin esas alınmasına ve olağan demokratik bir sürece ihtiyaç olduğu vurgulandı. Ancak mevcut yasaların askıya alınması/alınmaya devam edilmesinin bu kez de siyasi iktidarın fiili sıkıyönetim uyguladığını düşündürdüğü ifade edilen açıklamada, 18 Temmuz 2016 tarih ve 2016/16 sayılı, tüm kamu emekçilerinin ikinci bir emre kadar yıllık izinlerinin kaldırıldığına dair Başbakanlık genelgesinin bunun bir örneği olduğu kaydedildi. Bu tür genelgelerin Meclis iradesini de askıya aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Başbakanlık genelgelerle yasal ve idari süreçleri by-pas etmektedir. Oysa hukukun ve yasaların izin verdiği ölçüde hareket etmenin, anayasal ve uluslararası sözleşmelere bağlı kalmanın öneminin bu süreçte çok daha yakıcı şekilde anlaşılmış olması gerekmektedir” denildi.
GENELGE KAMU EMEKÇİLERİNİ MAĞDUR EDECEK
KESK ve bağlı sendikalar olarak en kısa sürede genelgenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle dava açılacağı duyurulan açıklamada, “Genelge belirsizliklerle dolu olmasının yanı sıra birçok mağduriyete yol açacak, sadece kamu emekçisini değil başta aileleri olmak üzere milyonları etkileyecektir. Genelge ile kamu emekçisinin hizmetine ihtiyaç duyulup duyulmamasına bakılmamış, herhangi bir ayrım gözetilmemiştir. Dolaysıyla kamu yararı, kamu hizmetinin sağlanması gibi bir amaç yoktur. İzin hakkı en temel sosyal haklardandır. Kamu emekçileri en zor şartlarda bir yıl boyunca çalışmakta, izin sürelerine yakın aileleri ile birlikte plan yapmakta, ulaşım-konaklama gibi noktalarda biletler almakta, tatil sürelerini kapsayacak şekilde önceden ödemeler yapmaktadır. Dolaysıyla ani bir kararla izinlerin iptal edilmesi ciddi ekonomik mağduriyetlere yol açacaktır. Darbenin yarattığı toplumsal travma henüz atlatılmamışken bu şekildeki bir izin iptali kamu emekçilerinin çalışma motivasyonunu da etkileyecektir. Eğer genelgedeki asıl amaç basına yansıyan şekliyle “darbecilerle işbirliği halinde olan kamu çalışanlarının kaçışını engelleme” ise tüm kamu emekçilerinin zan altında bırakıldığını ve oldukça ilkel bir yola başvurulduğunu belirtmek gerekiyor” ifadelerine yer verildi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et