20 Temmuz 2016 09:00
/
Güncelleme: 13:06

Ermenek faciasında 18 işçinin ölümüne ödül gibi ceza

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 2014 yılında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davada sanıklara adeta ceza yerine ödül verildi.

Ermenek faciasında 18 işçinin ölümüne ödül gibi ceza

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 2014 yılında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davada sanıklara adeta ceza yerine ödül verildi. Mağdur avukatlarının maden sahibi ve diğer sanıkların ‘olası kast’la yargılanması taleplerine karşılık, mahkeme heyeti, suçu ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ olarak değerlendirdi. 2’si tutuklu 16 sanığın Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen karar duruşmasında tutuklu sanık Has Şekerler Madencilik Şirketi Sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, tutuksuz yargılanan ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin O Dönemki Müdürü ve Hissedarı Abdullah Özbey ise 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Böylece ölen işçilerin her biri için bir yıl bile ceza verilmemiş oldu. 

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde önceki gün başlayan ve dün sona eren duruşmaya tutuklu sanıklar Saffet Uyar, taraf avukatları ve ölen madencilerin aileleri katıldı. İddianameyi ve mütalaayı hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Timur Çadırcı’nın son kararnamede Çankırı’ya atanması nedeniyle yerine davaya Başsavcı Bilgehan Yücel katıldı. Duruşmada, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün 18 yetkilisi hakkında ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçundan Danıştay kararı ile soruşturmaya izin verilmesinin ardından, Ermenek Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianame okundu. Ardından Cumhuriyet Başsavcısı Yücel, MİGEM dosyasının da mevcut dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti. 

‘TAKSİRLE ÖLÜME SEBEP OLMAK’TAN CEZA

Önceki gün ara verilen duruşmanın dünkü bölümünde mahkeme heyeti sanıklar hakkındaki kararını açıkladı. Cumhuriyet Savcılığı, iddianamesinde ve duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasında sanıkların ‘Bilinçli taksirle birden fazla ölüme neden olma’ suçundan yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti sanıkların cezasını ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçu olarak değerlendirdi. Buna göre, tutuklu sanıklardan Has Şekerler Madencilik Şirketi Sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Teknik Nezaretçisi tutuklu Ali Kurt 13 yıl 9 ay, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan da 2 yıl 1 ay, olayın ardından tutuklanan ve geçen 4 Mayıs günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin O Dönemki Müdürü ve Hissedarı Abdullah Özbey, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Has Şekerler Madencilik şirketinin Maden Mühendisleri Cemile Karaca 6 yıl 8 ay,  yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan ancak halen yakalanamayan Yavuz Özsoy 18 yıl 9 ay, aynı şirketin İş Güvenlik Uzmanı Engin Yetim 5 yıl 6 ay, barut biriminde görevli İşçi Naci Özsoy, ‘Evrakta sahtecilik’ suçundan 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Has Şekerler Madencilik Şirketinin Maden Mühendisi Nuray Yetiş, Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Müdürü Mehmet Zeybek, Firma Yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, Teknik Nezaretçiler Ojen Ünlü, Ahmet Dağdeviren, İş Güvenliği Uzmanı Cemal Demircioğlu, Firma Yöneticisi Şerafettin Zeybek, Puantör Mustafa Ayan ve Hayrettin Kirazcı ise beraat etti. 

ÖLEN KİŞİ BAŞINA VERİLEN CEZA BİR YIL BİLE DEĞİL 

Duruşmanın ardından kararı değerlendiren madenci ailelerinin avukatlarından Canel Durak, “18 işçi yerin altında pisi pisine, daha fazla kömür çıkartmak ve kâr elde etmek için hayatlarını kaybetti, ölüme sürüklendi. Bunun karşılığında verilen ceza ölen kişi başına 1 yıl bile değil. Bu ne onların ailelerini tatmin eder, ne bizleri, ne de halkı. Verilen karar hukuka aykırı bir karardır. Biz sanıkların ‘olası kasttan’ hüküm giymesini istiyorduk, ancak sanıklar taksirle suçu işledikleri kabul edilerek ceza almışlardır. Bir kısım sanıklar, ceza almalarına rağmen mahkemenin vermiş olduğu cezanın infazı mümkün değildir. Duruşmalar başlamadan önce tutuklamasına son verilip serbest kalan Yavuz Özsoy, 18 yıl 9 ay hapis cezası ile en yüksek cezayı aldı. Ama bu Yavuz Özsoy’u kimse bulamayacak. Abdullah Özbey’i de serbest bıraktılar. O da 11 yıl 3 ay aldı. Abdullah Özbey’in de bu cezayı infaz edeceğine inanmıyoruz, güvenmiyoruz. Sadece bu cezaların verilmesi değil, infazının sağlanması da yetkililerin sorumluğundadır. Sadece 2 sanık tutuklu. 2 tutuklu sanığın dışında kimse tutuklu değil” dedi. 

KARARA İTİRAZ EDİLECEK 

Kararı Yargıtaya taşıyacaklarını belirten Durak, “Daha yüksek ceza almaları için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar bu davayı takip edeceğiz. Son gününe kadar bu madenci aileleri yalnız bırakmayacağız. Bu mahkemenin ‘olası kast’ suçundan kurulması için elimizden geleni yapacağız. Bu mahkeme, madenci ailelerine yeniden bir acı yaşatmıştır” dedi.

MADENCİ EŞİ: BU HAKİMİN, SAVCININ HİÇ Mİ VİCDANI YOK

Mahkeme heyetinin sanıklar hakkında cezaları açıklamasının ardından duruşmayı izlemeye gelen ölen madenci aileleri ve avukatları kararı tepki gösterdi. Adliye önünde gözyaşlarına hakim olamayan ölen madenci Ali Haznadar’ın eşi Fatma Haznadar, ölen 18 madenci için kişi başına 1 yıl dahi ceza verilmediğini belirterek, “Ölen insan başına 1 yıl vermemişler. Allah’ım duy sesimizi. Geriden seyretmesi kolay, ama acı çok zor. Bu savcının, hakimin hiç mi vicdanı yok. İnsan başına 1 yıl bile vermemişler. Bizim yüreğimizi yaktılar. Bizim sesimizi duyan yok. Her gün ağlarız kimse duymaz. Diri diri bizi gömdüler. Ben eşim öldüğünde 4.5 aylık hamileydim. 1 adam öldürene bile 36 yıl ceza veriyorlar” dedi. (KARAMAN)

Evrensel'i Takip Et