4 Ekim 2016 21:01
/
Güncelleme: 5 Ekim 2016 04:41

Bugün kutlama değil mücadele var!

Türkiye’deki öğretmenler 5 Ekim’i, işsizlik kaygısı, açığa alınma korkusu, esnek ve güvencesiz çalışmayla karşılıyor.

Bugün kutlama değil mücadele var!

Dünya, 5 Ekim Öğretmenler Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, Türkiye’deki öğretmenler, işsizlik kaygısı, açığa alınma korkusu, esnek ve güvencesiz çalışmayla 5 Ekim’i karşılıyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “5 Ekim’de kutlama değil, mücadele var” dedi. 

5 Ekim 1966 yılında UNESCO ve İLO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oy birliğiyle kabul edildiğinden beri 5 Ekim günü “Dünya Öğretmeler Günü” olarak kutlanıyor.

Türkiye’deki öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlara bakıldığında hak temelli bir çok gün gibi Öğretmenler Günü de kutlanamıyor.

Darbe girişiminin hemen ardından 33 bin öğretmen açığa alındı. 1 Eylül tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 28 bin 163 öğretmen ihraç edildi. Bu tarihten bir hafta sonra ise 11 bin 285 öğretmen daha açığa alındı.

Yaklaşık 50 bin öğretmen işsiz olarak, binlercesi de işsiz kalma kaygısıyla Dünya Öğretmenler Günü’nü karşılıyor.

ESNEK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA

İktidar, KHK’lerle görevden alınanların yarattığı boşluğu, sözleşmeli öğretmenlerle doldurmayı planlıyor. Sözleşmeli öğretmenler hükümetin kalkınma planlarında olan şehirlerde 4 yıl çalıştıktan sonra değerlendirmeye alınacak. Öğretmenler hakkında olumlu bir değerlendirme yapılırsa 2 yıl daha aynı yerde çalışacak sonra mesleğini sürdürmeye devam edecek. Sözleşmeli öğretmen sayısı 2007 yılında 20 bin 314’tü. Üç yıllık bir zaman dilimi sonrası bu sayı 73’bin 950’ye ulaşmıştı. Muhalif sendikaların tepkileri nedeniyle bu biçimde öğretmen ataması durdurulmuştu. Darbe girişimini fırsat bilen AKP hükümeti, OHAL ile birlikte sözleşmeli öğretmenliği tekrar hayata geçirdi.

ÖĞRETMENLERE FAŞİZAN SORULAR DAYATILIYOR

AKP hükümeti darbe sonrası 15-20 bin arası sözleşmeli öğretmen alımı yaptı. Gerekli puanları alan öğretmen adayları daha sonra sözlü mülakata tabi tutuldu. Söz konusu mülakatlarda ise öğretmenlere, “Reis nedir”, “Fırat kalkanma planı hakkında ne düşünüyorsunuz?”, “15 Temmuz’da neler hissettiniz” gibi öğretmenlik mesleğiyle alakası olmayan sorular soruldu. 

DAHA ESNEK  DAHA GÜVENCESİZ

Öte yandan alınan sözleşmeli öğretmen sayısı, Türkiye’deki öğretmen açığını karşılamıyor. 
Hükümet her ne kadar sözleşmeli öğretmen alımının devam edeceğini açıklasa da, öğretmen açığının büyük bölümü güvencesiz ve esnek çalışmanın son noktası olan ücretli öğretmen alımlarıyla kapatılacağı düşünülüyor.Türkiye’de, 2010 yılına kadar her 7 öğretmenden 1 tanesi ücretli öğretmendi.

PROJE OKULLARININ PROJE ÖĞRETMENLERİ

Darbe girişiminin ardından iktidar norm fazlası öğretmen atamalarını devreye soktu. Bu atamalarla Türkiye’nin en köklü liselerine sınavla alınan öğretmenler, norm kadro ilan edilerek başka okullara tayie zorlandı. 

Birçok öğretmen AKP hükümetinin uygulamalarından kaynaklı işsiz kalma kaygısı yaşıyor. Buna ilişkin Kamu Sen tarafından iş yerlerinde 7 bin öğretmenin katılımıyla yapılan bir ankete göre, öğretmenlerin yüzde 90’nın yakınında ihraç edilen veya açığa alınan öğretmen bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 80’i, açığa alınan ya da ihraç edilen öğretmenlerin terör örgütleriyle ilişkisi olmadığını belirtiyor. Yüzde 75’i ise anketi yanıtlarken tedirgin olduğunu ifade ediyor.

İŞSİZLER ORDUSU 5 EKİMİ KARŞILIYOR

Eğitim fakültesini bitiren bir kişi kanuna göre öğretmen sayılmak ve ikinci bir teste tabi tutulmamak zorunda. Ancak Türkiye’de eğitim fakültesini bitiren ve atanamadığı için resmi olarak “öğretmen sayılmayan” 349 bin 277 öğretmen 5 Ekim’i karşılıyor. AKP hükümetinin “her ilde bir üniversite” projesinin ardından atamayan öğretmenler sayısı her yıl artıyor.  Eğitim Sen’e göre, bu artışın iki nedeni var. Birincisi, atamayan öğretmenleri işaret eden hükümet, güvencesiz ve esnek çalışmaya zorlanan öğretmenlere “bir sürü iş bekleyen insan var” baskısı uyguluyor. İkinci olarak da, polis ve özel güvenlik gibi alanlardaki ihtiyacı atanamayan öğretmenler yani yedek işsizler ordusu havuzundan karşılıyor.

‘KUTLAMAYACAĞIZ, MÜCADELE EDECEĞİZ’

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türkiye’nin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne karanlık bir tabloda girdiğini belirtti. Karaca, “Bu 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde öyle bir tablo var ki, hani öğretmenin statüsünün korunması ve geliştirilmesi tartışmaları bir tarafa, mevcudun korunması konusunda ciddi problem yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’ de öğretmenlik mesleğinin özellikle AKP iktidarları döneminde uygulanan eğitim politikalar ile rencide edildiğini dile getiren Karaca, şunları söyledi: “Net olarak şunu söyleyebiliriz eğitimin içi AKP iktidarı döneminde boşaltıldı. Bu kapsamda bir süreç devam ederken Türkiye’de darbe sürecinden sonra başka bir boyuta evrildi. AKP’den farklı düşünen, eğitimin dinselleştirilmesine karşı çıkan, laik demokrat öğretmenlerin tümü hedef kapsamına alındı. Açığa alınan binlerce öğretmen, görevden alınan binlerce öğretmen var ortada. Böylesi bir ortamda 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlamak, elbette ki mücadeleyi öne çıkarmak demek olacaktır.”

Karaca, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde başta Eğitim Sen üyeleri olmak üzere tüm öğretmenleri alanlarda olmaya davet etti. (Ankara/DİHA)

Evrensel'i Takip Et