14 Ekim 2016 17:24

337 işçinin çalıştığı Mersin Paşabahçe fabrikası kapanıyor

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Şişecam, 350 civarı işçinin çalıştığı Mersin Paşabahçe fabrikasını kapatmaya hazırlanıyor. Şişecam geçtiğimiz kasım ayında krizi bahane ederek Mersin’de onlarca işçiyi kapının önüne koymuştu. İşçiler geçtiğimiz yıl yaşanan işten atmalardan dolayı tedirginlik yaşanırken, işçilerin üyesi olduğu Kristal-İş’in Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev, işten atma olmayacağını, işçilerin diğer illerdeki fabrikalara gönderileceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl işten atılan işçiler ise yaptıkları açıklamalarla fabrikada çalışan arkadaşlarını işçi kıyımına ve hak kayıplarına karşı tetikte olmaya ve birliklerinin bozmamaya çağırdı. 
Fabrika yönetiminin kendilerine kapanma kararını bildirdiğini aktaran Ahmet Ergev, kapanma tarihinin ise henüz belli olmadığını söyledi. Fabrikada 337 üyelerinin olduğunu ifade eden Ergev, “Görüşmeler devam ediyor. İşten atmalar kesinlikle olmayacak. İşçiler Eskişehir, Kırklareli ve Bursa’da bulunan diğer fabrikalara dağıtılacak” dedi.

OLAN YİNE İŞÇİYE OLACAK

Yıl sonuna kapanacağı duyumu aldıklarını söyleyen işçiler ise geçtiğimiz yıl yaşanan işten atmalar nedeniyle kaygılı. İşsiz kalma tedirginliğini yaşayan işçiler, “Çocuklar okula başladı. Herkesin bir düzeni var. Yeni bir düzen hemen kurulamıyor. Madem böyle bir durum var okullar başlamadan önce söylenseydi. Şimdi bir sürü aile bu şekilde mağdur olacak” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Diğer fabrikalara özlük haklarıyla gitmemekten da kaygılanan işçiler, “Diğer fabrikalara gittiğimizde o fabrikanın ortalama saat ücreti ile çalıştırılacağımız söyleniyor. Bu büyük bir haksızlık. Eskişehir’de saat ücreti ortalaması 10.22 lira civarı bir şey. Burada saat ücreti 15-16 lira olan işçiler var. Bunlara haksızlık edilmiş olacak” dedi.

 

İŞTEN ATILAN İŞÇİLER UYARDI

Geçtiğimiz yıl işten atılan işçilerden Yaşar Akkul ise işçilere uyarıda bulunarak birlik olma çağrısı yaptı. “Bizim işten çıkarıldığımız süreçte teşvik alıp ayrılan arkadaşlara bize ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar demiştim. Bugün de aynı şeyi yapıyorlar. Sakın kanmasınlar. Özlük haklarını koruyarak gitsinler diğer fabrikalara” diyen Akkul, şöyle devam etti: “Biz bunları aylarca söyledik. O dönem bizimle birlik olmayan işçiler bile bugün birlik olalım diyor. Bu iyi ve olumlu bir şey. Zaten başka çare de yok.”
Daha önce işten atılan işçilerden olan Halis İlker de sosyal medya üzerinden uyarıda bulundu: “Şişecam’la kolkola girmiş bir sendika genel merkezi yine işçi kıyımı yapmaya hazırlanıyormuş. Başka bölgelere işçi kaydırarak meseleyi halletmeye çalışacaklarmış. Unutmayın canlar! Şişecam, sendika onay vermediği sürece hiçbir işçiyi işten çıkartamaz.” İlker, şöyle devam etti: “İşten çıkarılmalara ne olursa olsun, kim olursa olsun hayır. Zamanında işten çıkarılışımızı haklı gören, bahane üreten işçi arkadaşlar ve sendikacılar vardı. Ancak ne olursa olsun işten çıkartılmalara yine de hayır. Bazı şeyleri en iyi yaşayan bilir. Yine de işten çıkartılacak olursanız. Bilmenizi isterim ki, önce çevrenizin size bakışı değişecek, eş dost arkadaş kaybına uğrayacaksınız, facebook'tan bile sizi çıkaranlar olacak. Bu duruma siz en fazla bir ay sonra alışacaksınız ama eşinizin, çocuğunuzun bu travmayı atlatması kolay olmayacak. Bankaya en ufak borcunuz varsa, tazminata ipotek konulacak. Bu yüzden hazırda paranız yoksa, acilen kenara nakit koyun. İş Bankası borcunuzu başka bankadan kredi çekerek yapılandırın. Bildiğiniz gibi ihaneti, satışı aldatılmayı oyalanmayı biz yaşayarak gördük, öğrendik bildik anladık. Elimden gelen her konuda yardımcı olmaya hazırım. Ama ne olursa olsun, düşmanımın bile bu durumu yaşamasını istemem. Zamanında bize sarılmadınız ama bari bu saatten sonra birbirinize sarılın. Çünkü sonra etrafınızda sarılacak kimse kalmıyor.”

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan-Şimşek programıyla Türkiye, yüksek faiz cennetinin yanı sıra uluslararası tekellere eğitimli ve ucuz işçi pazarı haline getirilecek.

Evrensel'i Takip Et