17 Ekim 2016 15:43

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye 130 işçinin çalıştığı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde kurulu Cem Bialetti’de işçiler greve çıktı. Toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulan fabrikada yasal sürenin dolmasının ardından grev kararı uygulandı. Ücret ve sosyal hakları içinde barındıran 12 maddede anlaşma sağlanamayan toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri grev ile sonuçlandı. 

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun da katıldığı grev ilanı, halaylarla başladı. Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, kendilerinin ücret talebine patronun çok düşük rakam önerdiğini belirterek, patron bu kararından dönmediği için grevin uygulandığını belirtti.

Serdaroğlu ise asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirterek, "İstediğimiz zamlar fazla denilerek kabul edilmiyor. İşçi 1.400 lira alıyor, biz zam istiyoruz çok görüyorlar. Ama işçiler grev dedi, biz de işçilerin grevini kutluyoruz ve davullarla zurnalarla grevimize çıkıyoruz" diye konuştu. Birleşik Metal-İş, ilk 6 ay için ücretlere yüzde 18 zam istemiş, patron ise yüzde 3 önermişti.(Kocaeli/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et