19 Ekim 2016 01:21

Ferrero Çikolata Fabrikasında işçiler 10 gündür grevde

Nutella, Kinder gibi markaları bünyesinde barındıran Ferrero’nun Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu fabrikasında 10 gündür grev var.

Ferrero Çikolata Fabrikasında işçiler 10 gündür grevde

Eda AKTAŞ
Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ferrero çikolata fabrikasında çalışan işçiler 10 gündür grevde. Nutella, Kinder gibi markaları bünyesinde barındıran Ferrero’nun Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Tek Gıda-İş Sendikasının yetkili olduğu fabrikasında işçiler, toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve çıkmıştı. Tek Gıda-İş’in fabrikada 147 üyesi bulunurken, beyaz yakalılarla birlikte fabrikadaki toplam çalışan sayısı ise 257. 
Patronunun, 3 yıllık sözleşme yapmak istemesi, sendikanın ücretlere yüzde 20’lik zam talebini yüzde 11’e çekmek istemesi ve sosyal yardımlar konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine 95 işçi 10 gündür fabrika önünde bekliyor. 
Fabrikanın yüzde 20’lik kapasitesi çalışır durumdayken grevdeki işçiler ise haklarına alana kadar fabrika önünde direnmeye devam edecekleri belirtti. Şaban Vatansever fabrikaya sendika girdiğinden beri toplusözleşmede olumlu bir gelişme yaşamadıkları için grevde olduklarını söyledi. Asgari ücret artı ikramiye aldıklarını ifade eden Vatansever, “Yıllık 16 ay üzerinden maaşlarımız hesaplanıyor, kalan 4 aylık maaşımız da ikramiye olarak her ay maaşımıza 150-200 lira olarak yansıyor” dedi. 

‘TALEPLERİMİZİN KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Fabrikada daha önce işyerinde örgütlenen iki sendika arasında dava süreci olduğunu anlatan Vatansever, “Dava 2016 nisan ayında sonuçlandı ve toplusözleşmeye oturduk. Ama geçen üç dört ay içinde olumlu hiçbir gelişme yaşanmadı. Yönetimden aldığımız ilk yanıt maaşlarımıza yüzde 1’lik bir zamdı o da 10-20 lira gibi bir rakam oluyor ve bu şekilde üç yıllık bir sözleşme dayatmaya çalıştılar. Sözleşmenin kaç yıllık yapılacağından önce biz taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz” dedi.
Toplusözleşmede 2016 yılı için yüzde 20, 2017 için enflasyon artı yüzde 3 istediklerini belirten Vatansever, şöyle devam etti: “Fabrika yönetimi ilk olarak yüzde 5 daha sonra yüzde 11 vermeyi kabul etti. 2017-2018 için ise sadece enflasyonu vereceklerini ifade ettiler. Eğitim parası olarak onlar 2016-2017 yılı için 75 lira brüt söyledi biz ise yaşam standartlarından dolayı bunun 200 lira olmasını istedik. Bizler çok şey istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz ve alana kadar burada bekleyeceğiz.”

‘BİZ HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

4 yıldır fabrikada çalıştığını ve fabrikada daha öncesinde sendika olmadığını anlatan Funda Kayalar, sendikayla birlikte toplusözleşme yapmak istediklerini ama yönetimin taleplerini kabul etmediğini söyledi. İçeride üretimin az sayıda işçi ile devam ettiğini belirten Kayalar, grevde olmalarından kaynaklı üretimin düştüğünü ve fabrika yönetiminin bu durumdan dolayı sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Kayalar, “Biz hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını istemiyoruz. Hakkımızı aldıktan sonra içeride aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Buradan diğer işçi arkadaşlara da seslenmek istiyorum haklarını almak için dirensinler, boyun eğmesinler” dedi. 
4 yıldır fabrikada çalışan Yelda Budak da 12 saat vardiyalı olarak çalıştığı için çocuklarına zaman ayıramadığını söyledi. Daha iyi koşullarda çalışmak için greve çıktıklarını ifade eden Budak, “İçeride bize hep bir aileyiz dediler ama o aileden olmadığımızı gördük ve asıl aile olanlar haklarımız için dışarıdayız. İçeride işçiler için yapılacak şeyler hep geri planda tutuluyor. Bizler hakkımız olanı istiyoruz” dedi. 

‘FABRİKA YÖNETİMİ SEÇTİĞİ SENDİKAYLA SÖZLEŞME İMZALAMIYOR’

Patronun üç yıllık sözleşme dayatmasını kabul etmeyeceklerini ifade eden Ümit Yeniceli, “Fabrikanın yaptığı teklif çok düşük, 2018’de sadece enflasyon oranı, 2017’de enflasyon artı 1 veriyor. 2016 için ise yüzde 11 veriyor. Bunlar çok düşük zaten ücretler. Burada ikramiyeyi çıkarttığımız zaman asgari ücret alıyoruz. İkramiye ile ise asgari ücretten 200-300 lira fark ediyor” dedi. Fabrikanın Almanya şubesine gittiğinde orada bu tarz sorunların olmadığını ve en düşük işçi maaşının 1800-2000 avro olduğunu söyleyen Yeniceli, patronun kendi haklarını da aynı şekilde vermesini istediklerini ifade etti. İşçilerin daha önce farklı sendikalarda örgütlenmeye çalıştığını ve sorunların yaşandığını anlatan Yeniceli, “İşçileri mahkemelerle 3-4 yıl uğraştırdılar. Fabrika yönetimi bu sendikayı istedi. Yönetim kendisinin istediği sendika ile şimdi de sözleşme imzalamıyor. Bizler fabrikada çalışmak istiyoruz o yüzden taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et