19 Aralık'ta kolunu kaybeden Saçılık: Cezaevleri hep aynı
Burdur Cezaevi'ne dönük operasyonda kolunu kaybeden Veli Saçılık, 'Bugün AKP iktidarı döneminde de tutuklular benzer durumları yaşıyor' dedi.
Türkiye cezaevlerindeki siyasi tutuklular "F Tipi" sistemine karşı 20 Ekim 2000 tarihinde ölüm orucu ile eylem başlattı. Bülent Ecevit'in başbakanlık görevini yaptığı hükümet, tutukluların eylemine karşı 19 Aralık 2000'de "Hayata Dönüş" adıyla operasyon gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 bin asker tarafından 20 cezaevine yapılan operasyon sonucunda 30 tutuklu yaşamını yitirdi. Söz konusu operasyonların ilk ayağı Burdur Cezaevi oldu. Yapılan operasyonda Veli Saçılık adlı siyasi tutuklunun kolu kopartıldı, ağır yaralandı. Yaşama tutunan Saçılık, "Hayat Dönüş" operasyonlarının simgesi haline geldi.
2000'li yıllarda devletin tek kola mahkum ettiği Saçılık, 2016 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilip yıllar sonra tekrar mağdur edildi.
Saçılık, işini geri almak için her gün Yüksel Caddesi'nde aynı sebeple oturma eylemi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yla beraber KHK'lere karşı eylem yapıyor. Saçılık, cezaevlerine yönelik operasyonların 16'ıncı yıl dönümünde, direnişte olduğu Yüksel Caddesi'nde dihaber'e konuştu.
Saçılık, OHAL ile birlikte cezaevlerinde üst seviyeye çıkan hak ihlallerini, "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında yaşananlara benzetti. Saçılık, "O dönem basit bir nakil talebimize bile devlet Ulucanlar Cezaevi'nde 10 kişiyi öldürerek cevap erdi. Operasyonlar öncesi tutuklulara saldırılar oluyordu. Hastaneye gittiğimizde darbediliyorduk, işkence görüyorduk. Bugün de tutuklular benzer durumları yaşıyor. OHAL ile birlikte cezaevleri korkunç durumda" diye konuştu.
Ancak Saçılık, hak ihlallerinin batının örgütlülüğü bakımından 2000'lerde daha fazla teşhir edildiğini, bugün ise cezaevlerinde yaşananların teşhir edilmesinde zayıf kaldığını söyledi.
'DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR BİZE İŞKENCE YAPANLARDI'
Saçılık, 15 Temmuz darbe girişimi suçlamasıyla tutuklanan birçok rütbeli askerin, 19 Aralık operasyonlarında kendilerine işkence yapan askerler olduğunu aktardı ve ekledi: "Ama biz kimseye işkence yapılmamasını savunduk. Bugün o askerlere işkence yapılması bize insan haklarından geri adım attıramaz."
'MÜCADELEDE BİRLEŞMELİYİZ'
İşini geri almak için mücadele etmeye devam edeceğini söyleyen Saçılık, "Bu yöntemlerle topluma bir korku salmak istiyorlar. Ancak biz mücadelede birleşmeliyiz, yoksa faşizmin zindanlarında birleşmek zorunda kalırız" dedi. Saçılık, herkesi dayanışmaya çağırdı. (Ankara/DİHABER)
Evrensel'i Takip Et