21 Aralık 2016 01:35

Cockburn: Türkiye daha zayıf ve istikrarsız

İngiliz The Independent'ın deneyimli Ortadoğu Muhabiri Patrick Cockburn, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi sonrası Türkiye'nin bölgedeki durumunu irdeleyen bir yazı kaleme aldı.

Cockburn, suikastı, Türkiye'nin Suriye'deki savaştan yayılan nefret ve şiddetle istikrarsızlaşmasının bir örneği olarak niteledi.

Türkiye'de sürekli bombaların patladığını hatırlatan Cockburn, ülkenin birden fazla krizin etkisi altında olduğu için saldırıların faillerinin de şüpheli kaldığını söyledi.

Cockburn, saldırganın Nusra Cephesi ya da 'FETÖ' ile ilişkili olabileceğine dair yorumlar yapıldığını aktardı.

TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA ÖDEYECEĞİ BEDEL

Saldırı sonrası Türkiye ile Rusya liderlerinin, yeni geliştirdikleri dostluğun bundan etkilenmeyeceğini göstermek için aşırı gayretli olduğunu belirten Cockburn, yine de Türkiye'nin Karlov'u koruyamamanın bedelini Suriye'de Rusya'ya daha fazla tabi olarak ödeyeceğini söyledi.

Cockburn, patlayan bombalara, tutuklu siyasilere ve gözaltı furyasına dikkat çekerek Türkiye'nin daha şiddetli bir coğrafya ve daha zayıf bir güç haline geldiğine şüphe olmadığını ifade etti.

ŞAM'DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ PROJESİNİN EN BÜYÜK MAĞLUBU

Cockburn'e göre Türkiye, Arap Baharı ile birlikte şiddeti önleyici bir arabulucu rolü gösterseydi işler böyle olmayabilirdi. Suriye'de ve bölgenin geri kalanında Müslüman Kardeşler'i destekleyen, cihatçılara tolerans gösteren Türkiye'nin Şam'da rejim değişikliği projesinin başarısızlığa uğramasından en kötü etkilenen ülke olduğunu söyleyen Cockburn, Suriye Kürtleriyle yaşanan sorunlara da dikkat çekti.

Bölgedeki gayriresmi Kürt devletinin ABD ile müttefik olduğunu ve PKK'nin bir kolu tarafından yönetildiğini aktaran Cockburn, Ankara'nın burada bir Kürt karşıtı koridor oluşturmayı başardığını ancak Esad güçlerinin Doğu Halep'i alması sonrası büyük oranda sessizliğin hakim olduğunu söyledi.

DIŞ ASKERİ MÜDAHALELER ÇOĞU ZAMAN FELAKETLE SONLANIR

Cockburn, Erdoğan'ın Irak ve Suriye'de askeri müdahaleyi sıkça dillendirdiğini ancak Türk devletinin bu tehlikeli girişimlerin altından kalkacak dış ortaklara sahip olmadığını yazarak Ankara'da gözlerin yeni kurulacak Trump kabinesinde olduğunu ifade etti. Cockburn, Türkiye'nin Rusya ve İran'ın "harika müttefikler olmayabileceğini ancak çok dişli düşmanlar olduğunu bildiğini" yazdı.

Zor durumdaki hükümetlerin milliyetçi karta başvurarak dış askeri müdahalelere girişebildiğini yazan Cockburn, bunların sonucunun çoğu zaman felaket olduğunu belirtti.

Suriye ve Irak'ta açığa çıkan güçlerin Türkiye'de var olan kutuplaşmayı alevlendirdiğini ifade eden Cockburn, Erdoğan'ın otoriter yönetimini artırdığını ancak içeride ve dışarıda büyüyen krizlerle başa çıkamayan, güçsüzleşen bir devleti yönettiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et