Devlete değil emekçiye OHAL!
Başbakan Binali Yıldırım’ın 'Kendimize ilan ettik, millet serbest' dediği OHAL emekçileri mağdur etti.
Hükümetin sivilleri etkilemeyeceğini iddia ederek uygulamaya koyduğu OHAL’in faturası ‘sivillere’ çıkarıldı. Grev ve eylemlerin yasaklandığı, iş cinayetlerinin arttığı, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin tavan yaptığı, görevden almaların, ihraçların on binlerle ifade edildiği; yargı denetiminin ve bağımsızlığının ortadan kaldırıldığı, belediye başkanlarından milletvekillerine kadar seçilmişlerin tutuklandığı, gazetecilerin yazdıklarından ve söylediklerinden dolayı hapsedildiği, cezaevi doluluk oranlarının yüzde 100’ün üzerine çıktığı OHAL döneminin 19 Nisan’a kadar uzatılmasına karar verildi.
OHAL’İN BİLANÇOSU
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un son açıklamalarına göre, 4 aylık OHAL döneminde FETÖ ve PKK ile iltisakı olduğu gerekçesiyle 118 bin 837 kişi hakkında işlem başlatıldı.
Haklarında soruşturma başlatılan kamu görevlilerinden 85 bin 771 kişinin kamudaki görevine son verildi. Bunlardan 46 bin 117 tanesi görevinden uzaklaştırıldı ve haklarındaki işlem devam ediyor.
İhraç edilen veya açığa alınan kamu görevlilerinin kendileri veya yakınları valiliklerde ve bakanlıklarda kurulan komisyonlara başvurdu. 70 binden fazla mağduriyet başvurusu yapıldı. Hakkında işlem başlatılanlar arasından 18 bin 258 kişi görevine iade edildi.
Hükümet ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle doğan mağduriyetin “yüzde 1’in bile altında olduğunu” ileri sürdü. Ancak rakamlar “FETÖ temizliğinde yaklaşık yüzde 10 oranında hata yapıldığını” ortaya koydu.
96 bin 556 kişi hakkında şüpheli sıfatıyla savcılık işlemi yürütüldü. 39 bin 378 kişi tutuklandı. 31 bin 612 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 4 bin 359 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.
CEZAEVLERİ KALABALIKLAŞTI
İnsan Hakları Derneği’nin 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yayımladığı raporda, OHAL ilan edilmeden önce cezaevlerindeki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı yaklaşık 180 bin olarak belirtildi. OHAL sonrası sayı 215 bini buldu. OHAL KHK’si ile cezaevlerindekilerin 1 yıl erken koşullu olarak salıverilmelerinin önü açıldı. Söz konusu düzenlemeden 30 binden fazla tutuklu yararlandı. Ancak tutuklamalar devam ettiğinden cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 195 bine çıktı.
TSK’nin muvazzaf personelinden 3 bin 665 kişi FETÖ ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle ihraç edildi. 16 bin 423 askeri öğrencinin de TSK ile ilişiği kesildi. 2 bin 855 personel hakkında ise soruşturma devam ediyor. 15 Temmuz itibarıyla Jandarma Genel Komutanlığı dahil orduda 358 general görev yapıyordu. 4 aylık OHAL süreci içinde Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri komutanlıklarında görev yapan 150 general ihraç edildi. Soruşturmalar kapsamında 116 general, 6 bin 125 albay ve diğer rütbelerden askerler tutuklandı.
4 Ekim’de 12 bin 801 polis açığa alındı. Daha sonra bunlardan 3 bin 181’inin görevine iade edildiği açıklandı. Ancak iade işleminin yapıldığı gün 2 bin 205 polis de ihraç edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yürütülen soruşturmalar kapsamında toplamda 10 bin 29 polis ihraç edildi. 7 bin 503 polis tutuklu.
YARGIYA TIRPAN
HSYK, 14 Kasım tarihli açıklamaya göre, 3 bin 696 hâkim ve savcıyı açığa aldı. Bunların arasında 173’ü yüksek yargı organlarından olmak üzere 3 bin 456 kişi hakkında ihraç kararı verildi. Hakkında soruşturması devam eden 240 hakim ve savcının 203’ü ise 15 Kasım tarihli HSYK Genel Kurulu kararı ile ihraç edildi. Kalan 47 hakim ve savcı hakkında soruşturma devam ediyor. İhraç edilen hâkim ve savcı sayısının, askeri hâkimler hariç olmak üzere tüm yargı bürokrasisinin yaklaşık 5’te birine denk geldiği hesabı yapılıyor. 2 bin 263 hâkim ve savcı ile 142 Danıştay ve Yargıtay üyesi de tutuklandı.
ÖĞRETMENLER ATILDI, OKULLAR KAPATILDI
Çıkarılan KHK’lerle toplamda 30 bin 382 öğretmen ihraç edildi. 11 bin 500 öğretmen de PKK ile ilişkisi olduğu iddiasıyla açığa alındı. 6 bin 7 öğretmen daha sonra göreve iadeyeti edildi. FETÖ ile irtibatı, iltisakı veya aideti tespit edilen bin 60 özel okul, 345 özel öğretim kurumu ve 844 özel öğrenci yurdu olmak üzere toplam 2 bin 249 özel kurum kapatıldı. Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışan 4 bin 792 hekim ihraç edildi.
64 BİN 533 ÜNİVERSİTELİ ETKİLENDİ
OHAL’in ilk döneminde çıkarılan KHK’lerde 15 üniversite kapatıldı. Bu üniversitelerdeki 64 bin 533 öğrenciden, 20 bin 110’u devlet üniversitelerine, 25 bin 732’si ise vakıf yükseköğretim kurumlarına yerleştirildi. Toplamda 45 bin 979 üniversite öğrencisi yükseköğrenimine devam etti. Kalan 18 bin 554 üniversite öğrencisi ise yatay geçiş yaptı ya da üniversite eğitimini tamamlamadı. 673 ve 675 sayılı KHK’ler marifetiyle yurtdışında eğitim gören 201 öğrencinin öğrencilikle ile ilişikleri kesildi.
BELEDİYELERE KAYYIM ATANDI
İçişleri Bakanlığı’na KHK ile belediyelere kayyım atama yetkisi verildi. Bu kapsamda 39 belediyeye kayyım atandı. DBP’li belediyelerin kayyımları mülki idare amirleri arasından, daha önce görevlendirmesi yapılan 3 AKP’li belediyenin kayyımı ise belediye meclislerinin mevcut AKP’li üyeleri arasından belirlendi. Sadece “eşbaşkanlık” unvanını kullandıkları gerekçesiyle HDP’li belediye yöneticilerinin 2 yıl hapis istemiyle yargılanmalarının önü açıldı.
ÜNİVERSİTELERDE SEÇİM DÖNEMİ BİTTİ; ATAMAYA GEÇİLDİ
AKP, YÖK yasasında yıllardır yapmak istediği değişikliği KHK ile yaşama geçirdi. Üniversitelerde rektörlük için kurulan seçim sandıkları kaldırıldı. Rektörler adayları listesinin YÖK tarafından hazırlanması, Cumhurbaşkanlığı’nın bu liste içinden atama yapmasına yönelik düzenleme KHK ile yapıldı. YÖK’ün verdiği listeyi beğenmemesi durumunda Cumhurbaşkanı’na istediği profesörü istediği üniversiteye atama yetkisi verildi.
AKADEMİSYENLERE İHRAÇ
Çıkarılan iki KHK ile toplamda 3 bin 850 öğretim üyesi de bulundukları yükseköğretim görevlerinden ihraç edildi. İhraç edilen hocalar arasında Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan, attığı imzası daha sonra geri çeken, bildiriye imza atmayan ama ayrıca hazırlanan destek bildirgesine imza atan, hiçbirini yapmayıp bulunduğu üniversitenin yönetiminin imza attığı uygulamalara muhalefet geliştirenler de yer aldı.
HUKUK DERNEKLERİNE KAPATMA
OHAL döneminin başında çıkarılan KHK ile 104 vakıf ve bin 219 dernek kapatıldı. Kapatılan dernekler arasında ÇHD, ÖHD, Barış Derneği, Gündem Çocuk Derneği gibi muhalif insan hakları ve hukuk dernekleri yer alıyordu. Son yayımlanan KHK ile KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası’nın 100’e yakın üyesi ihraç edildi.
12 HDP’Lİ TUTUKLANDI
Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 10 HDP’li milletvekili tutuklandı. 10 Aralık tarihinde İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yarından tezi yok, intikam alınacak” açıklamasını yaptı. Ertesi gün çok sayıda gözaltı işlemi için düğmeye basıldı. 12-13 Aralık tarihlerinde 28 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, toplam 568 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP ve DBP’li il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra, gazeteciler ve sosyal medyada yayın yasağını ihlal eden ya da saldırı ile ilgili olarak önlem alınmadığı yönünde eleştiri yayımlayanlar da yer aldı. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın da tutuklanması ile tutuklu HDP’li sayısı 12’e çıktı.
GAZETE, DERGİ, TV VE HABER AJANSLARI KAPATILDI
OHAL gerekçesiyle ve KHK'lar aracılığıyla 170 medya organı kapatıldı. Bunlardan 5'i haber ajansı; 16'sı TV, 24'ü radyo, 62'si gazete, 19'u dergi. Onlarca gazeteci haberleri nedeniyle tutuklandı. 2016'nın son günlerinde tutuklu gazeteci sayısı 150'ye yaklaştı. Tutuklu gazetecilerle ilgili iddianameler hazırlanmadı, suçlamalar netleşmedi.
OHAL DÖNEMİNDE 147 KADIN KATLEDİLDİ
OHAL’in ilan edildiği temmuz ayından bu yana Türkiye’de 147 kadın ise erkekler tarafından öldürülürken, Adana Kadın Platformu Üyesi Avukat Fatoş Hacıvelioğlu, OHAL döneminde şiddetin artış gösterdiğine dikkat çekti. OHAL süreci ile beraber haksız tahrik indirimi yapılan dosyaların artmaya başladığına değinen Hacıvelioğlu, kadın mücadelesi ile bunun önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.
OHAL’DE İŞ CİNAYETLERİ YÜZDE 15 ARTTI
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunda OHAL’in iş cinayetlerinde artışa neden olduğunu tespit etti. İSİG verilerine göre OHAL ilanına kadar ayda ortalama 154 iş cinayeti yaşanırken, OHAL sonrası bu rakamın 177’ye çıktığı belirtildi. Raporda, “Zaten kötü olan işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları daha da kötüleşti. OHAL ilanı ile beraber iş cinayetleri yüzde 15 artış gösterdi” demişti. (HABER MERKEZİ)