8 Ocak 2017 17:43

Kış mevsiminde kedi ve köpek bakımı

Burak ŞEFKAT
Hatay

Soğuk havaların gittikçe etkisini göstermesiyle birlikte insanların yanı sıra hayvanlar da oldukça zor günler geçiriyor. Peki soğuk havalarda evimizde beslediğimiz ve sokakta yaşayan kedi ve köpekler için nelere dikkat etmek gerekiyor. Veteriner hekim Serap Elif Çelik’le minik dostlarımız için nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk. İşte Çelik’in anlattıkları:

KÖPEĞİNİZ VEYA KEDİNİZ BAHÇEDE YAŞIYORSA

“Ev dışında beslenen köpeklerin kulübelerinin çok büyük olmaması gerek. Kulübede uygun büyüklük, köpeğin yada kedinin kendi çevresinde 360 derece dönebileceği kadarlık bir alandır. Eğer kulübe gereğinden büyük olursa yeterince sıcak tutmaz ve özellikle küçük dostlarımızın kulak, kuyruk ve parmak uçlarında şiddetli soğuğa bağlı donmalar oluşabilir. Çok soğuk havalarda kulübelerde izolasyona yardımcı malzemeler kullanılabilir.

Bahçede yaşayan kedi ve köpeklerin soğuk havalarda daha fazla kaloriye ihtiyacı olur. Bu nedenle ısı sıfırın altına düştüğünde mesela köpeğinizin ortalama enerji ihtiyacının yüzde 30 fazla olacağını göz önüne alarak enerjisi yüksek bir mama ile besleyin, veya günlük mamasını bu süre içinde arttırın. Köpeğiniz/kediniz dışarıda aşırı ve sürekli olarak titriyorsa bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak - yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.”

KÖPEĞİNİZİ DIŞARI ÇIKARDIĞINIZDA

“Yollarda buz çözücü olarak kullanılan tuz, magnezyum veya kalsiyum klorid gibi maddeler köpeğinizin patilerinde tahrişe yol açabileceği gibi, bu maddelerin sindirilmesi de zehirlenmeye sebep olabilir. Tuz atılmış bölgelerde köpeğinizi yürüyüşe çıkarmayınız. Eğer köpeğinizin böyle bir madde ile temas ettiğini düşünüyorsanız, ayaklarını ıslak bir havlu ile iyice silerek temizleyebilirsiniz. Köpeğinizi üzeri buz tutmuş su birikintileri, göl ve akarsulardan korumalısınız. Buzun ince olduğu yerlerdeki kırılmalarla köpeğiniz hayati tehlike yaşayabilir.

Yaşlı, hasta, bakıma ihtiyacı olandostlarımızı mümkün olduğunca kış aylarında dışarı çıkarmamalıyız. Özellikle eklem hastalıkları ve buzda kayma sonucu oluşacak kazalar yaşlı köpekler için çok zararlı olabilir.”

TÜYLERİN BAKIMI

“Yaz mevsimi başlarken tüylerini kestirdiğimiz dostlarımızın şimdi de uzayıp gürleşen tüyleri kış aylarını daha rahat geçirmelerini sağlıyor. Bu dönemde minik dostlarımızın tüylerini sık sık taramak  tüylerini daha sağlıklı ve güçlü kılacaktır.Bunu her gün yapmak gerekir. Ayrıca kış aylarında ıslanan tüyleri hemen kurtumayı da unutmamalıyız.”

SU MİKTARINI ARTTIRIN

“Köpeklerimiz ve kedilerimiz soğuğa karşı direnç gösterdikleri için normalden daha fazla enerji tüketmektedirler Bu nedenle sularını sık sık değiştirmeliyiz ve metal kap yerine plastik olanları tercih etmeliyiz.”

SOKAKTAKİ DOSTLARIMIZI UNUTMAYIN

“Özellikle araç sahiplerinin soğuk havalarda ısınmak için araç motorlarına saklanan kediler için dikkatli olması gerekmekte. Aracımızı çalıştırmadan önce  kaputa vurmayı ve aracımızın etrafını konrol etmeyi unutmamalıyız. Yine dışarda yaşayan dostlarımız için en azından evlerimizin işyerlerimizin önüne bir kap mama ve su koymayı ihmal etmeyelim.”
 

Evrensel'i Takip Et