Karda düşmeden yürümenin formülü: Penguen gibi minik adımlar
Karda yürürken düşmemek için penguen tarzı minik adımlar atmak ve dizleri hafifçe kırarak dengeyi başka bir şekilde sağlamak gerekiyor.
Kış şartlarının etkisiyle ortaya çıkan yoğun kar yağışı ve buzlanma, yayalar için olumsuz koşulları da beraberinde getiriyor.
Kaldırımlar, ara sokaklar, üst geçitler ve merdivenlerde zeminin kayganlaşması, yürümeyi zorlaştırıyor. Kaymaya bağlı düşmeler sonucu el bileği, kalça, omuz çevresi ve ayak bileği kırıkları ortaya çıkabiliyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Özsoy, karlı havalarda ve özellikle de buzlanmış kaygan zeminde yürürken, kırıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
1- AYAKKABINIZI İYİ SEÇİN
Evden çıkmadan önce dışarıdaki hava şartları kontrol edilerek, ayakkabılar da ona göre seçilmeli. Kauçuk tabanlı ve altı tırtıklı ayakkabılar, tutucu özellikleri sayesinde kaymaya dayanıklıdır. Yüksek topuklu ve kösele ayakkabılar kış koşulları ve özellikle karda buzlanan yollar için uygun değildir. Bu tür ayakkabılar kuru ortamlar için uygundur. Bu nedenle, dışarıda yürürken mutlaka kaydırmaz tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Kar koşullarına uygun üretilmiş ayakkabıların da buzlanan yollarda kayma riski bulunmaktadır. Özellikle buzlanmanın çok fazla olduğu noktalarda ayakkabı üzerine çorap geçirmek de kayma riskini azaltır. Ayakkabının kaydırmaz özelliğinin yanı sıra ayak bileği yaralanmalarına karşı bileği kavrayan botların giyilmesi uygun olur.
2- PENGUEN YÜRÜYÜŞÜNÜ DENEYİN
Karda kaymamak için yürüyüş sitilini değiştirmek de çok önlemli. Ayakların yere sağlam bastığından emin olmak ve normalden daha yavaş yürümek lazım. Yürürken penguen tarzı minik adımlar ve sağa sola denge kurmak, dizleri hafifçe kırarak dengeyi başka bir şekilde de sağlamak yürümeyi kolaylaştıracaktır. Eller cepte olmamalı, mutlaka iki yanda kol desteği ile denge sağlanmalı. Çünkü düşme anında ellerin cepte olması, kafa travması riskine yol açar ve kişi el desteği ile vücudunu koruma refleksi gösteremez. Özellikle ileri yaştaki kişilerde, karda düşmelere bağlı olarak kırık riskleri, gençlere göre yüksektir. Basit bir düşme bile kırık tehlikesine yol açtığından, ileri yaştaki kişiler mecbur kalmadıkça karlı havalarda dışarı çıkmamalıdır.
3- ÜST GEÇİTLERE VE MERDİVENLERE DİKKAT EDİN
Karda düşmeyi azaltmanın en önemli yollarından biri de zemine dikkat ederek yürümek. Kar yağarken ya da don olayları sonrası buzlanmanın ortaya çıktığı yerlerde aniden düşmemek için zeminin kontrol edilmesi çok önemli. Özellikle mermer ve granit zeminler kar yağdığında çok daha kaygan hale gelir. Üst geçitler ve merdivenler de kayma ve düşme riskinin en yüksek olduğu yerler. Bu nedenle karlı havalarda üst geçit veya merdivenleri kullanırken; mutlaka tırabzanlardan destek alınmalı, adımlar yan yana, yani ayakkabı tabanının tümünün yere basacağı şekilde atılmalı. Yürüdüğünüz yerde eğer korkuluk varsa ona tutunmak ya da bir yerden destek almak kayma riskini azaltabilir.
TÜM ÖNLEMLERE RAĞMEN DÜŞERSENİZ
- Kontrolsüzce ayağa kalkmaya çalışmayın.
- Yardım bekleyin, kol ve bacaklarınızı hareket ettirmeyi deneyin. Eğer vücudun üst kısmı yaralanmışsa, yavaşça yerden kalkın ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
- Bacak, kalça, diz gibi bölgelerde bir yaralanma söz konusu ise kesinlikle ayağa kalkmaya çalışmayın, sağlık ekiplerinden yardım isteyin. Özellikle bacak kırığı söz konusu ise üzerine basmamaya dikkat edin.
- Düşme veya çarpma sonrasında hareketle artan ağrı, şekil bozukluğu, ödem ve kanama nedeniyle şişkinlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmelidir.
- Kolu ilgilendiren bir yaralanma ise yüzük, saat gibi eşyaları çıkarın. El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici tespitle acil servise başvurun, şişmeyi önlemek için cilde direkt temas etmeden buz uygulayın. (HABER MERKEZİ)