İngiliz Yüksek Mahkemesi Brexit için meclis şartı getirdi
İngiliz Yüksek Mahkemesi: Hükümet, Brexit (Birleşik Krallık ülkelerinin AB’den ayrılması süreci) başlatmak için parlamentodan onay almalı.
İngiliz Yüksek Mahkemesi, Avrupa Birliği ile Brexit (Birleşik Krallık ülkelerinin AB’den ayrılması süreci) için görüşmelere başlayacak hükümetin, parlamentodan onay alması gerektiğine hükmetti.
Sputnik'te yer alan habere göre; Yüksek Mahkeme Başkanı kararını 3’e karşı 8 oyla aldı. Mahkeme, bu kararı ile Brexit referandumu sonucunu yok saymasa da, İngiltere’nin AB’den nasıl ayrılması gerektiğini belirlemiş oldu. Yüksek Mahkeme, bugünkü kararında İngiliz hükmetinin Brexit sürecine başlamak için İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda özerk yönetimlerinin onayına ihtiyaç duymadığına da hükmetti.
'50. MADDE PLANLANDIĞI GİBİ MART SONU UYGULAMAYA KONULACAK'
Kararın ardından 10 Numara'dan yapılan ilk açıklamada, "İngiliz halkı AB'den ayrılmayı seçti ve hükümet bu kararı uygulayacak. (Lizbon Anlaşması'nda yer alan) 50. Madde, planlandığı gibi mart ayının sonunda uygulamaya konacak. Bugünkü karar bunu değiştirmeyecek" denildi.
BREXIT BAKANI DAVIS: GERİ DÖNÜLMEZ NOKTAYI GEÇTİK
Brexit Bakanı David Davis ise parlamentoda yaptığı açıklamada, 50. Madde’nin planlandığı gibi mart sonunda işletilmesi için hükümetin, milletvekilleri ve lordlarla birlikte çalışacağını söyledi. Hükümete Brexit sürecini başlatma yetkisi verecek yeni bir yasa tasarısının önümüzdeki günlerde parlamentoya getirileceği bilgisini paylaşan Davis, "Geri dönülmez noktayı geçtik" dedi.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi de kendilerinin gecikmeye yol açmayacaklarını belirtti.
'İSKOÇYA'NIN SESİNE İNGİLTERE'DE KULAK VERİLMEDİĞİ HER GÜN DAHA NET GÖRÜLÜYOR'
Kararı yazılı bir açıklama ile değerlendiren İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon ise İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın saf dışı bırakılmasını eleştirdi.
“İskoçya’nın sesine İngiltere’de kulak verilmediği her gün daha net görülüyor” ifadelerini kullanan Sturgeon, kendilerine yetki devreden anlaşmaların ‘yazıldıkları kağıt kadar değer taşımadığının ortaya çıktığı’ değerlendirmesinde bulundu.
Sturgeon, şöyle devam etti: “Bu, AB üyeliğinin ötesinde ve üzerinde soruları gündeme getiriyor. İskoçya giderek sağa kayan bir merkezi hükümetin, kaderini tayin etmesine razı mı? Yoksa kaderimizi kendi ellerimize almamız daha mı iyi olur? Bunun, İskoçya’nın yapması gereken bir tercih olduğu git gide daha açık hale geliyor.”
KARAR STERLİN'İN DEĞER KAYBETMESİNE NEDEN OLDU
Bu arada, kararın açıklamasının hemen ardından dolar karşısında değer kazanan sterlin, daha sonra mahkemenin diğer parlamentoların onayının gerekmediğini açıklamasının ardından düşüşe geçti.
NE OLMUŞTU?
İngiliz hükümeti, Lizbon Antlaşması'nın AB'den çıkmayı düzenleyen 50. maddesini tek başına yürürlüğe sokup parlamento onayı olmaksızın müzakerelere başlamak istemişti. Yüksek Mahkeme ise Kasım 2016'da Brexit müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağına hükmetmiş, hükümet de bu karara itiraz etmişti. (HABER MERKEZİ)