4 Şubat 2017 10:23

Yata kotraya değil temel ihtiyaçlara vergi indirimi olsun

THD Başkanı Turhan Çakar yaptığı yazılı açıklama ‘Yat, kotra ve gemiye değil yoksulun temel ihtiyaçlarına vergi indirimi yapılsın’ dedi. 

Yata kotraya değil temel ihtiyaçlara vergi indirimi olsun

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklama ile lüks tüketim mallları yerine yoksul halkın temel ihtiyaçlarına vergi indirimi getirilmesini istedi.

Bakanlar Kurulu Kararıyla 30 Nisan 2017 tarihine kadar mobilya çeşitlerinde KDV oranının yüzde 18’den yüzde sıfıra, elektrikli cihazlarda ise ÖTV oranının yüzde 6.7’den yüzde sıfıra indirildiğini hatırlatan Çakar: “Aynı karar ile ön ödemeli konut satışlarında damga vergisi  sıfıra indirilmiş; yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde ise uygulanacak ÖTV oranı sıfıra indirilmiş, ancak, bu indirimlerin hangi tarihe kadar olacağı belirtilmemiştir” dedi.

'SEKTÖRÜ KURTARICI VERGİ İNDİRİMLERİ YAPILDI'

Bu değişiklikler ile dünyanın en adaletsiz vergileri olarak adlandırılan KDV ve ÖTV’nin  dar gelirli tüketicilerin en temel gereksinimleri olan su, gıda, elektrik, doğal gaz, telefon gibi mal ve hizmetlerden tamamen kaldırılması yerine, sektörlerleri kurtarıcı indirimler yapıldığına dikkat çeken Çakar: Uygulamanın, sosyal hukuk devleti anlayışına ve tüketici haklarına ne kadar uygun olduğunu sordu.

Bakanlar Kurulu Kararında, tüketicilerin önemli gereksinimlerinden olan mobilya ve elektrikli cihazlara uygulanacak KDV ve ÖTV indirimlerinin 30 Nisan 2017 tarihine kadar uygulanmasının düşündürücü ve üzücü olduğunu belirten Çakar şunları söyledi: “Ancak, ön ödemeli toplu konut satışları ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerine uygulanacak vergi indirimlerinde tarih belirtilmemesi ise daha da düşündürücü ve üzücüdür.

Tüketiciler olarak sormak istiyoruz: Hangi memur, işçi, işsiz, yoksul ve dar gelirli, küçük esnaf yat, kotra, tekne ve gezinti gemisi alabilir?”

'ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARINDA TÜKETİCİ ALEYHİNE DÜZENLEME YAPILDI'

Ön ödemeli konut satışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının da tüketiciler aleyhine düzenlendiğini vurgulayan Çakar “Bu karar ile  Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 45.maddesinde belirtilen, sözleşmeden dönme süresinde herhangibir sınırlama yokken, bu süre 24 ay olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin sözleşmeden dönme haklarını kullanmasında tazminat miktarları arttırılarak tüketiciler cezalandırılmıştır. Tüketicilerin ödemiş oldukları tutarın kendilerine iadesi süresi uzatılmıştır. Bu karar ile getirilen düzenleme güçsüz olan tüketicilerin değil, güçlü olan sektör temsilcilerinin lehinedir.

Gerek 23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede  yayınlanan ön ödemeli konut satışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gerekse 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan vergi indirimlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, dar gelirli tüketicilerin değil, azınlığı oluşturan zengin kesimlerin lehine olan düzenlemelerdir” dedi.

'HAKSIZ VERGİLER DAR GELİRLİ VE YOKSUL HALKIN SIRTINDAN KALDIRILSIN'

Türkiye’nin, dünyada en adaletsiz tüketici vergisi olarak adlandırılan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde en yüksek iki ülkeden biri olduğunu ifade eden Çakar şunları söyledi: “Ayrıca, Türkiye en çok vergi kaçırılan ülkelerin de baş sıralarındadır. Bu çelişki bir an önce giderilmeli ve gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Biz tüketiciler olarak sosyal devlet anlayışıyla tüketici haklarına uygun olarak vergi ve ekonomik politikaların uygulanmasını ve düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Vur abalıya anlayışı ve politikasının terkedilmesini ve dünyanın en haksız vergilerinin dar gelirli ve yoksul tüketicilerin sırtından kaldırılmasını istiyoruz.
Bu nedenle, dar gelirli tüketicilerin en temel haklarından ve gereksinimlerinden olan ve erişimde zorlandıkları su, gıda, elektrik, doğal gaz ve telefon gibi mal ve hizmetlerde KDV ve ÖTV’nin herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfıra indirilmesi için bir düzenleme yapılmasını tüketiciler olarak Hükümetten istiyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)            
 

Evrensel'i Takip Et