CHP Sözcüsü: Rejim değişirse kıdem tazminatına el konulacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisini MYK toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Gündeme ve başkanlık referandumuna ilişkin konuşan Böke, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda hükümetin değiştirmeyi planladığı başlıklara dikkat çekti ve kıdem tazminatına el konulacağını; devlet memurluğunun ortadan kaldırılacağını söyledi.
Konuşmasında referanduma değinen Böke, “Türkiye'nin yol ayrımında vereceği önemli karara 53 gün kaldı. Dayatılmış olan karanlık rejim değişikliğine Hayır deme iradesinin güçlendiğini her alanda ve kiminle konuşursak görüyoruz. Türkiye aydınlığa, umuda, yeniden birlikte yaşama kültürünü yeşerteceği daha güzel günlere doğru hızla yol alıyor. Bunun karşısında panikleyen korku imparatorluğu, baskıya tehdide ve yıldırmaya devam ediyor” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZI RAKKA'YA GÖNDERECEKLER'
Hükümetin Suriye'ye yönelik politikalarını ve Rakka açıklamalarını değerlendren Böke'nin konuşması şöyle:
“Kendi çocukları ve torunlarına askerlikten muaf milletvekilliği yolunu hak görüyorlar. Milletin çocuğuna işsizliği, ceza evlerinde tutukluluğu, Suriye topraklarında ölümü reva görüyorlar. Referandum öncesi kahramanlık hikayeleri anlatılma dönemine yeniden girdik. Kahramanlık hikayelerinin içerisinde sizin, bizim hepimizin çocuğuna kıyıyorlar. Milletin evladıyla kahramanlık hikayesi yazamaya kimsenin hakkı yok. El Bab'da 68 evladımız şehit olmuşken şimdi de çocuklarımızı birilerinin jandarması yapıp Rakka'ya göndermeye kalkıyorlar. Suriye bataklığı üzerinden yapılan iç siyasetin Türkiye'de nasıl sonuçlar doğurduğunu görmüyor gibi, Türkiye'yi bir kez daha iç siyasete malzeme yapmak adına Suriye bataklığına gömmeye devam ediyorlar”
‘BÜYÜKANNE MAAŞI İŞÇİDEN KESİLECEK’
Hükümetin çocuklara bakan büyükanne için bakım maaşı ödemesi projesine ilişkin de konuşan Böke, konuya ilişkin dikkat çekici iddialarda bulundu.
“AKP'nin torbasından büyükanne maaşı çıktı. Bir çok insan maaşı beklemeye başladı. Torbadan esasında çıka çıka büyük bir skandal çıktı. Üstelik bu skandal binlerce çalışandan ve binlerce aileden gizlendi. Herkes bilmeli ki büyükanne maaşıyla çalışanın bir cebinden alıp, öbür cebine para koyulacak. Büyükanne maaşı diye verilmesi vaadedilen maaşın ödemesi sendikaların işçinin ücretinden yaptığı kesintilerden alınacak.”
‘REJİM DEĞİŞİRSE DEVLET MEMURLUĞU KALDIRILACAK’
Referandumla rejim değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda hükümetin atacağı bazı adımlara da dikkat çeken Selin Sayek Böke, devlet memurluğu sisteminin ortadan kalkacağına, kıdem tazminatlarının 3'te 1'ine el konulacağına dikkat çekti. Böke konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “14 milyon işçi ve onların ailelerine sesleniyorum; eğer bu rejim değişikliği gerçekleşirse sizin kıdem tazminatınız bu hükümet tarafından gasp edilecek. Kıdem tazminatınızın 3'te 1'ine el konulacak. 3 milyon memura ve onların ailelerine sesleniyorum, rejim değişikliği gerçekleşirse devlet memurluğu sistemi tamamen ortadan kaldırılacak. Memurun iş güvencesi kalmayacak. Emeğimizi hiçe sayan bu düzenin karşısına 'hayır'la dikileceğiz.”
CHP’nin dün Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun tekliflerine de değinen Böke, “Bu kanun tekliflerinin önerisi güçlendirilmiş parlamenter demokrasi için Türkiye'de ihtiyaç duyulan değişiklikleri barındırıyor. Biz bu kanun teklifi ile şunu söylüyoruz; hemen yüzde 10 seçim barajını tümüyle kaldıralım, herkes seçilebilsin. Milletin egemenliği Meclis'e yüzde yüz yansıtılabilsin. Milletvekillerini ön seçimle millet belirlesin. Siyasetin finansmanı şeffaflaşsın. Siyasi ahlaksızlıkla mücadele, siyasi etik kuralları yeniden belirlensin. Türkiye'nin gitmesi gereken yol çok açık bir şekilde budur” dedi.
'KAFALAR ÇOK KARIŞMIŞ'
Böke, gazetecilerin Başbakan Yıldırım'ın grup toplantısında yaptığı ‘bozkurt işareti’ne ilişkin sorusuna da yanıt verdi:
“Kafalar çok karışmış, siyaset dediğiniz şey sürekli bir kitleye mesaj vermek üzerinden yapılırsa böyle kafa karışıklarının olması şaşırtıcı değil. Siyasetin bir derdi olmalı, o da vatandaşlarının kimliğinden bağımsız olarak sorunlarını çözmek. Ancak bunun iktidarın siyasi anlayışı olmadığını biz zaten biliyoruz.” (DHA)
Evrensel'i Takip Et