7 Mart 2017 14:56

Güvercintepe halkı 'kentsel dönüşüm'ü konuştu

İstanbul Başakşehir’e bağlı Güvercintepe Mahallesinde, rantsal dönüşüme karşı kurulan Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği (BAKODER), mahalle sakinleri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya ‘mahalleler birliği’ gönüllüsü Avukat Erbay Yucak, Bayramtepe Koruma Ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Özlem Semint, Dernek Sekreteri Beyhan Aktaş ve mahalle sakinleri katıldı. 

BAKODER Kurucu Sekreteri Beyhan Aktaş, derneğin yerleşim yerlerini hukuki güvenceye kavuşturma amaçlı kurulduğunu buna paralel olarak gençlere çocuklara ve kadınlara dönük çalışmalar da yapacağını belirtti. Aktaş, yerleşim yerlerinin hukuki güvenceye kavuşturulması için belediyeyle görüşmek istediklerini belirtti. Aktaş, “Bunun için; bir heyet oluşturalım yoksa dernek yönetimi mi gitsin sizler ne düşünüyorsunuz diye sorarak, katılımcı komşu ve üyelerimizin fikri soruldu. Ortak kaderimiz olan yerleşimlerimizin hukuki güvenceye kavuşturulması sorunu  demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulmalı ilkesinden yola çıkarak; heyet oluşturulma kararı alındı. Heyet oluşturmak için tekrar biraraya gelme kararı alınan toplantının devamı 10 Mart Cuma olacaktır”diye konuştu.

BAKODER Başkanı Özlem Semint ise, derneğin kuruluş amacından bahsetti, dernek hakkında mahalle sakinlerini bilgilendirdi. 

Daha sonra Avukat Erbay Yucak konuştu. Yucak, mahalle halkına, kentsel dönüşüm süreçleriyle ilgili hukuki haklarını olduğunu söyledi. 775, 2981, 4706 gibi yasaların detaylarından bahseden Yucak, “Burada yerleşim sahiplerinin arsalarını alma  ve kendi konutlarını yapma haklarına sahipler”dedi. Okmeydanı, sarıyer gibi çeşitli mahallelerlerden emsal örnekler veren Yucak, “Düzce Depreminden etkilenen kiracıların kurduğu kooperatif var. Buradada kooperatif kurulumuna gidilebilirsiniz ve kendi konutlarınızı kendiniz inşaa edebilirsiniz”  diye konuştu. “Hak arama mücadelenize ne kadar sahip çıkarsanız o kadar hak kazanımı elde edersiniz” diyen Yucak, “Konu rant olunca tek başına hiçbir şey yapamazsınız, birlik olmalısınız. Bulunduğunuz bölgede kamu arazisine evlerinizi yaparken size müsade eden buraya su elektirik vb muhtarlık vb hizmetler getiren belediyenin ve yasaların sizlerin hukuki güvence talebinize set çekmemesi gerekir. Yeter ki birliğinizi koruyun yasal haklarınızı bilin” diyerek mahalle sakinlerini bilgilendirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et