BTS: Üç demir yolu işçisi göz göre göre hayatını kaybetti
BTS, Adana'da 3 demir yolu işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetine dair açıklamasında taşeronlaştırmaya ve özelleştirmeye vurgu yaptı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) önceki gün Adana’da 3 demir yolu işçisinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin göz göre göre meydana geldiğini belirtti.
BTS Adana Şubesi, Genel Sekreter İshak Kocabıyık’ın da katılımı ile BTS Üyesi Tren Teşkil Memuru Erdal Acar ve Taşeron İşçisi Sedat Aktaş ve Semih Tezcan’ın hayatını kaybettiği iş cinayeti ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. BTS Adana Şube binasındaki basın toplantısında konuşan Kocabıyık, aracın devrilmesi sonucu üç emekçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin, taşeron firmanın baskıları sonucu mevzuatın dışına çıkılmasından kaynaklandığını belirtti. Kocabıyık, demir yollarında taşeronlaşmaya, yeniden yapılandırma adı altında yapılan özelleştirmeye son verilmesini istedi.
‘ARAÇ UYGUN DEĞİL, TAŞERON İŞÇİ TECRÜBESİZ’
Taşeron çalışma ile demir yolu işletmeciliğinin kuralsız hale geldiğini vurgulayan BTS Şube Başkanı Tonguç Özkan, kazanın gerçekleşmesine neden olan unsurlar konusunda bilgi verdi. Özkan’ın verdiği bilgilere göre Toprakkale, Ulukuşla arasında trene elektrik verildi, hat ihalesini alan taşeron firma, manevra yeteneği olmayan ve yapılan işe uygun olmayan mobil araç kullandı ve taşeron işçilerin demir yollarında çalışacak ehliyeti bulunmuyor.
‘PERSONEL KABUL ETMEDİ, İDARE BASKI YAPTI’
Olay günü manevranın yapıldığı Hacıkırı’da manevra personeli olmadığı için hayatını kaybeden arkadaşlarının taşeron firmanın baskısı sonucu görevlendirme ile Hacıkırı’ya gönderildiğini anlatan Özkan, hareket memuru ve trafik kontrolörünün manevrayı yapacak personel tecrübesiz olduğu için manevra yapılmasını kabul etmediğini ancak yapılan idari baskı sonucu arkadaşlarının mevzuat dışı çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Hacıkırı’dan sonra Yenice’ye kadar uzun ve tehlikeli bir eğimin olduğunu dile getiren Özkan, “Hacıkırın’dan sonra sürekli fren yaparak gidilmesi gerekiyor. Ve tecrübe gerekiyor. 2 tonluk aracın 60 tonluk yükü o şekilde taşıması mümkün mü? O araçta orada manevra yapmak göz göre göre cinayettir” diye konuştu.
BAŞIBOŞLUĞUN GÖSTERGESİ
Özkan’ın ardından konuşan BTS Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, yaşanan olayın demir yollarındaki başıboşluğun bir göstergesi olduğunu söyledi. Demir yolunun kurallar bütünü olduğunu ifade eden Kocabıyık, “Bu sistem tam anlamıyla işletildiği zaman kaza olması neredeyse imkansızdır. Ya da kaza olabilmesi için iki üç personelin aynı anda hata yapıyor olması gerekir. Bu kuralların bütünü özelleştirme, yeniden yapılandırma, gereksiz birimleri kapatma adı altında darmadağın edildi” dedi. (Adana/EVRENSEL)