4 Nisan 2017 01:22
/
Güncelleme: 04:26

Önder KARAKAYA

Gezegenin dört bir yanında düzenlenen basketbol organizasyonlarının neredeyse tamamı için heyecan-zaman grafiğinin eğim değerinde zirve yaptığı mevsime doğru ilerliyoruz. Euroleague ve NBA’de normal sezonun sonuna doğru ilerlerken NCAA’de North Carolina-Gonzaga finalinin heyecanı yaşanıyor. Şahsen Michael Jordan’a duyduğum sevgi sebebiyle her daim North Carolina destekçisi olduğum “Mart Çılgınlığı”nda UNC’nin mutlu sona ulaşmasını isterim. Ancak her şeyden öte; umarım, basketbolseverleri keyiflendirecek bir finale tanıklık ederiz.(*)

Amerikan basketbol rüyasına daha fazla kapılmadan, nispeten gösterişten uzak Avrupa organizasyonlarına dönelim. Kıymetlimiz Euroleague’de play-off eşleşmeleri öncesi final haftasına girmiş bulunuyoruz. Cuma gecesi külkedisinin aracı balkabağına dönüşmeden önce serilerin durumu netleşmiş olacak. Real Madrid’in lider konumda noktalamayı garantilediği normal sezonun bitiminde CSKA Moskova ve Olimpiakos’un da koltukları sabit kalacak. Ancak 4 ile 9. basamaklar arası muazzam bir kaos mevcut. Üst tura yükselmeyi daha önce garantileyen Panathinaikos, Baskonia, Efes ve Fenerbahçe’nin 4.lük yarışı ısrarla sürüyor. Ne var ki, bu rekabetin ipleri artık Fenerbahçe’nin elinde değil. Cuma gecesi önemli eksiklerle Madrid’e giden sarı-lacivertliler iyi mücadeleye karşın kaybetmekten kurtulamayınca Atina’da CSKA’yı deviren Panathinaikos avantajı cebine koydu. Zeljko Obradovic ve ekibinin 4. basamağa yeniden yükselerek çeyrek final serisinde ev sahibi avantajına sahip olabilmesi için perşembe akşamı Barcelona’yı alt etmesi yeterli olmayacak. Aynı zamanda PAO’nun İsrail’de Maccabi’ye, Baskonia’nınsa evinde Zalgiris’e kaybetmesi gerekiyor. Anadolu Efes cephesinin ise neticeler ne olursa olsun çıkabileceği maksimum seviye 5. sıra olacak. Zira lacivert-beyazlıların Panathinaikos’a karşı ikili averaj dezavantajı söz konusu.

SON ÇEYREK BİLET KESİLİYOR

Ve karar haftasının en kritik karşılaşması için yüzümüzü plazalar diyarı Ayazağa’ya çeviriyoruz. Geçtiğimiz hafta altını çizmeye çalışmıştım, Darüşşafaka Doğuş ipleri eline alma şansına sahipti ve Brose’yi Almanya’da mağlup ederek rüyaya bir adım daha yaklaştılar. Daçka, Avrupa’nın en başarılı 8 takımından bir tanesi olma fırsatını tarihinde ilk kez yakaladı. Rakipse Kızılyıldız. Dejan Radonjic ve talebeleri kısıtlı imkanlara rağmen enfes bir sezon geçirdi, fakat tur atlamak için İstanbul’dan çıkmak zorundalar. 7 Nisan Cuma 20.00’de kimselere söz vermeyin. Bu maç hakikaten kaçmaz. Oyun kurucu pozisyonunda Wanamaker-Jovic düellosu, boyalı alanda Zizic-Kuzmic kapışması izlenmeye değer enstantanelere namzet. Kazanan taraf hiçbir müsabakanın skoruna bakmaksızın play-off biletini cebine koyacak. Umarım beklentileri karşılayan bir heyecan yaşanır.

BANDIRMA KUPAYA YÜRÜYOR

Bir seviye aşağı hareketlenerek Eurocup ve FIBA Şampiyonlar Ligi’ne yol alalım. Eurocup’ta mutlu sona ulaşacak ekip yarın belli oluyor. Valencia ve Unicaja Malaga’yı yüzleştiren final serisinde 1-1’lik eşitlik söz konusu. Karar maçını taraftarı önünde oynama şansına sahip olan Valencia bir adım önde görünse de üst düzey aksiyona sahne olacak bir son tango izleyeceğimize kefilim. Sonunda kupa bulunan kritik karşılaşma 21.30’da başlayacak.

Şampiyonlar Ligi’nde ise son 4’lü şekillendi. Banvit Almanya’da Jordan Theodore ile son saniye mucizesi yaratmayı başarırken Karşıyaka İtalya’dan çıkamadı. Banvit ve Venezia ile birlikte tur atlayan Tenerife ve Monaco’nun yer alacağı Final Four organizasyonu nisanın son haftasında yapılacak. F4’ün ev sahibi ise Kanarya Adaları; bir başka deyişle Tenerife’nin yuvası. Liga Endesa çerçevesinde de göz alıcı sezonunu sürdüren sarı-siyahlı ekip kendi taraftarı önünde şampiyonluğun favorisi gibi görünüyor. Ancak, kadro kalitesi ve takım savunması anlamında Monaco ile Venezia’dan üstün gördüğüm Banvit’i hemen ev sahibinin ardına yazarım. FIBA Şampiyonlar Ligi kupasının Bandırma’ya gelmemesi için büyük engeller yok. Özellikle Ludwigsburg mücadelesindeki ufak çaplı mucizeden sonra takım şampiyonluğa daha da inanacaktır.

FİNAL SERİSİ BAŞLIYOR

Haftanın değerlendirmesini yine kadınlar kanadıyla noktalayalım. Türkiye temsilcileri Yakın Doğu Üniversitesi ve Kayseri AGÜ’yü karşı karşıya getirecek Eurocup final eşleşmesinde ilk düello yarın oynanacak. Bu noktaya gelene dek şampiyonluk sinyalini daha güçlü veren taraf Yakın Doğu’ydu. Ancak artık nüanslarla neticenin tayin edileceği bir noktadayız. İlk müsabakayı evinde oynayacak olan Kayseri ekibi hatırı sayılır bir avantaj elde edebilirse rövanş öncesi rakibinin aklına soru işaretleri yerleştirebilir. Yine de hem form grafiği hem de kadro değeriyle Yakın Doğu’nun birkaç adım önde olduğu bir gerçek. Kadir Has Spor Salonu’ndaki zorlu mücadele saat 19.00’da başlayacak. 

Kadınlar Eurocup finalinin ilk ayağından ne tarz bir sonuç çıkacağını ve THY Euroleague’de sıralamanın nasıl şekilleneceğini hep birlikte deneyimleyeceğiz. Önümüzdeki salıya dek Gianluca Basile’nin şut mekaniği kadar kusursuz bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

(*) Bu yazı kaleme alındığı saatte karşılaşma henüz başlamamıştı.

Evrensel'i Takip Et