4 Nisan 2017 02:59

Çorlu’da hayır havası fabrikaları da sardı

Muzaffer ÖZKURT
Çorlu

Tekirdağ’a bağlı Çorlu’da referandum çalışmaları hız kazanırken, ilçede belirgin bir hayır havası hakim. Sokaklara asılan afişler, çeşitli parti ve çevrelerin imzalarıyla evlere dağıtılan bildiriler halkı hayır demeye çağırıyor. AKP merkezli evet çalışması ise birkaç mahalleye sıkışmış durumda. Bu havayı CHP’nin yüzde 49.4, AKP’nin yüzde 33.6, MHP’nin yüzde 9.9, HDP’nin ise yüzde 4.9 oy aldığı 1 Kasım genel seçim sonuçlarından da görmek mümkün.

Zira sadece partilerin son durumuna bakıldığında dahi garanti yüzde 60 hayır oyunun olduğu Çorlu’da, MHP’lilerin ise yüzde 90’ından fazlasının hayır diyeceği söyleniyor. Hayır çalışması yürütenler bu nedenle en az yüzde 70’ i bulduklarını, hedeflerinin daha da yukarıya çıkmak olduğunu söylüyor. 

KİMİ AKP’Lİ İŞÇİLER DAHİ FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Trakya’da sanayinin en gelişkin olduğu ve dolayısıyla en fazla göç alan ilçe olan Çorlu’da bu hava fabrikalarda da karşılığını bulmuş. Görüştüğümüz işçiler, fabrika ve işyerlerinde hayırın ağırlıkta olduğunu, kimi AKP’li işçilerin dahi fikirlerini değiştirdiğini söylüyor. 

Temizlik malzemesi üretin firmada çalışan kadın bir işçiyle konuşuyoruz. İşyerlerinde 50 işçinin çalıştığını, 40’ının hayır dediğini söylüyor. Hayır diyenlerin içinde 1 Kasım’da AKP’ye oy vermiş işçiler de var. Kadın işçi, “koyu AKP’liyim” diyen bir işçi arkadaşının “Kesinlikle tek adamın yönetmesini istemiyorum” diyerek hayır oyu kullanacağını aktarıyor. 

TAZMİNATIN KALDIRILMASINA TEPKİ BÜYÜK

Çelik-İş’in örgütlü olduğu Termo Teknik’te yaklaşık 750 işçi çalışıyor. Trakyalıların yanı sıra Samsun ve Sinop kökenli çok sayıda işçi var. Hayır önde olsa da fabrika düzeyinde evetin en güçlü olduğu fabrikalardan olması nedeniyle, referandum tartışmaları sert geçiyor. 1 Kasım’da AKP’ye oy verdiği halde, bu seçimde hayır oyu kullanacak çok sayıda işçi var. Fabrikada Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun referandumdan sonra kıdem tazminatını fona devredileceklerini açıklamasına tepki büyük. Bir işçi, 3 dönem AKP’ye oy veren arkadaşının da bu nedenle fikrinin değiştirdiğini belirterek “‘Bunlar gelirse tazminatı kesin kaldırırlar. Bu kez oy vermemek gerekiyor’ dedi. Hiç düşünmeden evet diyeceğini söyleyenler de var ama biraz sakin düşünen tüm AKP’li arkadaşlar hayır diyeceğini söylüyor” diye konuştu.

DERİDE 'EVET' VE 'HAYIR' BİRBİRİNE YAKIN

Deri sanayi bölgesinde 4 bine yakın işçi çalışıyor. Evet ve hayırın birbirine yakın olduğu bölgede, evet diyenler AKP ve Erdoğan’a bağlılıklarını ileri sürüyor. Aralarında AKP’li işçilerin de olduğu hayır diyenlerde ise “Evinin tapusunu başkasına verir misin?” söylemi üzerinden tek adam yönetimine karşı açıklamalar öne çıkıyor. 

Hayır diyenlerin bir tepkisi de hükümetin dış politikasına. Deri sanayiinin ağırlıklı Rusya’ya çalıştığını anlatan işçiler, Rusya ile yaşanan krizin etkilerini hâlâ hissediyor. “Herkesle savaşır hale geldik” diyen işçiler, şunu söylüyor: “Madem Rusya’dan özür dileyecektin, neden böyle yaptın?” Ünteks’te 450 işçi çalışıyor.  Kürt işçi sayısı fazla. Bunun dışında AKP’li, geçen dönem MHP’li olup da AKP’ye oy veren işçiler var. Kürt işçiler ve MHP’li işçiler de hayır hakimiyeti var. 400 kişinin çalıştığı Aloha Tekstil’de de AKP’li olup da hayır diyecek çok sayıda işçi olduğu söyleniyor. 

'EVET'İN ÖNDE OLDUĞU FABRİKALAR DA VAR

AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde Çorlu’dan aldığı yüzde 33.6 oyun önemli kısmını işçi ailelerinden aldığı biliniyor. Bu ağırlığın hissedildiği fabrikalardan biri de Bahariye Halı. 1 Kasım’da AKP’ye oy vermiş bazı işçiler bugün hayır deseler de, işçilerin çoğunluğunun evetten yana olduğu belirtiliyor.  Özellikle Karadeniz bölgesinden göç eden işçilerin yoğun çalıştığı fabrikalarda evetin önde olduğu ifade ediliyor. 

KAMU İŞYERLERİNDE 'EVET' HAKİM

İşçiler arasında evetin ağırlık kazandığı işyerlerinin tümü ise kamuya bağlı olanlar. AKP’nin iktidar gücünü kullanması ve AKP ile ters düşersem işten atılırım kaygısı nedeniyle, başta taşeronlar olmak üzere pek çok işçi ister istemez evet çalışmalarına katılmak, AKP’nin düzenlediği mitinglere gitmek zorunda kalıyor. Son dönemlerde iş garantisinin yanı sıra yoksulluk yardımlarının da işçileri etkilemek için devreye sokulduğu belirtiliyor.

Evrensel'i Takip Et