5 Nisan 2017 13:20

BMO: Seçim güvenliği için yurttaşlara sorumluluk düşüyor

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası  (BMO) 16 Nisan’da gerçekleşecek olan anayasa değişikliği referandumunda kullanılacak olan SEÇSİS bilişim sistemi hakkında bilgilendirmede bulundu. Seçim sisteminin kamuoyu denetimine açık olduğunu belirten BMO Başkanı Birkan Sarıfakoğlu, referandum güvenliği için siyasi partileri ve yurtaşları 16 Nisan günü gerekli denetimleri yapmak üzere sorumluluk almaya çağırdı.

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası rerferanduma sayılı günler kala seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgelerin toplandığı, üretildiği, saklandığı, raporlandığı ve paydaşlarca paylaşıldığı bilişim sistemi SEÇSİS hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. TMMOB Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında oda tarafından oluşturulan SEÇSİS Çalışma Grubunun SEÇSİS’i gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ilkelerine göre değerlendirerek saptama ve öneriler ışığında hazırladığı rapor paylaşıldı.  

FELAKET VEYA SALDIRI DURUMUNDA KURTARMA PLANI YOK

Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Birkan Sarıfakoğlu SEÇSİS sisteminin bir elektronik seçim sistemi olmadığını vurgulayarak kamuoyunda sıkça gündeme getirilen tartışmalara da yanıt verdi. Sistem yazılımının açık ihaleyle HAVELSAN firmasının kurduğu proje ekibince hazırlandığını kaydeden Sarıfakoğlu, sistemin iyi bir şekilde çalışabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partiler, kamu kurumları, basın kuruluşları ve yurttaşların sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti. İnsan etkeni olan bir şeyde yüzde 100 güvenlikten söz etmenin de mümkün olmadığını kaydeden Sarıfakoğlu, tedbirlerin alınıp alınmadığının önemli olduğunu söyledi. Seçim sisteminin kamusal denetime açık olduğunu belirten Sarıfakoğlu, kontrol ve denetimin yapılmasında siyasi parti ve yurttaşların büyük görevleri olduğunu belirtti. Sarıfakoğlu, yangın, sel, saldırı gibi nedenlerle merkezdeki veri merkezinin çalışamaz hale gelmesi durumunda SEÇSİS’in kesintisiz çalışmasını sağlayacak bir Felaket Kurtarma Merkezi olmadığını vurgulayarak, bu sistemin altyapısının acilen oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI’

Çalışma Grubu üyesi Hülya Küçükaras da sistemin bütün verilerinin tüm paydaşlara açık olduğunu belirterek, seçim kütüğünden, sandık seçim sonuçlarına kamuoyuna açık bir şekilde denetimlerin gerçekleştiğini söyledi. SEÇSİS’in kamuoyu ve siyasi parti denetimine açık bir yapı olduğunu belirten Küçükaras, kamuoyunda yer alan kaygılara da değindi. YSK ve HAVELSAN ekiplerince pekçok güvenlik önleminin alındığını vurgulayan Küçükaras, sistemde kriptolanmış ve sızdırmazlık testi yapılmış ağların olduğunu söyledi. Seçim sonuçları yayınlandıktan sonra toplam 167 bin sandığın sonuç karşılaştırmalarının uzun bir zaman gerektirdiğini belirten Küçükaras, itiraz süresinin kısıtlı olmasını da eleştirdi.

YÜKSEK SEÇİM KURULUNA ÖNERİLER

Birkan Sarıfakoğlu, referandumun daha güvenilir geçmesi için Çalışma Grubu tarafından paydaşlara yönelik hazırlanan önerileri de  şöyle paylaştı.

-YSK SEÇSİS’le yapılan işlemlere ve sistemde yaşatılan verilere ilişkin bilgilendirmeyi zamanında yaparak kamuoyunda kuşku ve kaygılara yol açacak durumların önüne geçmeli.
-SEÇSİS ve alışverişte bulunduğu diğer sistemler başta BMO olmak üzere kamu incelemesine açık olmalı.
-Adres Kayıt Sisteminden elde edilen adres  verileri üzerinde ilgili seçmen adreslerinin yerleşim yeri olup olmadığını doğrulayan denetimler yapılmalı.
-Mükerrer oy kullanımını engellemek ve kullananları saptamak için gereken düzenlemeler ilgili genelgelerle yapılmalı

YURTTAŞLARA ÖNERİLER

-Yurttaşlar görüş ve istençlerinin parlamentoda temsil edilmesinin bir aracı olan seçimlerde sandığa giderek oyunu kullanmalı.
-Yanıltıcı ve yorumlarla yönlendirilmekten kaçınmalı.
-Yurttaşlaca kurulan oluşumlarda görev alınmalı
-Yurttaşlar askı listesini kontrol etmeli

SİYASİ PARTİLERE ÖNERİLER

-Sandık başındaki seçmen listeleriyle YSK’den SİPPORT üzerinden elde edilen sandık seçmen listesi karşılaştırılmalı
-Siyasi Partiler, kendi bilişim uygulamalarını geliştirerek SEÇSİS’ten alınan verilerdeki tarihsel değişiklikleri izlemeli, kuşku uyandıran durumları, nedenlerini ortaya koyabilecek biçimde anlamlandırarak kamuoyuyla paylaşmalı
-Sandık kurulunca imzalanmış sandık sonuç tutanağının kopyası alınarak saklanmalı
-YSK’den alınan sandık sayım verilerini kendi bilişim uygulamasında tutmalı, geçici/kesin seçim sonuçlarıyla karşılaştırmalı, tutartsızlık varsa kamuoyuna açıklamalı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et