‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu göstermelik bir adım oldu’
Antep'te Gaziantep-Kilis Tabip Odası ve DİSK, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki ertelemelere tepki gösterdi.
Antep'te Gaziantep-Kilis Tabip Odası ve DİSK, ortak düzenledikleri basın açıklamasıyla 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile ilgili düzenlemelerde yapılan ertelemelere dikkat çekti.
Tabip Odası binasında yapılan açıklamayı Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkan Yardımcısı Mümtaz Aktaş okudu. Aktaş "Ardı ardına uygulanan ertelemeler ile birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bir göstermelik adımdan ibaret olduğu tekrar ortaya konmuş oldu" dedi.
‘250'YE YAKIN ÇOCUK İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ’
Bu yasaya rağmen Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa ve dünya sıralamasında durumunun değişmediğini vurgulayan Aktaş, "Sürdürülebilir büyüme, istikrarlı bir çalışma yaşamı" gibi söylemlerle çıkarıldığını belirttiği 6331 sayılı yasa ile birlikte çalışma yaşamında işçilerin çalışma koşullarını zorlaştıran, geçici işçilik, taşeron çalıştırma, kiralık işçi yasası gibi bir dizi düzenlemenin yaşama geçirildiğini hatırlattı.
"İşçileri esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum ettiler. Bu düzenlemeler sonucunda işçi cinayetleri arttı. Çocuk işçiliği yaygınlaştı" diyen Aktaş, iş cinayetlerindeki sayısal verilere dikkat çekerek şöyle devam etti: "Son beş yılda 250'ye yakın çocuk iş kazasında hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2016 yılında 1970 işçimizi iş cinayetlerinde kaybettik."
'İŞ KAZALARINDA HEDEFİMİZ SIFIR' SÖYLEMİ ALDATMACA'
Ertelenen son yasal düzenlemeyle beraber, milyonlarca kamu emekçisinin ve özel sektörde çalışan işçilerin, işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinden mahrum olacaklarını belirten Aktaş, "Çalışma Bakanlığının 'İş kazalarında hedefimiz sıfır' söyleminin aldatmaca olduğunu milyonlarca işçi ve kamu emekçisi biliyor. Tüm değerleri üreten işçi ve emekçilerin artık iş cinayetleri, meslek hastalıkları nedeniyle yaşamlarını yitirmelerini istemiyoruz. Soma'da, Ermenek'te, Şirvan'da yaşamlarını yitiren işçilerimizin yasını tutarken yeni cinayetlerin yaşanmasını istemiyoruz" dedi.
‘KAZANILMIŞ HAKLAR TEMEL İNSAN HAKKIDIR’
En temel çalışma hakkı olan işçi sağlığı ve iş güvenliğinin "sanayinin ve üretimin önünde köstek olarak" görüldüğünü söyleyen Aktaş, "Kazanılmış hakları, çalışma ve can güvenliğini bir maliyet olarak görülmesini kabul etmiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği, kazanılmış haklar asla bir mali yük olarak görülemez, temel insan hakkıdır. Meslek odaları, sendikalar ve bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların görüşleri alınmadan hayata geçirilen yasa, yönetmelik ve uygulamalarla iş cinayetlerinin önlenmesinin mümkün olmadığını bir kez daha belirtiyoruz ve gerekli olan yasa ve yürütmeliklerin her türlü erteleme ve geçiştirmeden vazgeçilerek ivedilikle uygulamaya alınmasının takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz" dedi. (Antep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et