03 Temmuz 2017 01:52

Hükümetin politikaları uyuşturucu sorununu çözmüyor

Gençlerde artan uyuşturucu madde bağımlığını Meclis’te gündeme getiren CHP’li Vekil Ceyhun İrgil ve HDP’li Vekil Mahmut Toğrul, Evrensel’e konuştu.  

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Gençlerde artan uyuşturucu madde bağımlığını Meclis’te gündeme getiren CHP’li Vekil Ceyhun İrgil ve HDP’li Vekil Mahmut Toğrul, Evrensel’e konuştu.  

İrgil, uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasını “Emniyetle iş birliği yapmadan büyük çapta uyuşturucu ticareti yapmak mümkün değil” iddiasıyla açıklamaya çalışırken, HDP’li Toğrul da, gençlerin toplumsal sorunları sorgulamasını engellemek için uyuşturucu satışına göz yumulduğunu vurguladı. 

Her iki milletvekili de sorunun sadece polis operasyonlarıyla çözülemeyeceğini belirterek uyuşturucu kullanımında artan işsizlik, yoksulluğun, doğru bilinçlendirmemenin de etkisi olduğunun altını çizdiler.

‘EMNİYET İŞ BİRLİĞİYLE TİCARET’ İDDİASI 

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımı konusunda hükümet yetkililerinin yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdikleri soru önergelerine yanıt verilmedi.

Soru önergesi  Başbakan Binali Yıldırım tarafından halen yanıtlanmayan  CHP’li İrgil, “Uyuşturucu konusunu yanıtsız bırakma nedenleri uyuşturucu konusunda ellerinde yeterli bilginin olmaması. Onların bu konudan haberleri bile yok” dedi. Uyuşturucu ticaretinin çok rahat yapıldığını söyleyen İrgil, “Herkes biliyor ki bu ülkede emniyetle iş birliği yapmadan büyük çapta uyuşturucu ticareti yapmak, dolaşımını sağlamak mümkün değil. Evet ufak tefek mahallelerde operasyonlar vardır, o ayrı ama geniş çaplı uyuşturucu ticareti için emniyet içerisinden bir şekilde yardım almaları gerekir. Dünyanın her yerinde de bu böyledir. Bu yeni bilinen bir şey değil” diye konuştu. 

‘İŞSİZLİK UYUŞTURUCUYA YÖNELTTİ’

İrgil, artan işsizliğin de uyuşturucu bağımlılığında etkisi olduğunu belirterek, “Uyuşturucuda birinci grup işsiz kaldığı için bu işin ticaretini yapan torbacılar, ikinci grup da işsiz kaldığı için yaşadığı sıkıntıyı unutmaya çalışanlar. İkinci grupta bir çok kişi uyuşturucuya başlarken onun uyuşturucu olduğunu dahi bilmiyor” diye anlattı. Uyuşturucu meselesinin toplumda namahrem bir konu olarak görüldüğünü ifade eden İrgil, “İktidar ve toplum uyuşturucuyu namahrem bir konu olarak gördükçe var olan sorunun üstü örtülmüyor. Sorun bir yerde kanayarak büyüyor, bizim sorunu yazarak, gündeme getirerek, üzerine giderek çözmemiz lazım” dedi.

OPERASYONLAR TEK BAŞINA SORUNU ÇÖZMEZ

Sorunun tek başına polis baskınlarıyla çözülemeyeceğini ifade eden İrgil,  şu değerlendirmede bulundu:  “Uyuşturucu kişinin kendi iradesiyle aldığı bir şey, kişilere eğitim vermek gerekir. Görülüyor ki çocuklar ilk önce okul çevrelerinde satılan küçük uyuşturucularla bağımlı oluyor. Ondan sonra büyük uyuşturuculara başlıyorlar.

Burada karşımıza toplumsal sorunlar ortaya çıkıyor. Ben eğitim komisyonundayım, insanlara sadece ibadetleri öğreterek onları ahlaklı kılmak mümkün değil. Son 15 yılda uygulanan eğitim politikaları bunu gösterdi. Bu zorlayıcı eğitim yapısı işe yaramadığı gibi ters tepti. Oysa yapılması gereken, insanların idrak etmesini sağlayarak iradi olarak kendi tercihlerini yapmasını sağlamak. Her meseleyi dinle açıklama derdi aslında bir işe yaramıyor ve gençleri daha da bunalıma sokuyor. Düşünün okulda öğretmeni çocuğa ‘televizyon izlemek günah’ diyor. Bunun karşısında çocuk çelişkiyle karşı karşıya kalıyor, çocuğun hayatıyla çelişiyor bu durum. Çatışma çocukta öz güven sorunu ve bunalıma yol açıyor.” 

‘SOSYAL BİR POLİTİKA YARATILMALI’

HDP’li Toğrul’un soru önergesi ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtsız bırakıldı. Uyuşturucuya karşı hükümetin yeterli mücadele vermediğinin ortaya çıkmaması için önergelerin yanıtsız  bırakıldığını dile getiren Toğrul, Antep’e bağlı  mahallelerde uyuşturucu madde kullanımı hakkında da bilgi vererek, “Uyuşturucu kullanım yaşı 11’e kadar düştü. Mahallelerde satıcıları görebiliyorsunuz. Mahalle sakinleri bana polisi çağırdıklarında, madde satıcılarının gözaltına alındığını ancak bir iki  saat sonra serbest kaldığını anlattı.

Madde satıcılarına bilerek göz yumuluyor. Gençler toplumsal sorunlarla ilgilenmesin, sorgulamaya yönelmesin isteniyor” dedi. Uyuşturucu sorunun sadece polisiye önlemlerle de çözülemeyeceğini ifade eden Toğrul, sosyal politika önlemleri alınması gerektiğini belirterek, “Uyuşturucu gençlerin politik tutum almalarına engel oluyor.  Artan işsizlik ve yoksulluk da buna eklenince sorun içinden çıkılamaz hal alıyor. Mutlaka bu çocukların çaresizliklerinin giderilmesi için bir sosyal politika yaratılmalı” diye vurguladı. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçinin derdi her yerde aynı*

SONRAKİ HABER

90’ları yaşamamak için Adalet Yürüyüşü Edirne’ye uzanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa