Demirtaş, kelepçe dayatması nedeniyle duruşmaya katılmadı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilk kez fiziki olarak katılacağı duruşmaya kelepçeli götürülmek istenmesi üzerine gitmedi.

07 Temmuz 2017 05:58
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Cem GURBETOĞLU
Ankara

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 245 gün sonra ilk kez dün hakim karşısına çıkması bekleniyordu. Ancak Demirtaş, Ankara’da görülen duruşmaya kelepçeli götürülmeyi reddederek, duruşmaya katılmadı. Duruşmaya SEGBİS’le bağlanmayı da reddeden Demirtaş, avukatlarıyla ilettiği notta “Ben halen dokunulmazlığı devam eden görevde bir milletvekiliyim. Halkın iradesini temsil ediyorum. Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız” dedi. Avukatlar da kelepçe dayatmasını protesto ederek duruşma salonunu terk etti. Duruşma 24 Kasım’a ertelendi. 

245 gündür tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada hazır bulunarak ifade vereceği duyurulmuştu. Demirtaş’ın tutuklandığından bu yana ilk kez hakim karşısına fiziken çıkacak olması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren duruşmanın görüleceği Ankara Adliyesinde hareketli anlar yaşandı. Davanın ilk duruşması, mahkeme  salonunun küçük olması nedeniyle Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin salonunda görüldü. Demirtaş'ın adliyeye getirilmesi beklendiği için, duruşma öncesinde adliye çevresini polis abluka altına aldı. Duruşmayı izlemek üzere HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Parti Sözcüsü Osman Baydemir ve milletvekillerinin yanı sıra, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş,  EMEP Merkez Disiplin Kurulu üyesi Fevzi Ayber, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da Ankara Adliyesi’ne geldi. 

Aynı saatlerde HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada hakim karşısına çıktı. Tuğluk'un duruşmasına ise görevinden alınan Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ve bazı HDP milletvekilleri katıldı. 

  • Duruşmayı takip etmek için Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ne çok sayıda yurttaş geldi

DEMİRTAŞ: HALEN MİLLETVEKİLİYİM, KELEPÇEYİ KABUL ETMİYORUM

Duruşma salonunda önünde bekleyiş sürerken, Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Ankara’ya kelepçeli getirilmek istendi. Bunu kabul etmeyen Demirtaş duruşmaya gelmedi. HDP’den verilen bilgiye göre Demirtşa, dün sabaha karşı saat 03:40'ta Edirne Cezaevin’de, yola çıkmak için geldiği servis aracında kendisine kelepçe takılmasının istenmesi üzerine Jandarma Bölük Komutanı ve nöbetçi müdür ile bir görüşme yaptı. Görüşmede halen milletvekili olduğunu, dokunulmazlığının devam ettiğini, kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini ifade etti. Jandarma Bölük Komutanı ise kelepçesiz götüremeyeceklerini ifade etti. Bunu kabul etmeyen Demirtaş, saat 04:10'da kaldığı odaya geri döndü. 

AVUKATLAR SALONU TERKETTİ

Duruşmanın başlangıcında Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, müvekkili Demirtaş'ın kelepçe uygulamasına tepki olarak SEGBİS ile duruşmayı bağlanmayı kabul etmediğini söyledi. Karaman, Demirtaş’ın 6 milyonun iradesini taşıdığını, ona takılmak istenen kelepçenin aslında seçmene ve halk iradesine takılmak istendiğini söyledi. Ardından avukatlar, halen milletvekili olan Demirtaş'a kelepçe dayatmasının bütün topluma bir mesaj olduğunu belirterek bunun kabul edilemez olduğunu söylediler. Mahkemeyi protesto ederek savunma yapmayacaklarını ifade eden avukatlar duruşma salonunu terkettiler.                        

DURUŞMA 24 KASIM’A ERTELENDİ

Avukatların salonu boşaltmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'ın bir sonraki duruşmaya SEGBİS sistemi ile hazır edilmesi için Edirne Cezaevi’ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Diğer yandan mahkeme, dosyaya Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi hukuk fakültelerinden bilirkişi atanması kararı alarak, duruşmayı 24 Kasım'a erteledi.

DEMİRTAŞ: HALK İRADESİNİN ONURUNU KORUYACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kelepçe dayatması nedeniyle gelmediği duruşmaya ilişkin avukatları aracılığıyla ilettiği notta, “Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız” dedi. 

Demirtaş, şunları ifade etti: “Dün de duruşmaya getirilmemem halinde tek problemin ring aracında seyahat boyunca bileklerime kelepçe takılması uygulamasının kabul etmediğim olduğu anlaşılmalıdır demiştim. Ben halen dokunulmazlığı devam eden görevde bir milletvekiliyim. Halkın iradesini temsil ediyorum. Saatlerce sürecek bir ring yolculuğunda kelepçe uygulamasını yasadışı ve ahlak dışı buluyorum. Kelepçe takılmasını kabul etmediğim için de sabah saat 04.00 sıralarında cezaevi kapısından ring aracına bindirilmeden hücreme geri getirildim. Tutuksuz olduğum bir dosyada bile bu şekilde adil yargılanma hakkım engellendi. Tutuklu olduğum dosyada ise yargılanacağım mahkeme ve günü 8 ay geçmiş olmasına rağmen halen belli değildir. Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız.” 

‘DEMİRTAŞ DİNLENSEYDİ OHAL OLMAZDI’

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, duruşma öncesi Adliye önünde açıklama yaptı. Demirtaş'la birlikte ona oy veren 6 milyon insanın seçme ve seçilme hakkının yargılandığını belirten Baydemir, “Demokratik muhalefetin sesi yargı yoluyla, yargı baskısıyla kıstırılmaya çalışılıyor” dedi. Ülkedeki gidişatın kimseye katkısı ve faydası olmadığını ifade eden Baydemir, bu gidişattan çıkış için muhalefetin sesine kulak vermesi gerektiğini söyledi. Baydemir, “2015'in Eylül ayında Sayın Selahattin Demirtaş'ın yapmış olduğu açıklama demokratik muhalefetin eleştiri hakkıydı. Ama bugün 2017'de o güne baktığımızda, Selahattin Demirtaş'ın konuşması sadece bir eleştiri hakkı değil bir hakikat haykırışıdır. Eğer Demirtaş'ın sesine kulak verilmiş olsaydı bugün bu ülkede OHAL olmayacaktır. Demirtaş'ın sesine kulak verilmiş olsaydı bugün KHK'lara gerek olmayacaktır. Demirtaşların, HDP'nin sesine kulak verilmiş olsaydı bugün bu ülkede aydınlar, yazarlar cezaevinde olmayacaktı” diye konuştu. 

AYM’YE BALBAY KARARI HATIRLATMASI

Anayasa Mahkemesi’ne seslenerek Balbay kararını hatırlatan Baydemir, “Bu tıkanıklığı aşmanın bir diğer yolu da Anayasa Mahkemesi'nin verdiği behemahal daha önce vermiş olduğu içtihatına sahip çıkmasıdır. Bu hukuki tıkanıklık Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla açılırsa sadece bir hukuksuzluk bir adaletsizlik ortadan kalkmış olmayacak.  Aynı zamanda ülkenin geleceğini karartan bu sürecin aydınlığa evrilmesine de kapı aralamış olacaktır” diye konuştu. 

ADALET FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYLE GELECEK

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise adliye çıkışında şu açıklamayı yaptı: 

Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanıdır ve hâlâ milletvekilidir, hâlâ dokunulmazlığı mevcuttur. Uygulama hukuksuzluğun, darbe sürecinin bir başka boyutudur. Bizler hukukun olmadığını biliyoruz, bu son işlemle halkların kalbindeki değerini düşüremezler. Halklarımız Demirtaş’ın mücadelesini sahiplenmektedir ve bu mücadeleyi sürdürecektir. Faşizmin kurumsallaşmasına yönelik, direncimizin bastırılması için gerçekleştirilen bu uygulamayı kınıyoruz. Demirtaş, Adalet Bakanı kadar, İçişleri Bakanı kadar dokunulmazdır. 

Bizler HDP olarak Eş Genel Başkanımızın her zaman yanındayız. Onun mücadelesi 6 milyonun mücadelesidir. Onun mücadelesi demokrasi ve barış mücadelesi veren herkesin mücadelesidir. Demokrasi ve barış mücadelesini yükselterek, AKP saray iktidarını geriletecek, mücadeleyi tamamına erdireceğiz. Hepimiz için adalet ancak bu şekilde, faşizme karşı mücadele ile gelecek.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Adalet Yürüyüşü 23. günde İstanbul'a ulaştı

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan midibüs kaza yaptı: 20 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa