25 Temmuz 2017 12:55

HDP mitingine IŞİD saldırısında kritik sanık tahliye edildi

HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırıya dair tutuklu yargılanan Burhan Gök tahliye edildi. Gök, Brüksel katliamcısıyla birlikte yakalanmıştı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Birkan BULUT
Ankara

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihindeki Diyarbakır mitingine yönelik saldırıya ilişkin davanın 6. duruşmasında tutuklu sanıklardan Burhan Gök tahliye edildi. Tahliye edilen sanık Burhan Gök’ün birlikte yakalandığı İbrahim el Bakraoui serbest bırakılmasının ardından Brüksel’de havalimanı saldırısını düzenlemişti. Diğer üç sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, dava 19 Eylül’e ertelendi. Ayrıca Diyarbakır Emniyetinin mahkemeye ilettiği yazıda saldırı öncesinde bombacı Orhan Gönder’in yanında görülen mavi gömlekli şahsın kimliğinin tespit edilemediği belirtildi. Şahsın bombalı saldırıyla alakalı IŞİD üyesi olabileceğinden şüpheleniliyordu.

IŞİD'in HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırısına ilişkin davaya Ankara Sincan Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.  Sanıklardan sadece bombacı Orhan Gönder salona getirilirken, diğer sanıklar Mustafa Kılınç, Burhan Gök ve İsmail Korkmaz ise SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlandı. Duruşmaya, 10 Ekim katliamında yaralananlar ve  hayatına kaybedenlerin aileleri de katıldı.

Dava dosyasına yeni gelen belgeleri aktaran mahkeme heyeti, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazıyı aktardı. Yazıda, dava dosyasındaki MOBESE kayıtlarında saldırı öncesi bombacı Orhan Gönder’in uzun süre sohbet ettiği belirlenen mavi gömlekli kişinin kimliğinin tespit edilemediği ifade edildi.

10 EKİM DERNEĞİ’NİN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşmada Ankara katliamında yaralanan ve ölenlerin ailerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin davaya katılma talebini aktarıldı. Dernek Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “5 Haziran 2015 süreci, ardından gelen 3 katliamın başlangıcıydı. Ankara Garı’nda yaşanan katliam sonrasında derneğimiz kuruldu. Tüzüğümüzde barış için katledilen insanların adalet mücadelesine destek olmak var. Buradaki sanıkların da Ankara katliamındakilerden ayrı olmadığını düşünüyoruz. Eğer, Diyarbakır katliamı gerçek anlamda aydınlatıla bilseydi, Suruç ve Ankara katliamları olmayacaktı. O yüzden ortak katillerin yargılandığı davanın dışında olmamız düşünülemez” dedi. Ancak mahkeme heyeti talebi reddetti.

AVUKATLARA YANIT VERMEDİ

HDP'nin Avukatı Alişan Şahin,  bir önceki duruşmada mahkeme başkanı mazereti nedeniyle onun yerine bakan mahkeme üyesi hakimin, bombacı Orhan Gönder’e “efendi çocuk” dediğini hatırlatarak, “Sanıkların cesaretlenmesine neden oldu. Sorduğumuz sorulara Gönder cevap vermediği için soruları mahkeme başkanının sorması istedik. Başkan talebimizi reddetti. Biz bu kuklaları yargılamayacağız. Bunların arkasındakileri bulmamız gerek, onlar hesap verecekler” dedi.

SEGBİS aracılığıyla bağlantı kurulan sanık Mustafa Kılınç’a, mağdur avukatlarından Kazım Bayraktar soru sormak istedi. Ancak, Kılınç sadece mahkeme başkanının sorularına cevap vereceğini söyledi. Bunun üzerine avukat Bayraktar, sorularının olduğu kağıdı mahkeme başkanına verdi. Mahkeme başkanı, sanık Kılınç’a soruları sordu. Kılınç, telefon kayıtlarının kendisine ait olmadığını belirterek, “Ses tapelerine kriminal inceleme talep ediyorum” dedi.

Sınırdan getirilen kişiler için otel ayarladığı iddiasını da reddeden Kılınç, telefon görüşmelerine yönelik sorduğu bütün suçlamaları reddederek, “yanlışlık olduğunu” iddia etti. Diğer yandan, mahkeme heyetinin sanık Kılınç’ın Antep’te kurulu bir kamptan bahsettiği sırada sözünü kesmesi dikkat çekti.

KRİTİK SANIĞA TAHLİYE

Ardından sanıklara son sözleri soruldu. Bombacı Orhan Gönder, hiçbir örgütle ve bombalama olayıyla alakası olmadığın savundu. Sanık İsmail Korkmaz, avukatların kendilerine “piyon” demesine “Ben hiçbir şeyin piyonu değilim. Bana IŞİD’li diyemezsiniz. Bunu demeniz için delillerle ispatlamanız gerekir. IŞİD oradaki avukatları nasıl görüyorsa beni de öyle görüyor. Bana IŞİD’li demeyin” dedi. Sanık Mustafa Kılınç da, “Sosyalistlerin bir şeyi var. Devamlı Ahmet Ahmet diye aynı ismi söylüyorlar. Ben cahil değilim, niye yalan söylüyorsunuz. Yakışıyor mu?​” diye konuştu. Sanık Burhan Gök, hiçbir örgütle alakası olmadığını ileri sürerek, tahliyesini istedi.

Duruşma sonunda mahkeme heyeti  Gönder, Korkmaz, Kılınç’ın tutukluluklarının devamına karar verirken, örgüt üyeliğiyle suçlanan Gök’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 19 Eylül 2016 olarak açıkladı. Gök için adli kontrol şartı dahi getirilmemesi şaşkınlık yarattı.

BRÜKSEL KATLİAMCISIYLA YAKALANMIŞTI

Tahliye edilen sanık Burhan Gök, Brüksel’deki havalimanı saldırısını düzenleyen İbrahim el Bakraoui’nin de arasında bulunduğu 5 kişi ile birlikte yakalanmıştı. Gaziantep'te bir parkta yakalanan 5 sanıktan İbrahim el Bakraoui, yurtdışı yasağı verilerek serbest bırakılmış, olmasına rağmen sınır dışı edilmiş, ardından Belçika'nın Brüksel şehrine giderek havalimanında bombalı saldırı gerçekleştirmişti.

DELİLLER TOPLANMADAN TAHLİYE EDİLDİ

5 Haziran Diyarbakır katliamından yargılanan Burhan Gök'ün tahliye edilmesini Evrensel'e değerlendiren avukat Kazım Bayraktar, “Burhan Gök'ün telefon kayıtlarının mahkemeye getirilmesi istenmişti. Daha Burhan Gök hakkında deliller toplanmadan tahliye kararı verildi. Yine bu şahıs Brüksel saldırganı Bakraoui ile birlikte yakalanmıştı. Cihatçıların birbirleri ile yaptığı konuşmalarda birçok getirilip götürülecek isimler ve mekanlar yer alıyor. Burhan Gök de bu isimlerden biri. Tüm bunlara ve Mustafa Kılınç'ın bu sorgularda anlattıklarına rağmen Burhan Gök'ün mahkeme tarafından serbest bırakılması bizde şüphelere yol açan bir karar oldu. Çünkü Burhan Gök açık ki IŞİD üyesi ve Diyarbakır katliamıyla da ilişkisi var” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Antalya’da patlama: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Çocuk hakları için ‘daimi komisyon’ teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa