07 Eylül 2017 23:49

İsveç Hükümeti: Türkiye, Interpol'ü istismar ediyor

İsveç Hükümeti, İspanya’da tutuklanan Gazeteci-Yazar Hamza Yalçın'ın serbest bırakılmasını isterken Türkiye’nin Interpol'ü istismar ettiğini açıkladı.

Paylaş

İsveç Hükümeti, 3 Ağustos gününden beri Ispanya'da cezaevinde tutulan Gazeteci-Yazar Hamza Yalçın'ın serbest bırakılması için Avrupa Birliği'ne yaptığı baskıyı arttırdı. 

Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Alman meslekdaşı Sigmar Garbriel'le birlikte Avrupa Birliği'ne yazdığı mektupta, Hamza Yalçın'ın serbest bırakılması için Avrupa Birliği'nin girişimde bulunmasını istedi. 

İki bakan, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu İkinci Başkanına gönderdikleri mektupta, tutuklama kararlarının uygulanmasında Interpol'un siyasi amaçlarla kullanılmasından derin kaygı duyduklarını söylüyor. 

IPCO-İnterpol Anlaşması'nın 3. maddesinin siyasi, askeri, dini ve ırk nedenleriyle kullanılmasını yasaklamasına rağmen Interpol kullanılarak tutuklama kararları çıkarılmasından oldukça rahatsızlık duyduklarını söyleyen Wallström ve Gabriel, “Biz Akhanlı ve Yalçın'ın Türk Hükümeti tarafından siyasi nedenleden dolayı aranmalarından kaygılıyız” diyorlar. 

'TÜRKİYE INTERPOL'U İSTİSMAR EDİYOR'

İsveç Hükümeti'nin resmi sitesinde Margot Wallström, “Mektubun amacı Interpol'un istismarını Avrupa Birliği'nin gündemine getirmektir. Bunun Avrupa Birliği içerisinde tartşmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

“İnterpol'un anayasası oldukça açık: Örgüt siyasi gerekçelerle kullanılamaz” diyen Wallström, Konuyu Avrupa Birliği'nde açıkça ele alacaklarını ve Interpol'un arama kararlarının siyasi amaçlarla istismar edilmesine karşı çıkacaklarını söyledi. Konunun Talin'de yapılan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında ele alınması bekleniyor. 

KATALON ÖRGÜTLERİNDEN YALÇIN İÇİN MEKTUP

Katalonya PEN Kulübü Başkanı Carme Arenas da, bir açıklama yaparak Hamza Yalçın'ın Türkiye'ye iade edilme riski bulunduğunu söyledi ve İsveç Hükümeti'nde Ispanya'ya yönelik baskıları artırması çağrısı yaptı. 

Ispanya'da onlarca gazeteci ve yazar örgütü, mahkemeye ortak bir mektup göndererek Yalçın'ın serbest bırakılmasını talep etti. (Stockholm/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İspanya Başbakanı: Katalonya referandumu yasaya aykırı

SONRAKİ HABER

TBMM Personel Giyecek Yönetmeliği'nde türban düzenlemesi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa