Vardiya sistemi ruh sağlığını bozuyor
Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şubesi Başkanı Doktor Selin Demet, vardiya ve nöbet usulü çalışmanın psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şubesi Başkanı Uzman Doktor Selin Demet, hakaret, iğneleme, iş yükleme, kınama gibi vardiya ve nöbet usulü çalışma sisteminin de çalışanlarda psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.
Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yapan Uzman Doktor Selin Demet, ruh sağlığının bozulmasında işyerindeki etkenlere dikkat çekti: “Olumsuz iş yaşamı fiziksel ve ruhsal hastalıkların oluşmasına geniş bir zemin hazırlıyor. Olumsuz iş yaşamı, depresyon ve kaygı bozuklukları dışında, alkol, madde kullanımı, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretkenliği derinden etkileyen sonuçlar doğurabilir. İşyerindeki bezdirme ya da zorbalıkların sonucunda ortaya çıkan korku, kaygı, kaçınma, aşırı stres, ilişki kurma güçlükleri, sürekli savunma durumunda olma, şikayet etme, içe kapanma gibi davranışlar bireyin sadece işyerinde değil tüm yaşamını olumsuz etkileyecek ruh sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.”
'GECE ÇALIŞMA DENGEYİ BOZUYOR'
Çalışma yaşamını olumsuz etkileyen bir diğer etkenin de vardiya ya da nöbet usulü uzun çalışma saatlerinin olduğuna dikkat çeken Demet, “Gece çalışma sistemi bireyin biyolojik ritminin bozulmasına, gerek güneş ışınların gerek gece uykusunda salgılanan birtakım hormonların salgılanmasında bozulmaya neden olarak ruhsal hastalıklara yatkın hale getirmektedir” dedi. İş yaşamında cinsiyetlere göre psikolojik tacize uğrama sıklığında özel sektörde erkeklerin, kamu sektöründe kadınların daha fazla psikolojik şiddete maruz kaldığını kaydeden Demet, genel olarak da iş yaşamında kadınların daha fazla psikolojik tacize ya da gizli ayrımcılığa uğradığını söyledi. (Manisa/DHA)
Evrensel'i Takip Et