KODA'nın üçüncü dersinde eğitim tartışıldı
Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin üçüncü dersinde eğitim eleştirilerinin eleştirisi ve eğitim sorunsallaştırması sorunu tartışıldı.
Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) 2017/18 akademik yılında derslerine devam ediyor. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derste bu hafta Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Prof. Dr. Işıl Ünal ve Dr. Seçkin Özsoy konuk oldu.
'SİSTEMİ SORGULAYAN ELEŞTİRİLERİMİZ OLMALI'
"Güncel eğitim meselelerine eleştirel bakış" başlıklı dersinde eğitime dönük eleştirilerin eleştirisini yapan Prof. Dr. Işıl Ünal, "Eğitim konusunda hepimizin eleştirileri var. Evet eleştiriyoruz ama bir şeylere dokunuyor muyuz, bu önemli" dedi. Kapitalist bir toplumda yaşanıldığı için bu sistemin değerlerinin insanlara verildiğini belirten Ünal, "Düşüncelerimiz ister istemez bu sistemin penceresinden bakan durumda oluyor. Oysa eleştirmek için bu dünyanın dışından bir yerden bakılmalı. İçinde bulunduğumuz sistemi sorgulayan eleştirilerimiz olmalı. Örneğin son zamanlarda da tartışılan merkezi sınav sisteminde yapılan değişikliklere eleştiriler yapılıyor. Bu eleştiriler sistemin değerlerini içselleştirmiş eleştiriler. Bizim sınav sisteminin kaldırılmasına dair çalışmalar yaptığımızı hatırlamıyorum. İçeriden bakarak eleştiriler yapıyoruz, ben bunu sorunlu buluyorum. Farklı bir eğitim ve toplum tahayyülümüz yok" ifadelerini kullandı.
Eleştirilerin mücadele biçimini belirleyici etkisinin olduğunu vurgulayan Ünal, "Farklı bir tahayyül ile eleştiri yaparak mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.
'İKTİDAR İLİŞKİLERİNE GÖRE DEĞER KAZANIYOR'
"Eğitimi sorunlaştırma sorunu" dersinde sorunsallaştırmanın sorunu üzerine duran Dr. Seçkin Özsoy ise, "Eğitim nasıl sorun haline geliyor, bu kimin sorunu? Acaba bu sorunlar gerçekten sorun mu?" sorularına cevap aradı. Bedeli olmayan eleştirilerden uzak durulmasını belirten Özsoy, "Öyle bir karanlık dönem içinden geçiyoruz ki bedeli olmayan eleştirel yöneltmek şansımız yok. Gerçek anlamda yönelttiğimiz her eleştirinin bedelini ödemeliyiz" dedi. Eğitim konusunda nesnel bir veri olmadığının altını çizen Özsoy, "Eğitim güç ve iktidar ilişkilerine göre değer kazanıyor. İktidar ilişkileri dışında eğitim ne olduğu konusunda bilimsel bir kriter yok" dedi.
Dersler, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et