Devlet yurdunda etüt salonu gitti ‘vaaz’ salonu geldi!
Adana Sümer Erkek Öğrenci Yurdu’nda etüt salonu, dini sohbet odası yapıldı. Psikolojik danışman yerine ise ‘manevi danışman’ getirildi.
İLGİLİ HABERLER
Okullarda 'bilgi yarışması': Sorular Nakşibendi Şeyhinden!
İzmir'de öğrenciler zorla tarikat sohbetlerine gönderiliyor
İlkokul öğrencilerine İslam yemini okutuldu
Mesut BAYLAV
Adana
Adana’da üniversite öğrencilerinin kaldığı devlet yurtları, tarikatların ve cemaatlerin ellerini kollarını sallayarak girip etkinlik düzenlediği yerler haline geldi. İş, ders çalışma ve etüt salonlarının dini sohbet salonuna dönüştürülmesine vardı.
Bu yıl eğitim döneminin başlamasıyla birlikte yurtlardaki dini içerikli etkinliklerin sayısı da bir hayli arttı. Fevzi Çakmak Erkek Öğrenci Yurdu’nda geçtiğimiz senelerde açılan saz kursu, İngilizce kursu benzeri etkinlikler artık yok. Bu kursların yerini Kur-an, Arapça, Osmanlıca, Siyer-i Nebi gibi kurslar aldı.
Öğrenciler yurtta, her hafta yurt yönetiminin izniyle sohbetler düzenlendiğini söylüyorlar. Sohbetler, “Rabbinden Sana Davet var!”, “Sünnet Olmadan Ümmet Olmaz”, “Haydi Üniversiteli Gençler Umreye” ve benzeri başlıklar altında gerçekleştiriliyor.
Yurttan atılma çekincesiyle isimlerini veremeyen öğrenciler, yurtta gerçekleştirilen cemaat ve tarikat etkinliklerinin neredeyse tamamının İslamiyet, Osmanlıcılık üzerine yapıldığını vurguluyorlar.
“Devlet yurtlarının cemaat yurdundan farkı ne?” diye soran öğrenciler, yurtlarda iktidarın projelerinin kıskacına alınmaktan yakınıyorlar.
AVUKAT DEDİLER ‘VAİZ’ ÇIKTI
Öğrencilerden biri başından geçen bir sohbet anısını şöyle aktardı: “Yurda bir avukatın geleceğini ve öğrencilere mesleki alanıyla ilgili tecrübelerini aktaracağı söylediler. Bunun üzerine etkinliğe gittim. Bir baktım avukat, Hz. Adem’den başlayıp İslam hukukunu anlatmaya başladı. Anladım ki, bizleri böyle etkinliklerle dini sohbetlere çağırıyorlar ve propaganda yapıyorlar”.
Geçmişte cemaat yurdunda kaldığı bilgisini veren öğrenci sözlerini şu tespitle tamamlıyor: “Orada da aynı etkinlikler vardı. Devlet, kendi yurdunu cemaatlerin tarikatların kucağına bırakıyor”. Yurt yönetiminin İngilizce kursunu “öğretmen bulunamadığı” gerekçesiyle iptal ettiğini vurgulayan Fevzi Çakmak Erkek Öğrenci Yurdu öğrencileri, sosyal gelişimlerine katkıda bulunacak etkinlikler yapılmasını istediklerini söylüyorlar.
NUR CEMAATİNDEN GELİYORLAR
Adana’da bir başka devlet yurdu olan Sümer Erkek Öğrenci Yurdu’nda geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin ders çalışma salonu olarak kullandıkları bölüm “sohbet odasına” çevrildi. Konuya dair görüştüğümüz öğrencilerden biri, çalışma salonlarının yetersiz olduğunu belirterek şu bilgiyi verdi: “Yetersizliğe rağmen, var olan çalışma salonunu odalara ayırdılar. Bir kısmını sohbet odası yaptılar, diğer kısmını da devlet tarafından atanan Diyanet Personeline verdiler”.
Sohbet odasında her hafta Cuma günleri dışarıdan birilerinin gelip sohbeti gerçekleştirdiğini söylüyor şunları aktardı: “Önceden Nur cemaatinden 25-30 yaşlarında iki kişi geliyordu. Bunların ev sohbetine gidiyorduk. Said Nursi’nin kitapları okunuyordu. Sohbetlerin sonunda çeşitli ikramlar yapılıyordu.”
KREDİ YURTLAR KURUMU ONAYLI
Sohbetin duyurusu için öğrenci yurdunda yer alan afişlerde, “Aklınıza gelen tüm imani meselelerin cevabını merak edenler var mı? Dünyaya niçin geldik? İnsan olarak vazifemiz nedir? Namaz niçin vardır? Günahlar insan fıtratını nasıl bozar?” ve benzeri bir çok sorunun altında “Ve devamını merak edenler için kaçınılmaz fırsat!” sloganıyla sohbetlere çağrı yapılıyor. Afişin altında Akdeniz Kültür ve Eğitim Vakfı ile birlikte Kredi Yurtlar Kurumu’nun imzası bulunuyor.
MÜDÜR YARDIMCISI: TALİMATLA YAPIYORUZ
İddialar üzerine aradığımız Fevzi Çakmak Erkek Öğrenci Yurdu Müdür Yardımcısı Mevlüt Altınsever, yurtta kendi düzenledikleri etkinliklerle ilgili bilgi verme yetkilerinin olmadığını söyledi. Kendilerine, Spor Genel Müdürlüğünden gelen talimatları uyguladıklarını iddia etti.
PSİKOLOG YERİNE DİYANET GÖREVLİSİ
Yurda diyanet tarafından atanmış, “Manevi Destek Uzmanı” adı altında gelen görevlinin her hafta sohbetler düzenlediğini dile getiren bir yurt öğrencisi, “Biz üniversiteye bilimsel, demokratik eğitim almak için geldik fakat yurtlardaki durum bunun tam tersi” şeklinde konuştu. Gerçekleştirilen sohbetlerde, Suriye’deki gelişmelere dair de konuşulduğunu söyleyen bir başka öğrenci, “Halep’te, İdlib’te kardeşlerimiz zor durumda. İslamiyeti götürmemiz gerekiyor” çağrısı yapıldığını belirtiyor.
HABERİMİZ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Evrensel'in 11 Aralık'ta manşetine taşıdığı haberin gündem olmasının ardından konu Meclis gündemine taşındı.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’a soru önergesi veren Beştaş, Adana’da devlet yurtlarında tarikat ve cemaat üyelerinin öğrencilere yönelik sohbet etkinlikleri düzenledikleri doğru olup olmadığını sordu.
Yurtlarda öğrencilerin eğitimlerine katkı sunacak olan yabancı dil yahut müzik gibi sair etkinliklerin kaldırılması ve yerlerine sohbet toplantılarının konulma amacını da Başbakana soran Beştaş, “Cemaat ve tarikat üyeleri hangi gerekçe ile sohbet etkinlikleri düzenlemektedir?” diye sordu.
BAŞBAKAN YILDIRIM’A SORULAR
Beştaş, Başbakan Yıldırım’dan yanıt istediği diğer sorular ise şöyle:
- Yurtlarda öğrencilerin eğitimlerine katkı sunacak olan yabancı dil yahut müzik gibi sair etkinliklerin kaldırılması ve yerlerine sohbet toplantılarının konulma amacı nedir?
- Bu toplantıların devlet eliyle gerçekleştirilme ve öğrencilerin bu toplantılara katılımlarının zorunlu kılınma amacı nedir?
- Devlete ait yurtlarda cemaat ve tarikat üyelerinin sohbet etkinlikleri düzenlemeleri hükümet programınız çerçevesinde mi gerçekleşmektedir?
- Üniversite eğitimi gören gençlere bilimsel bilgi yerine dini bilgilerin verilme gerekçesi nedir?
- Yeterli olmayan çalışma alanlarının kısıtlanması ve bu alanların dini sohbet alanlarına çevrilmesiyle hedeflenen nedir?
- Sohbet türü etkinliklerin öğrencilere dayatılması ile hedeflenen nedir?
- Türkiye’deki öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur’a, kaçı MEB’e ve kaçı tarikatlara bağlıdır?
- Devlete bağlı yurtların tıpkı tarikatlara bağlı yurtlarda olduğu gibi dini referanslara ağırlık veren birimlere dönüştürülme sebebi nedir?
- Devlete bağlı yurtlarda farklı din ve inanç gruplarına bağlı öğrenciler kaldığı halde sünni inanışa göre etkinlikler düzenlenmesi ayrımcılık teşkil etmiyor mu?
- Öğrenci yurtlarındaki bu işleyişi kim yönetiyor ve bu etkinlikler kimin talimatıyla gerçekleşiyor?
- Dini inanç ve bunun vecibeleri kişiye münhasır olup bu tür etkinliklerin yurt bünyesinde kolektif biçimde gerçekleştirilme sebebi ve amacı nedir?
- Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların resmi sosyal medya hesaplarında ifade edilen “manevi rehber” kimdir? Manevi rehberin görev tanımı nedir? Hangi hukuksal dayanak ve gerekçe ile öğrencilere rehberlik etmektedir? Yapılan “sohbet”lerin içeriği nedir?
- Devlet yurtlarını tercih eden öğrenciler için dini ve ideolojik baskı teşkil eden bu uygulamanın aynı zamanda Anayasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan din ve inanç hürriyetinin gaspı anlamına gelmiyor mu?
- Ailelerinin devlete emanet ettiği çocukların dini ve ideolojik baskı altına alınması sizce doğru bir uygulama mıdır? Eğitim amacı ile yurtlarda barınan öğrencilerin böylesi bir baskıya tabi tutulmasının telafisi imkânsız zararlara mahal vereceği riskinden hareketle bu uygulamaya son verilmesi gündeminizde olacak mıdır? (İstanbulEVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et