13 Aralık 2017 11:00

CPJ: En fazla gazetecinin hapsedildiği ülke yine Türkiye!

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Aralık 2017 itibariyla dünya çapında 262 gazetecinin hapiste olduğunu açıkladı. Komitenin her yıl açıkladığı rapora göre, en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu üç ülke, sırasıyla, Türkiye, Çin ve Mısır.

Rapora göre Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı geçen yıla göre 8 azalarak 73’e düştü.

Elena Beiser imzalı raporda Türkiye’nin üst üste ikinci yıl ‘en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülke’ konumu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “2016 yılında Türk basınına yönelik olarak başlayan baskı, Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası arttı. Yetkililer bazı gazetecileri, yalnızca bir mesajlaşma uygulaması olan Bylock kullandıkları ve Gülenci kurumlar arasında olduğu iddia edilen bankalarda hesapları olduğu için suçladı.”

cpj

‘ELEŞTİREL GAZETECİLİK BASTIRILMAK İSTENİYOR’

CPJ, dünya çapında tutuklu konumdaki gazetecilerin yüzde 74’ünün “devlete karşı suçlardan”, birçoğunun da “geniş kapsamlı ve belirsiz terör yasaları” nedeniyle cezaevinde tutulduğunu duyurdu. Benzer nitelikli yasalarla, eleştirel gazeteciliğin bastırılmaya çalışıldığını belirten Gazetecileri Koruma Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ulusalcı bir dil ile eleştirel medyayı “yalan haber” şeklinde tanımlamasının, gazetecilerin hapiste olduğu diğer ülkelerin liderlerine tutumlarını sürdürme imkanı verdiği değerlendirmesinde 
CPJ’in raporuna göre “yalan haber” suçlamasıyla dünya çapında hapiste olan gazeteci sayısı ise bu yıl rekor kırarak 21’e ulaşmış durumda.
Rapora göre, Çin’deki tutuklu gazeteci sayısı 38’den 41’e yükseldi.

Mısır’da ise geçen yıl 25 olan sayı Aralık 2017 itibariyla 21’e düşmüş durumda. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et