Karayolu taşeron işçileri kadro istiyor

Karayollarında çalışan taşeron işçiler ‘anahtar teslim’ ihaleleri nedeniyle kadroya alınmamalarına tepkili.

30 Aralık 2017 21:17
Paylaş

Metehan UD
Manisa

Hükümetin OHAL kararnamesi ile düzenlediği kadronun içeriği kadar kapsamı da tartışmalara yol açtı. Belediyelerde ve KİT’lerde çalışan yüz binlerce işçi gibi devlet kurumlarında anahtar teslim ihalesi kapsamında çalışan on binlerce işçi de kadroya dahil edilmedi. İhalelerinin isminin ‘anahtar teslim’ olmasından dolayı kadro dışı bırakılan taşeron kara yolu işçileri kadrolu işçilerle aynı iş yaptıklarını belirterek kadro kapsamına alınmalarını istedi.

Yolların bakım ve onarımını yapan, trafik kazalarının ardından yolu trafiğe açan, karla kapalı yolları temizleyen ve çoğu zaman da hızla akan trafikte çalışan Manisa kara yolu işçileri yaptıkları işin sürekli olduğunu ifade ederek kadro hakkı tanınmasını istedi.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Manisa Şube Şefliğinde çalışan işçilerden Zafer Atalay, yaptıkları işin kara yollarının asıl işi olduğunu vurgulayarak “Kara yolunda aklınıza gelebilecek her türlü problemin giderilmesi yönünde günlük, rutin olarak çalışmaktayız. Anahtar teslim hiç bir iş yapmamaktayız. İhalemizin isminin ‘anahtar teslim’ olması bizim şu anda kadroya girmemizin önünde engel teşkil ediyor. 12 ay boyunca tam zamanlı çalışıyoruz ve ihalemizin değerinin yüzde 70’ini personel, yol ve yemek giderleri oluşturuyor. Yol İş yöneticileri ile sürekli irtibat halindeyiz. Şu anda haber bekliyoruz. Kadromuzu istiyoruz” diye konuştu.

İHALENİN SADECE İSMİ DEĞİŞTİ

Kara yollarında çalışmaya başladığı ilk günden beri kadro ile ilgili tartışmaların olduğunu belirten Hasan Özvural da şunları söyledi: “Bizden önceki taşeron arkadaşlarımız aynı işi yaptıkları için dava açıp kadroya alındı. Onlar kadroya geçtikten sonra  yeni işçiler kadroya geçmesinler diye ihalenin şeklini değiştirdiler. Daha önce adı hizmet alım olan ihale anahtar teslim olarak değişti ama biz işçiler için değişen bir şey olmadı. İş aynı, ihale aynı sadece ismi farklı. Yasalara göre sürekli yapılan işler anahtar teslim olarak ihaleye verilmez. Çukur bugün de yapılacak yarın da yapılacak 10 sene sonra da yapılacak. Bu iş sürekli bir iştir. ”

ASGARİ ÜCRET ALIYORUZ, YOL, YEMEK YOK

İşçilerin tereddüt içinde çalıştığını dile getiren Ramazan Öğel de, “Acaba ne olacak diye herkesin üstünde bir stres var. Kadro hakkımızın önüne geçiyorlar. Biz bundan şikayetçiyiz. Sabah aynı başlıyoruz, akşam aynı saatte bırakıyoruz. Onlar mesai yaptığında ücretlerini alıyorlar biz ücretimizi alamıyoruz. Biz asgari ücret alıyoruz, yol, yemek, servis yok. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Biz asıl işi yaptığımıza inanıyoruz bunun için de mücadele etmeye çalışıyoruz. Kadro hakkı herkesi kapsasın, herkesin ailesi, çoluğu çocuğu var. Yarısı mutlu yarısı mutsuz olmasın. Herkes mutlu olsun” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Evde alkole engel: Alkole denatonyum benzoat katılacak

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan asgari ücret yorumu: Eline diline dursun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa