6 Ocak 2018 02:20

Hakları korumanın tek yolu örgütlülük

Uğur ZENGİN
İstanbul

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile belediyelerin iktisadi teşekküllerine geçirilecek taşeron işçilerin kadroya başvuru ‘hengamesi’ sürüyor. Taşeron firmalar bu hengame içinde işçilere, kıdem tazminatı da dahil olmak üzere tüm haklarından vazgeçtiklerine ilişkin feragatnameler imzalatmaya çalışıyor. Maltepe Belediyesinde ise feragatname imzalatmak isteyen şirket işçilerin ret cavabıyla karşılaştı. İşçiler, hak kayıplarına önlemek için Genel-İş’te örgütleniyor.

“Yöneticiler bugüne kadar ne demişse işçiler eyvallah demiş” diyen bir işçi, bugün durumun farklı olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Taşeron şirket işçileri çağırdı ve feragatnamelerin imzalanması gerektiğini, bunların imzalanmadan geçişlerin yapılamayacağını söyledi. Öncü işçi arkadaşlar müdahale etti. Feragatnamenin geçişten sonra tartışılması gerektiğini söylediler. Önce ‘İsteyen verir isteyen vermez’e dönüştü. Tepki üzerine ‘Başvuranlardan feragatname almayacakları konusunda’ açıklama yaptılar. İşçilerin kararlı duruşundan dolayı.”
Başvuru sırasında hiçbir işçinin feragatname imzalamaması gerektiğini söyleyen işçi, “İşçiler bazen iki işte çalışmış, geçim sıkıntısı yaşamış. 1500 liradan aşağı kira yok. Feragatname karışıklık yarattı, işçinin ölüm fermanı var” dedi.

ÜYELİKLER ARTTI

Daha önce sendikaya üye olmayan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, ‘kadro’ düzenlemesinin ardından DİSK/Genel-İş Sendikasına üye oldu. Belediyede çalışan 1750 işçinin yaklaşık 1400’ü Genel-İş üyesi. Görüştüğümüz işçi, “Daha düne kadar üye olmayan, ‘Düşüneyim’, ‘İşten atarlar’ diyen, sendikalara güvenmeyen işçiler bugün ‘Üye olayım’, ‘Üye olacak arkadaşım da var’ diyerek sendikaya üye oluyor. Sendikalaşma sürecine gittiğimizi söyleyebiliriz” dedi.
Bu süreçte işçilerin OHAL’i de gördüğünü, çıkartılan yasanın OHAL KHK’si ile çıktığını, buna yasal olarak itiraz etmenin mümkün olmadığını gördüğünü ifade eden işçi, “Burada bunun gerçek kadro olmadığını söyleyenler var. Çünkü eşit işe eşit ücret yok. Kadrolu tarif edilen arkadaşlar 6 bin lira kadar ücret ve sosyal hakları var. İş güvencesi, ikramiyesi var. Aynı eşit koşullarda mıyız? Değiliz. Bir kısım arkadaşımız da en azından taşeron devreden kalktı, bundan sonra muhatabımız belediye diyor. Ama bundan sonraki süreçte asıl kadroya ulaşmak birlikte mücadele ve TİS’le mümkün. Burada herkes bunda hemfikir” diye konuştu.

BAŞVURU SÜRECİNİN ARDINDAN NE OLACAK?

Gazetemize konuşan DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Yenigül Özen de süreç içinde ‘bilinmeyenlerinin’ çok olmasından dolayı üyeliklerin arttığını ifade etti. Başvuru sürecinde standardın oluştuğunu dile getiren Özen, “Başvuru formu, güvenlik soruşturması ve güvenlik formu, fotoğraf ve hizmet dökümü dışında hiçbir evrağı imzalatmıyoruz, içeriye vermiyoruz” dedi. Özen başvuru sürecinin tamamlanmasının sonra yapacaklarıyla ilgili şunları söyledi: “KHK’de TİS ile ilgili açıklama yok. Uygulamaya geçildikçe gösterilen direnç karşında düzenleme yapmaya çalışıyorlar. Bu süreci atlattıktan sonra oturup sendikamızın hukukçularıyla, toplusözleşme dairemizle bu durumu değerlendireceğiz. Açıklama yapacağız. İşçi sınıfı kendi hakkına, hukukuna sahip çıkacak. Örgütlü gücünün farkına varacak. Arkadaşlara çağrımız budur. Güçlerini birleştirip, farklılıklarını zenginlik olarak kabul etsinler.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et