Almanya’da on binlerce metal işçisi uyarı grevi yaptı
Almanya’da metal ve elektronik alanında 3,9 milyon işçiyi ilgilendiren TİS süreciyle ilgili uyarı grevlerinin ikinci gününe on binlerce işçi katıldı.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya genelinde metal ve elektronik alanında 3,9 milyon işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde “barış dönemi”nin 31 Aralık’ta bitmesi üzerine IG Metall sendikasının çağrısı üzerine, değişik eyaletlerde başlayan uyarı grevleri ikinci gününe girdi. İlk gün değişik eyaletlerde toplam 15 bin işçi uyarı grevine çıkarken ikinci gün bu sayı on binlere ulaştı.
Uyarı grevlerinin ikinci günkü merkezi, en büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestvalya eyaletiydi. 143 değişik işletmede yapılan uyarı grevlerine on binlerce işçi katıldı. En yoğun katılım ise eyaletteki en büyük otomobil fabrikası Ford’da oldu. Sabah vardiyasında çalışan işçiler saat 10.00’da bir saatliğine iş bırakarak uyarı grevine çıktı. Değişik hangarlardan motor üretimin yapıldığı hangara doğru yürüyüşe geçen işçiler yüzde 6 zam ve daha az çalışma süresini talep eden dövizler taşıdılar. Motor hangarını dolduran değişik uluslardan 6 bin işçi, taleplerinin yerine getirilmesi için mücadeleye hazır oldukları mesajını verdiler.
İşyeri işçi temsilciliği adına yapılan konuşmada, ekonominin iyiye gittiğine, bütün alanlarda olduğu gibi metal sektöründe de patronların kazandığına dikkat çekilerek talep edilen yüzde 6 zammın fazla olmadığı ifade edildi. Bir saat süren eylemin ardından işçiler yeniden işbaşı yapmak için bant başına döndüler.
Eylemle ilgili olarak Evrensel'e konuşan IG Metall Sendikası Köln Şübe Başkanı Dieter Kolsch, uyarı grevlerine katılımın oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca patronların uzlaşmaya yanaşmaması durumunda greve hazır olduklarını belitti.
TİS süreci eyalet çapında 700 bin işçiyi ilgilendiriyor. Üçüncü tur TİS görüşmesi 18 Ocak’ta Neuss’ta yapılacak.
IG Metall tarafından verilen bilgiye göre, eyalet çapında uyarı grevlerine katılım yoğun oldu.
Bugün ayrıca Bavyera eyaletinde de çok sayıda işletmede işçiler uyarı grevine çıktı.
SENDİKA NE İSTİYOR, PATRONLAR NE VERİYOR?
Ülke genelinde 3,9 milyon çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinde IG Metall'in talepleri şöyle:
- Bir yıl için yüzde 6 zam,
- Haftalık çalışma süresi, çocuk ya da yaşlı bakımı nedeniyle ücretlerinden feragat etmek şartıyla iki yıl boyunca 28 saate düşürülsün,
- Uyarı grevleri 24 saat boyunca yapılabilsin,
- İşletmelerde meslek eğitimi yapan gençler işe alınsın.
Sendikanın bu taleplerine patronların yanıtı ise 15 aylık anlaşma için yüzde 2 zam ve bir sefere mahsus olmak üzere 200 avro ödeme oldu. Patronlar, haftalık çalışma sürelerinin işçilerin istediği şekilde esnekleştirilmesi ve 24 saatlik uyarı grevine ise karşı çıkıyor.
Baden-Württemberg’de 11 Ocak, Kuzey Ren Vestfalya’da ise 18 Ocak’ta yapılacak üçüncü tur görüşmelerinden de sonuç çıkmaması durumunda uyarı grevlerinin kapsamı daha da genişletilecek. Dördüncü tur görüşmesinde de anlaşma sağlanmadığı takdirde sendika, işçileri greve çıkmak için oylamaya çağıracak.
Almanya’da metal sektöründe uzun zamandan beri grev yapılmıyor. Sendikaların talepleri genellikle aşağıya çekilerek karşılandı.