24 Ocak 2018 11:28

İnsan hakları örgütleri: Barışı değil savaşı savunmak suçtur

Afrin operasyonuna tepki gösterdikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma ve operasyonlara, insan hakları örgütlerinden tepki geldi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Afrin operasyonuna karşı sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımları nedeniyle başlatılan soruşturmalara ve gözaltılara insan hakları örgütlerinden tepki geldi. TİHV ve Hak ve Adalet Platformu, barışı savunmanın değil savaşı savunmanın suç olduğuna vurgu yaparak Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlattı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’nin taraf olduğu Medeni ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nde savaş propagandasının yapmanın suç olarak tanımlandığına dikkat çekti. Fincancı, “Bir algı operasyonu yapıldığını, algı yönetimiyle toplumun yönetimiyle toplumun şekillendirilmeye çalışıldığını çok iyi biliyoruz. Başbakan, gazetecilere verdiği brifingle haberlerin nasıl ele almaları gerektiğini bile söyleyebiliyor” dedi. Baskı ve korkutmaya dair bir sürecin Afrin operasyonu öncesinde de bilindiğini belirten Fincancı şunları söyledi: “Üstelik bu hareketle birlikte, gözden kaçan ve gündemimizde olması gereken, işte küçük çocukların evlendirilmesi, gebeliklerinin bildirilmemesi, tiyatro oyunlarının yasaklanması, baskılar, gözaltılar, insanların açlık imtihanı ve KHK’lerle işinden atılan ve yüz bini bulan insanın durumu... Bunların her biri gündemden düşüyor. Bununla birlikte erken seçimde oy yığını yapılacağı varsayılıyor. Ne yazık ki, ana muhalefet de, iktidarın değirmenine su taşıyor. Keşke öyle olmazsa, keşke hepimiz komşularıyla barış içinde, kendi içinde barışla yaşayabilen bir ülke olsak. Tabii ki, barışı savunmak hiçbir şekilde suç olamaz, tam tersidir suç olan.” 

Şebnem Korur Fincancı
Şebnem Korur Fincancı

Savaş ortamlarının sürdürülemeyecek politikaların bir süre daha devam etmesini sağladığına vurgu yapan Fincancı, “O yüzden de savaş politikalarına karşı durmamız gerekiyor. O nedenle çocukların yiyeceğinden alıp, savaşa yatırım yapılmasına engel olmamız gerekiyor” dedi. 

DÜNYADA SAVAŞ KARŞITLIĞI TAKDİR EDİLİYOR 

Hak ve Adalet Platformundan Ahmet Faruk Ünsal da, demokrasilerde, kamuoyu denetiminin basın ve sosyal medya vasıtasıyla, siyasal iktidarı denetlediğini hatırlatarak, “Dolayısıyla varsa bir hatası o hatasını önlemek üzere demokratik denetim görevini yürüttüğü bir süreç işler demokrasilerde” dedi. Türkiye’de özellikle OHAL’le birlikte basın ve sosyal medya üzerinde büyük kontroller ve baskılar nedeniyle hükümetin yaptığı uygulamaları eleştirme hakkını insanların kullanamadığını anlatan Ünsal, “Hükümetin de denetimsiz kalması ve yaptığı işlerde hatası varsa, o hatanın devam etmesini sağlayan bir durum. O yüzden doğru bir yaklaşım değil” dedi. Savaş karşıtlığının bütün dünyada takdirle karşılandığına vurgu yapan Ünsal, “Türkiye’de maalesef bir suç gibi gösteriliyor. İslamcıların da çok övgüyle bahsettiği ve bir kahraman olarak gördüğü Muhammed Ali Clay’in en önemli özelliği Vietnam Savaşı sırasında savaş karşıtı aldığı tutumudur. Savaş karşıtlığını bir suç olarak göstermek, burada hükümetin yaptığı işleri demokratik denetim mekanizması dışında görüp, bir düşmanlık olarak değerlendirmek son derece yanlış” diye konuştu. Yaşanan durumun sürdürülebilir bir durum olmadığını belirten Ünsal, “Daha ne kadar baskı altında tutabilirsiniz? Kaldı ki, dediğim gibi denetlenir olmayı da hükümetin düşmanlık olarak görmemesi gerekir” dedi. 

Ahmet Faruk Ünsal
Ahmet Faruk Ünsal
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Instagram hikayeler'e GIF özelliği geldi

SONRAKİ HABER

7 soruda lokavt nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa