Dalga dalga...
Ekim 2017'de sosyal medyada #MeToo etiketiyle başlayıp dünya çapında ilgi gören kampanyada kadınlar, tacize karşı sessiz kalmadıklarını gösterdiler.
Hollywood'lu yapımcı Harvey Weinstein'ın cinsel tacizlerinin ortaya çıkması ve kadınların buna tepki göstermesinin ardından kadınlar, sosyal medyada uluslarası çapta başlatılan kampanyaya katılarak yaşadıkları tacizi hatırlatıp ne kadar sık maruz kaldıklarını ortaya kodular. Ekim 2017'de sosyal medyada #MeToo (#BenDe) hashtagi çevresinde başlayıp dünya çapında ilgi gören ve dünya basınının da gündemine oturan kampanyada kadınlar; tacize karşı sessiz kalmadıklarını gösterdiler.
Daha önce de Türkiye'de Özgecan Arslan'ın ölümünden sonra başlatılan #SenDeAnlat etiketiyle kadınların başlarından geçen taciz olaylarını anlattığı kampanyayı andıran #MeToo etiketi, henüz 2018'in başında Twitter ve Facebook'ta 6 milyondan fazla kullanılmıştı. Anlatılanlar arasında ise kadınların en çok çocukken yaşadıkları, söyleyemedikleri istismarlar dikkat çekiyor. Kadınlar arasında yaşadıkları istismarın ‘istismar’ olduğunu çocukken anlayamadığını, yaşadığı istismarın suçlusu olarak ‘kendisi’ni gördüklerini belirtenler de var. Bu istismar ve tacizlerin travmasını hala yaşadıklarını söyleyen kadınların öfkeleri de taze. Böylelikle birçok cinsel taciz ve saldırılara ilişkin araştırma raporunda ortaya konulanların gerçekliğini de görüyoruz.
Dünyanın birçok yerinden kadınlar çok tandık olduğumuz bi’dolu hikayeyi aktarırken aralarında ‘neden daha önce söylemedin ya da durdurmadın’ tepkileri aldığını da söyleyenler var. Ayrıca kadınların birbirlerini ‘ susmayın’ diyerek destekleyen ifadeleri de dikkat çekiyor.
Bu yaşananların ardından Amerikan TIME dergisi, her yıl seçtiği "Yılın Kişisi" olarak bu sene cinsel taciz ve tecavüzlere karşı ayaklanan kadınları seçmiş ve bir nevi kampanyayı yılın en önemli hareketlerinden biri olarak gördüğünü belli etmişti. Ayrıca dergi, kendi hikayelerini anlatarak tacize uğrayan diğer kadınlara da sessizliklerini bozmaları ve tepki göstermeleri konusunda cesaret veren bu harekete katılanlara "Sessizliği Bozanlar" adını vermişti.
'BARAJ ÇATLADI'
Bu kampanyanın uluslararası çapta yankıları İsveç ve Finlandiya'da da geniş çapta duyuldu. 2017 Kasım'ın sonunda #Dammenbrister (#BarajÇatlıyor) etiketiyle yürütülen kampanya, tacize uğrayan 800 kadının çağrısıyla başlamış ve kiliselerden devlet yetkililerine kadar birçok kesimden büyük destek görmüştü.
'TIME'S UP'
#MeToo hareketinin önemli kırılma noktalarından birinin yaşandığı ABD sinema sektöründe ise hareketin büyümesiyle sektördeki 300’den fazla kadın yıldız Time’s Up (Süre Doldu) adlı bir inisiyatif kurararak cinsel tacize karşı yeni bir kampanya başlattı.
Sektördeki dünyaca ünlü kadın oyuncuların birbiri ardına Yapımcı Harvey Weinstein'a cinsel taciz suçlaması yöneltmesinin ardından hayata geçirilen Time’s Up (Süre Doldu) adlı inisiyatif, New York gazetesine tam sayfa ilan vererek taleplerini duyurdu. Time’s Up’ın internet sitesinde, “İşyerinde cinsel istismar, taciz ve eşitsizlik konusunda süre doldu. Şimdi, bununla ilgili bir şey yapma vakti” ifadesi yer aldı. Projeyle öncelikli olarak; toplanacak yardımlarla tarım sektöründe, fabrikalarda çalışan, bakıcılık ya da garsonluk yapan ve kendini savunmak için yeterli maddi kaynağı bulunmayan tacize maruz kalmış kadınlara destek amaçlanıyor.