08 Mart 2018 19:47

II. Abdülhamit’in Google ile imtihanı

Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri, Google'ı II. Abdülhamit'in bulduğu iddiasını değerlendirdiler.

Paylaş

Meryem Uzay
Seçil Uçer
Kocaeli

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun öne sürdüğü, II. Abdülhamit’in sarayından ayrıldığı takdirde payitahtta sorun çıkacağı için gidemediği yerlerin fotoğraflarını çektirdiği;  bu nedenle Google’ı asıl icat edenin Abdülhamit olduğu yönündeki talihsiz iddiasını hepimiz biliyoruz. Bizler de Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileriyle bu açıklama üzerine sohbet ettik. Bir profesörün böyle bir iddiada bulunmasını nasıl değerlendirdiklerini sorduğumuzda 3. sınıf öğrencisi bir arkadaşımız, bir profesörün böyle bir iddia ile düştüğü gülünç duruma üzüldüğünü belirtiyor. Türkiye’de kişiler üzerinden tarih yapma zorunluluğunun belirli unvanlara ulaşmış insanları bocalatarak kanıtı olmayan cümleler kurmasına yol açtığını ekleyerek "Tarihi kişilikleri fazlaca yüceltmenin veya aşağılamanın erişilmez hafifliğini ben de hissetmek isterdim; fakat etik bulmuyorum." diyerek bizi güldürüyor.

TARİHSEL YA DA MANTIKSAL İZAHI YOK

Daha sonra Umut ile konuşuyoruz. Umut, Google’ın Abdülhamit tarafından bulunduğunu iddia etmenin tarihsel ya da mantıksal izahı olmadığını, bazı kişi ve kuruluşlara yaranmak amacıyla bu iddiayı ortaya atan kişinin akademik kimliğinin olmasının üzücü olduğunu dile getiriyor.

Bu kez de arkadaşlarımıza, bazılarının “baskı ve istibdat dönemi” bazılarının da ıslahat girişimlerinin yaygın olduğu, “aydınlık bir dönem” olarak nitelediği Abdülhamit devri hakkında ne düşündüklerini sorduk. Berivan,”Okuduğum kitaplardan anladığım kadarıyla Abdülhamit’in halka, tahta çıkmadan önce ülkeyi meşrutiyetle yöneteceği vaatlerinde bulunup tahta çıktıktan sonra tam tersini uygulaması söz konusu.” diyor. Ayrıca o dönemde birçok dergi ve gazeteyi kapatarak düşünce özgürlüğünü kısıtladığına dair çıkarımları olduğunu belirtiyor.

KANUNİ’YE DAVA AÇAN ABDÜLHAMİT’E NELER YAPMAZ

Bir başka arkadaşımız ise “Dönemin baskı ve sansür dönemi olduğunu, günümüzde hükümetin II. Abdülhamit’i kendi tarih anlayışının bir miti olarak sunduğunu, bunun propagandasını yapmak amacıyla birçok anma programı gerçekleştirdiğini görüyoruz.” diyor. Dizisinin bile yapıldığını, bu dizinin tarihi çarpıttığını söyleyerek “Zaten bizim millet okudukları ile değil izledikleri ile tarihin savunuculuğunu yapıyor. Yakında da Abdülhamit’e muhalefet edenlere dava açarlarsa şaşmamak lazım.” diyerek oğlunu öldürdüğü için Kanuni’ye dava açanları hatırlatıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Öğretmenim ama ne iş olsa yaparım'

SONRAKİ HABER

Ticarileşme, Gelecek Kaygısı, Kapitalizm Kıskacında Sağlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa