Barış Yarkadaş: TRT Genel Müdürü Kanal D’ye mi atanacak?
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Doğan Medya'nın satışıyla ilgili soru işaretlerini Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a yöneltti.
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a “TRT artık reklam almayacak mı? TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Kanal D’nin Genel Müdürlüğüne mi atanacak” diye sordu.
Doğan Medya Grubunun Demirören Grubuna satılmasıyla birlikte kamuoyu “Satış için gerekli olan 1.1 milyar dolar nasıl bulunacak?” sorusunun yanıtını tartışıyor.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bu soruların yüksek sesle dile getirildiği şu günlerde Meclise konuya ilişkin bir soru önergesi verdi. Yarkadaş, TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Satışın gerçekleşebilmesi için gereken para, TRT’nin reklam gelirlerinin havuza yönlendirilmesiyle mi finanse edilecek?” diye sordu.
Esra Arsan yazdı
Doğan Yayın Holding'in satılması: İmam nikâhı resmi nikâha dönüştü
Demirören Grubunun, Doğan Medya Grubunu satın alabilmesi için gereken 1.1 milyar doların sağlanabilmesi amacıyla, TRT’de bazı düzenlemeler yapılacağı iddia edildiğini hatırlatan Yarkadaş, “TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in Kanal D’nin Genel Müdürlüğüne atanması için istifa edeceği ya da ettirileceği bilgisi doğru mudur? “Eren’in istifa etmesinin ardından ATV, Kanal D, A Haber, A Spor ve CNN Türk’ün reklam pazarlamasını yapacağı bir reklam şirketi kurulacağı iddia edilmektedir. Bu şirketin, 1.1 milyar dolarlık satış işlemini finanse edebilmek için bir reklam havuzu oluşturacağı dile getirilmektedir” dedi.
‘TRT’NİN REKLAMLARI HAVUZA MI AKACAK?’
Medya kulislerindeki iddialara göre, bu paranın bir an önce toplanabilmesi için kamuya ait olan TRT’nin bazı kanallarının artık reklam yayımlamayacağı ve reklam pastasındaki dilimini adı geçen yeni reklam şirketine terk edeceği ya da dolaylı olarak yönlendireceği iddialarını hatırlatan Yarkadaş, Bekir Bozdağ’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
- TRT’de bu yönde bir hazırlık var mıdır? Varsa, böyle bir durumda oluşan kamu zararının nasıl karşılanması düşünülmektedir?
- TRT’nin yıllık reklam gelirinin ortalama 250 milyon TL olduğu göz önüne alındığında ortaya çıkacak mali kaybın telafisi için yeni vergiler konulması mı düşünülmektedir?
- Hükümetiniz medyada tek sesliliğe giden, çoğulculuğu ve rekabeti ortadan kaldıran bu gelişmeler hakkında ne düşünmektedir?
- Doğuş Holding bünyesinde yayın yapan STAR TV’nin TV 8 ile birleştirilmesine ilişkin yapılan hazırlıklarda hükümetinizin öneri ya da talepleri olmuş mudur?
Yarkadaş, daha önce de Doğan Medya’nın Demirören Grubuna satışının durdurulması için Rekabet Kurumuna başvurmuş ve ‘tek ses’liliğe müdahale etmesini istemişti.
ÇÖLAŞAN: HÜRRİYET’İN TİRAJI 10 BİN 889 AZALDI
Sözcü Yazarı Emin Çölaşan, Hürriyet gazetesinin satış rakamlarının azaldığını aktardı.
Çölaşan “Sıra geldi arazilere, hayırlı olsun!” başlığıyla yayımlanan yazısında, Hürriyet okurlarının satışa tepki gösterdiğini ve gazetenin tirajınının 10 bin 889 azaldığını duyurdu.
Çölaşan, yazısında şu ifadelere yer verdi: Ortada ne bize bir haftada bu artışı getirecek bir haber piyasası var, ne de Hürriyet’te bu düşüşe neden olacak anormal bir durum var. Yanlışa düşmeyeyim diye bu konuyu yazmadan önce kendi tahminimle yetinmedim, rakamları bizim gazetenin dağıtım sorumlusu, bu işlerin uzmanı olan Bilal Ak’a sordum. O da aynı şeyi söyledi. Şu an itibarıyla ortaya çıkan tablo şöyle: Hürriyet’in iktidar yandaşlarına satılmasına bu gazetenin okurları tepkili. Bunlardan 10 bin 889 kişi gazeteyi şimdiden terk etmiş. Satış işlemi yakında kesinleşince bu rakamın çok daha fazla artacağını tahmin ediyorum. (MEDYA SERVİSİ)
Ceren Sözeri yazdı: Doğan Grubu'nun satışına dair akla takılan sorular